• BIST 9530.48
  • Altın 2479.136
  • Dolar 32.4775
  • Euro 34.5967
  • İstanbul 26 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 9 °C

İhalede paşaların İsrail ısrarı!

İhalede paşaların İsrail ısrarı!
Türkiye'nin İsrail'e verdiği M-60 tank modernizasyonu ihalesinin perde arkasında, dönemin Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu ve Şener Eruygur'un ısrarı çıktı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı bürokratlarının çekinceleri ve dönemin hükümetinin olumsuz görüş beyan etmesine rağmen, Kıvrıkoğlu ve Eruygur'un İsrail için bastırdığı öğrenildi. Sonunda tank modernizasyonu için ihaleye çıkılmadan, iş İsrail'e verildi. 170 tankın modernizasyonu Türkiye'ye toplam 687,5 milyon dolara mal oldu. Ödenen paranın, işin hak edişinden en az 100 milyon dolar daha fazla olduğu belirtiliyor. Tanklar 3 yıl gecikmeyle TSK'ya teslim edildi, fakat bazılarında teknik sıkıntılar var. Önemli bir kısmının geri vitesinde sorun yaşanıyor.

İsrail IMI firması ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında M-60 Tank Modernizasyonu Sözleşmesi 29 Mart 2002'de imzalandı ve 30 Eylül 2002'de yürürlüğe girdi. Seri modernizasyon öncesi prototip geliştirme ve testler için yaklaşık üç yıllık bir takvim öngörüldü fakat proje 3 yıl gecikti. Askeri çevrelerden edinilen bilgilere göre skandal olay şöyle gelişti: 2002'de, tankların önce silah sistemlerinin modernizasyonunun yapılması kararlaştırıldı. Daha sonra ise motor ve zırh da bu projeye dahil edildi. Projenin İsrail'e verilmesi için resmi imzaların atılacağı Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında tartışma yaşandı. Dönemin Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, askerlere projenin neden ihaleye çıkmadan İsrail'e verilmek istendiğini sordu. Başbakan Bülent Ecevit de Çakmakoğlu'nu destekledi. Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ise bu modernizasyonu İsrail'den başka hiç kimsenin yapamayacağını ve işin mutlaka bu ülkeye verilmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Çakmakoğlu, Genelkurmay'dan 'modernizasyonun dünyada İsrail'den başka hiçbir ülke tarafından yapılamayacağına dair' rapor istedi. Rapor, hemen bir haftada hazırlandı ve imzalar atıldı. M-60 tank modernizasyonu projesi ihaleye çıkılmadan İsrail'e verildi."

Türkiye'ye projenin maliyeti 687,5 milyon dolara patladı. Ödemenin büyük bir kısmı gerçekleşti. Savunma Sanayii çevreleri, modernizasyonun İsrail tarafından en az 100 milyon dolar daha fazla bir bedele yapıldığını belirtiyor. Fazladan ödenen bu paranın akıbeti ise meçhul. Toplam 170 tankın hepsi şu an Türkiye'ye geldi. Nisan ayında Kayseri'de yapılacak törenle tanklar resmi olarak teslim alınacak. Geri vites sorununun ise çözüleceği kaydediliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89