• BIST 9524.59
  • Altın 2493.026
  • Dolar 32.5178
  • Euro 34.7154
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 10 °C

IMF'nin şartı Yunan'ı ayaklandırdı

IMF'nin şartı Yunan'ı ayaklandırdı
12 milyar avronun 5'inci taksidini alan hükümete yapılan özelleştirme şartı halkı ayaklandırdı

Yunanistan'ın başkenti Atina'da ülkenin dört bir yanından gelen 200 bine yakın "bıkkın ve öfkeli" vatandaş, hükümet, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF)'nu protesto ediyor. Daha güzel bir gelecek parolasıyla Sintagma ve civar caddelerde adım atacak yer kalmazken, modern Yunan tarihinin en kalabalık gösterisi olduğu belirtiliyor.

PARLAMENTOYA KISKAÇ

Yunan Parlamentosu'nun da bulunduğu Sintagma Meydanı'nda geçen pazar günü 80 binin üzerinde kişinin mali krizle mücadelede alınan sert önlemleri protesto gösterisinin ardından bugün bütün zamanların rekoru kırıldı. İşçi emekli, genç yaşlı, kadın erkek, öğrenci ve çocukların katıldığı gösteriye 150 binden fazla kişinin katıldığı belirtiliyor. Organizatörler bu sayının 300 bini geçeceği tahmininde bulunurken, 1 milyon rakamı telaffuz ediliyor.

'ÇEKİN GİDİN' HIRSIZLAR

Atina'nın yanısıra ada, şehir ve köylerden on binlerce kişi Atina'daki gösteriye destek verdi. Halk, Parlamentoya doğru hep bir ağızdan "Memorandumunuzu alın, çekip gidin" ve "hırsızlar, hırsızlar" şeklinde slogan atıyor. Sık sık yuhalama sesleriyle inleyen Atina merkezinde halk, ellerini kaldırarak meclisi tehdit ediyor. Gösteride ağırlıklı olarak Yunanistan, Tunus, Mısır, Yemen, İspanya, İrlanda, Arjantin, Portekiz ve İtalya bayrakları dikkat çekti.

ZORLU BİR MÜZAKERE SÜRECİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel de dövizlerle protestolardan nasibini aldı. Kendilerini "öfkeli ve bıkkınlar" olarak tanımlayan göstericiler, Atina'da bugün on ikinci gösteriyi düzenledi.Yunan hükümeti, önceki gün AB, ECB ve IMF'den oluşan Troyka ile yürüttüğü zorlu müzakerelerin ardından anlaşarak 12 milyar avroluk 5'inci taksiti almaya hak kazanmıştı.

Batmanın eşiğindeyken 4 bin 500 ölüye maaş

Batmanın eşiğindeki Yunanistan'da tahminen 4 bin 500 kişiye öldükleri halde emekli maaşı ödendiği ortaya çıktı. Çalışma Bakanı Louka Katseli, 100 yaşını geçtikleri halde hâlâ emekli maaşı çeken 9 bin emeklinin gerçekten yaşayıp yaşamadığını kontrol etmeye başladıklarını söyledi. Ta Nea gazetesine konuşan Bakan Katseli, yakınlarının öldüklerini bildirmeyen kişilerin, onların emekli maaşlarını çekmesi sonucu yılda 16 milyon dolarlık kaybın ortaya çıktığını söyledi. AB ve IMF kredileriyle ayakta kalmaya çalışan Yunanistan'da sadece Çalışma Bakanlığı 2012-2015 yılları arasında 8 milyar avroluk tasarruf sözü vermişti. Atina, AB ve IMF ile yaptığı 110 milyar euroluk kurtarma paketinin ardından 65 milyar avroluk yeni bir kredi için temaslara başladı. 2015 kadar ilave önlemler ve 50 milyar euroluk hızlı özelleştirme şartına bağlanan kredi, halkın iyice öfkelenmesine yol açtı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89