• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 14 °C

İmani retçi Aydemir'e işkence Meclis'e taşındı

İmani retçi Aydemir'e işkence Meclis'e taşındı
Askerlik yapmayı reddeden ve işkence gören imani retçi Enver Aydemir'in ailesi Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na başvurdu.

Askerlik yapmayı reddeden ve işkence gören imani retçi Enver Aydemir'in ailesi Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na başvurdu. Aile, Meclis'ten 'kötü muamele ve işkencenin incelenmesi talebinde' bulundu.

2007 yılında imani retçi olduğunu açıklayan Enver Aydemir, O tarihte zorla götürüldüğü Bilecik Jandarma Er Eğitim Tugayı'nda askeri üniforma giymeyi reddetti. Aydemir çıkarıldığı askeri mahkemede serbest bırakıldı. Ancak aradan 2 yıl geçtikten sonra Aydemir hakkında kesinleşmiş cezasını çekmek üzere yakalama emri çıkarıldı. Geçen hafta yakalanan ve Maltepe Askeri Cezaevi'ne gönderilen Aydemir burada kendisine yönelik dayak, çıplak bekletme ve darp iddiaları üzerine baba Ahmet Aydemir ve eşi Kader Aydemir, Meclis İnsan Hakları Komisyonu 10 maddelik başvuru yaptı.

Başvuruda şunlar yer alıyor:

- Enver askeri cezaevinde asker olmadığını ve inancı gereğince kendi asker olmayı reddettiğini beyan etmiş ve kendisine giymesi emredilen Askeri Cezaevi kıyafetini giymeyi reddetmiştir. Bunun üzerine askeri cezaevi görevli ve yetkilileri tarafından kaba dayağa, coplanmaya ve aşağılanmaya maruz kalmıştır.

- Askeri Cezaevi kıyafetini giymeyi hala reddeden Enver bu sefer de falakaya yatırılmıştır.

- Aynı gece tek tip kıyafeti giymeyi reddettiği için üzerindeki kendi kıyafetleri çıkarılarak sadece iç çamaşırlarıyla sabaha kadar soğukta bekletilmiştir.

- 5.12.2009 Cuma günü ise üzerine zorla tektip askeri cezaevi kıyafeti giydirilmiştir.

- Öğle saatlerinde ise bulunduğu yere gelen adının Albay Halil İbrahim Çakır olduğu öğrenilen cezaevi müdürü tarafından dayağa ve aşağılanmaya maruz kalmıştır. Bu dayak sonucunda sağ gözü morarmıştır.

- Tüm bu hususlar 26.12.2009 günü öğleden sonra Enver ile cezaevinde görüşen avukatının görüşme tutanağına geçirilmiş ve avukat ve Enver tarafından müştereken imzalanmıştır.

9895

Enver Aydemir’in askeri cezaevinde maruz kaldığı işkenceyi ve zorunlu askerlik dayatmasını protesto etti.

Özgür-Der'in çağrısıyla bugün 13.00'te Fatih Saraçhane Parkı'nda zorunlu askerliği ve Enver Aydemir'in tutuklanması ve işkence görmesini protesto eylemi yapıldı. Özgür-Der mensuplarıyla birlikte konuya duyarlı insanların da katılım gösterdiği eylemde İslami kimliğe, halkın inançlarına ve değerlerine savaş açan bir ordunun; zorunlu askerliği dayatmasının zulüm olduğuna dikkat çekildi. İslami kimliğinden ötürü askerlik yapmayı kabul etmeyen, üniforma giymeyi ve silah altına alınmayı reddeden ve bu tercihinden ötürü sistematik işkenceye maruz kalan, başka pek çok vicdani retçi gibi zorunlu askerlik dayatmasının, zulmünün mağduru Enver Aydemir'in yalnız olmadığının vurgulandığı eylemde Kemalist düzeni Kemalistlerin koruması gerektiği ifade edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89