• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

İlhan Çomak için AİHM kararı neden uygulanmadı?

İlhan Çomak için AİHM kararı neden uygulanmadı?
Son günlerde yeniden yargılama konusunda basında yoğun tartışmalar sürerken, bahse konu sorundan ciddi şekilde muzdarip olan biri de yaklaşık 20 yıldır yargılanan İlhan Çomak.

1994 yılında çok işkenceli, çok acılı 16 günlük bir gözaltı süresinden sonra tutuklanarak İstanbul’daki Bayrampaşa Cezaevi'ne konan Çomak’ın yargılanması, polisin işkenceyle düzenlediği ifade tutanakları esas alınarak, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde gerçekleşti.

En nihayetinde bu işkenceli sorgularla düzenlenmiş yalan yanlış tutanaklara dayanılarak, ve buna rağmen somut hiç bir delil olmadan, 2000 yılında müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay cezayı onayınca AİHM'e başvurdu. AİHM 2007 yılında aldığı kararla Çomak’ın adil yargılanmadığına ve yargılanmasının yenilenmesine hükmetti. Bu arada 2005 yılında çıkan yeni Ceza Kanununa dayanarak avukatının kanunen lehine olan hükümlerinin uygulanması gerektiğinden hareketle yaptığı başvuru yerel mahkemede reddedilse de Yargıtay dosyasını usülden bozdu, 2007 yılında. Bu yüzden İstanbul’a, duruşmalara gidip gelmeye başlayan Çomak’ın duruşmalarda kendisi ve avukatının, AİHM’in tespit ettiği ihlal kararı gereği ''yargılanmasının'' yenilenmesini içeren talepleri her seferinde mevzuatta yeri olmadığından hareketle reddedildi. 2013 Ocak ayında mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararından sonra tekrar eski cezaya hükmetti. Dosyası Yargıtay’a gitti.

Tutuksuz yargılanmanın önü açılmadı

Bu arada 2013 yılının Nisan ayında çıkan 4. Yargı Paketi’nde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin önünde bulunan 220 dosya için yeniden yargılamanın yolu açıldı. Çomak’ın avukatı Fırat Aydınkaya’nın yaptığı başvuru, yasaya rağmen mahkemece reddedildi. Neyse ki bir üst mahkeme başvuruyu kabul etti. 19 Aralık’ta ilk duruşmaya çıkan Çomak’ı duruşması 11 Mart tarihine ertelendi.

İzmir - Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutsak olan İlhan Çomak "Ben 19 yıl 6 aydır cezaevindeyim. Yatacağım cezanın 2/3’lik bölümü bitti. Yaklaşık 20 yıldır hep yargılanıyorum. Yeniden yargılanmama başlandı ama talep etmeme rağmen tutuksuz yargılanmamın önü açılmadı. Esas olan tutuksuz yargılanmamdı. Belki bunca yıldan sonra delil karartacağımı düşündüler, kim bilir? Hem, şu an tutuklu mu hükümlü mü olduğum, hangi sıfatla yargılandığımı bilmiyorum. Eğer hükümlü olarak ''yargılanıyorsam'', hüküm daha yargılanma başlanmadan verilmiş oluyor ki, bu durumda ''yargılanmış'' olsam da aslında yargılanmamış oluyorum. Kılıfına uydurmak için yapılıyor her şey. Yok, gerçekten yargılanıyorsam, 20 yıllık bir tutukluluk akla ziyandır, bırakılmam, tutuksuz yargılanmam gerekiyordu. Tek gerçek, bu kadar karışıklığa ve bitmeyen ''yargılanmama'' rağmen hala cezaevindeyim.

Avukatım Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu, yargılanmanın tutuksuz yapılması için. Belki Yüksek Mahkeme bu karışık hale son verir ve tutuksuz yargılamanın yolunu açar umudundayım. Yoksa bu mahkemeler, bu yargı anlayışı bir on yıl daha beni ''yargılar'', en nihayetinde yargılana yargılana 30 yılımı tamamlar çıkarım belki ama ''yargılanmam'' devam eder korkarım ki, yine de… Başa dönersem; yeniden yargılama tartışmaları, yasa çıkarılsa bile yargının eski alışkanlıklarla hareket edeceği ve de yargılamayı sanıkların tutuklu olacağı şekilde yapmak isteyeceği hesaba katılarak yapılmalı kanımca. Hakeza sadece Balyoz ve Ergenekon davaları üzerinden, soyut bir olasılık olarak değil, ben ve benim durumumda bulunan 220 kişinin yargılanmaları, yeniden görülen somut davaları üzerinden de ele alınmalı.'' 

Çomak’ın avukatı Fırat Aydınkaya müvekkili ile ilgili tutuksuz yargılanması amacıyla İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları başvurunun "İnfazın durdurulması talebi AİHM kararının niteliği de dikkate alınarak reddine" şeklinde tek bir cümle reddedildiğine ve tutukluluğun devamına hükmettiğine vurgu yaptı.

Avukat Aydınkaya devamla "ben şahsen 19 yıl 6 aydan bu yana yargılanan İlhan'ın şu an neden hala içerde olduğunu bilmiyorum. Ve daha trajiği ise biz Türkiye'de buna "hukuk" diyoruz" dedi.

Tüm girişimleri sonuçsuz kalan İlhan Çomak'ın ailesi, tutuksuz yargilanmasi icin bir imza kampanyasi başlattı. (Suna Alan - Londra)

İmza için tıklayınız

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89