• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

İki Başbakan'dan ortak basın toplantısı

İki Başbakan'dan ortak basın toplantısı
Federal Kürdistan Başbakanı Barzani ile İtalya Başbakanı Conte ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Neçirvan Barzani, İtalya hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ne verdiği yardım ve desteği hatırlatarak, “Bu desteğin devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.  

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve beraberindeki heyet, Bağdat’taki temaslarının ardından bugün akşam saatlerinde başkent Hewler’e geldi. Conte’yi havaalanında Başbakan Barzani karşıladı.

İkili arasında gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Başbakan Barzani, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonda yer alan İtalya hükümetinin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne verdiği askeri ve insani desteği dile getirdi.

Barzani, “Siyasi ve kültürel alanda da Kürdistan Bölgesi olarak İtalya ile çok güçlü ilişkilere sahibiz. Bu alanda Kürdistan Bölgesi’nde yürüttükleri faaliyetler için İtalya hükümetine ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

İtalya hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ne verdiği yardım ve desteğin devam etmesi temennisinde bulunan Neçirvan Barzani, “İtalyan askerlerin savunması altında özel bir şirket aracılığyla Musul Barajı’nı yenileme çalışmaları sürüyor. Bu konuda da kendilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.   

Conte ile görüşmede Hewler-Bağdat ilişkilerini ele aldıklarını belirten Barzani, “Kürdistan Bölgesi olarak Irak’la olan tüm sorunlarımızı Anayasa çerçevesinde çözmek istediğimizi kendilerine ilettik. Ayrıca Adil Abdulmehdi hükümetini desteklediğimizi de yineledik” dedi.  

Neçirvan Barzani görüşmede Kürdistan Bölgesi’nde bulunan göçzedelerin durumunu ile birlikte yaşam ve hoşgörü kültürünü değerlendirdiklerini belirterek, “Hükümet olarak Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm bileşenleri koruma ve kollama konusundaki kararlılığımızı bir kez daha ifade ettik” ifadelerini kullandı.

Roma-Hewler ilişkileri  

IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonda yer alan İtalya’nın Kürdistan Bölgesi ile son derece iyi ilişkileri bulunuyor.

Başkan Mesud Barzani 2009 yılında Roma’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında dönemin İtalya Başbakanı Silvio Berslucuni tarafından Kürdistan bayrağı ile karşılanmıştı.

İtalya hükümeti Aralık 2015’te Hewler’de konsolosluğunu resmen açtı. Ayrıca IŞİD savaşı boyunca Peşmerge Güçleri’ne askeri ve lojistik yardımında bulundu.

Mevcut durumda Kürdistan Bölgesi’nde bulunan 200 İtalyan askeri danışman Peşmerge Güçleri’nin askeri eğitim ve tatbikatlarına katılıyor. İtalya ayrıca bir kısım yaralı Peşmergenin tedavisini de üstlenmiş durumda.

Öte yandan Kürdistan'ın Roma’da temsilciliği bulunuyor. Hewler  ile Roma arasında 2017 yılında bir çevre sözleşmesi imzalandı. Buna göre İtalya hükümeti iklim değişikliğinden kaynaklanan zararlar konusunda Kürdistan Bölgesi’ne yardımlarda bulunacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89