• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 14 °C

İbrahim Canan toprağa verildi...

İbrahim Canan toprağa verildi...
Marmara İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınan namaza binlerce kişi katıldı.

İstanbul Sancaktepe'de önceki gece meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. İbrahim Canan, Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Marmara Üniversitesi () İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Canan için, Altunizade'deki MÜ İlahiyat Fakültesi Camisi'nde tören düzenlendi. Burada öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Canan'ın cenazesi Eyüp Sultan Mezarlığı'na götürülerek defnedildi.

Cemaatin çok kalabalık olması dolayısıyla cenaze namazı, Canan'ın tabutu içeri alınarak camide kılındı. Cenaze namazını ailesinin isteği üzerine MÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Suat Yıldırım kıldırdı.

İbrahim Canan'ın oğlu Hamit, kardeşi Ömer Canan, damatları Emin Değer, Abdurrahman Sanlı, Hakan Şenel, tören sırasında tabutun başında taziyeleri kabul etti.

Törene, Canan'ın eşi Zarife ile 6 kızı ve yakınlarının yanı sıra, MÜ Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, eski İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlarından Ali Müfit Gürtuna ile Prof. Dr. İbrahim Lütfi Önder'in de arasında bulunduğu çok sayıda din görevlisi, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

CANAN'I ANLATTILAR

MÜ Rektörü Prof Dr. Necla Pur, ''Çok üzücü bir olay. Gerek üniversitemiz, gerek İslam ve gerekse ülkemiz açısından önemli bir kayıp. Artık kendisini, eserleriyle ve öğrencileriyle yaşatmaya çalışacağız'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Prof. Dr. İbrahim Canan'ın 40 civarında eseri bulunduğunu belirterek, ''Kendi dalında yetişmiş nadir insanlardan biri.Ülkemiz kıymetli bir ilim adamı olan hocasını kaybetti. Güzel bir insandı. Milletimizin başı sağ olsun'' diye konuştu.

MÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük de ''Benim talebelik yıllarımdan tanıdığım ve kaybı büyük olan değerli bir insandı. Hayatının her safhasında ilimle uğraşmıştır. Hayatında Kur'an-ı Kerim'i uygulayan biriydi. Allah'ın rızasına nail olmak için çalışmıştır. Hiçbir kimsenin gıyabında bir şey söylediğine şahit olmadım. Allah yolunda şehit olarak kabul ediyoruz'' dedi.

Canan'ın fakültenin emekli öğretim üyesi olduğunu belirten Küçük, ''Ancak emekli olduğu belli olmayan öğretim görevlisiydi. Gerek Türkiye, gerekse yurt dışında hadis ilmi ile ilgileniyordu. Bereketli bir hayat yaşadı, çok değerli ve kıymetli bir insandı'' diye konuştu.

İBRAHİM CANAN'IN ÖZGEÇMİŞİ

Prof. Dr. Canan, 1940 yılında Karaman'ın Ermenek ilçesi Küçükkarapınar köyünde doğdu. MÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Canan, Kayseri ve Akşehir'de orta dereceli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra, 1972 yılında Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde öğretim üyesi oldu.

Uzun yıllar Paris'te eğitim gören Prof. Dr. Canan'ın en önemli eserleri arasında hadis ilminin en temel kaynağı kabul edilen ''Kütüb-ü Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi'' bulunuyor.

Makaleleri fakülte dergilerinin yanı sıra Diyanet, Hakses, İslam, İslam Medeniyeti, Zafer, Sur, İcmal, Kadın ve Aile, Altınoluk, Okul gibi dergilerde yayımladı.

''Resulullah'a Göre Okul'' ve ''Ailede Çocuk Terbiyesi'' adlı eseriyle 1979'da Türkiye Milli Kültür Vakfı Ödülü'nü aldı.

Akademik kariyerini hadis hocası olarak tamamlayan Prof. Dr. Canan, ilahiyat fakültelerinde öğrencilere yıllarca hadis dersi verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89