• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 7 °C

Hülya Avşar savcıya ifade verdi

Hülya Avşar savcıya ifade verdi
Kürt açılımıyla ilgili olarak verdiği bir röportaj nedeniyle hakkında soruşturma açılan oyuncu Hülya Avşar, Bakırköy Adliyesi'nde ifade verdi.

Sanatçı Hülya Avşar, Kürt ve Türk oluşu dolayısıyla ortada kalmış bir durum yaşadığını, ama bunun milliyetçilikle alakası olmadığını savcılığa izah ettiğini belirterek, "Umarım, verdiğim ifade sonucu soruşturma bu aşamada kalacaktır. İyi bir sonuç bekliyorum, dava açılacağını zannetmiyorum" dedi.

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na gelen Avşar, "Demokratik Açılım" konusundaki sözlerinden dolayı hakkında başlatılan soruşturma kapsamında savcı Ali Çakır'a yaklaşık 2 saat ifade verdi.

Avşar, Adliye çıkışında gazetecilere, "Kürt müyüm, Türk müyüm tarafı araştırıldı. Ben de 'hem Kürdüm hem Türküm' dedim" açıklamasında bulundu.

Milliyetçilik konusunda hatalı bir açıklama yapıp yapmadığının sorulduğunu, söz konusu röportajının baştan aşağıya kendisine okunduğunu belirten Avşar, savcının, "röportajda herhangi bir şey görülmediğini, ihbar edenler olması nedeniyle soruşturmanın açıldığını söylediğini" kaydetti.

İfade verdiği Cumhuriyet Savcısı Çakır'ı programına konuk edeceğini ve bu konuyu programda da konuşacaklarını dile getiren Avşar, savcının bu talebini kabul ettiğini söyledi.

Avşar, "Kürt ve Türk oluşum dolayısıyla ortada kalmış bir durum yaşıyorum şu an, ama bunun milliyetçilikle alakası yok, kendilerine onu izah ettim. Anladılar ki o röportajda gerçekten bir şey yok. Çok güzel ağırladılar. Umarım, verdiğim ifade sonucu soruşturma bu aşamada kalacaktır. İyi bir sonuç bekliyorum, dava açılacağını zannetmiyorum. Zaten Savcı Bey de röportajda herhangi bir şey olmadığını, bir daha baştan aşağı okunup, her kelimenin ayrı ayrı ne anlama geldiğini izah ettiğimde bir daha anladılar" dedi.

"Söylediklerimin arkasındayım"

Gazetecilerin, soruşturmanın, "halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle açıldığını hatırlatması üzerine Avşar, "Bunun sebebi, hukuki maddenin öyle olmasıyla ilgili. Bunun dışında benim olayımı içeren herhangi bir madde yok, ama 'tamamen size yönlendirilmiş bir şey değildir bu' dediler. Dolayısıyla o tamamen maddenin adı. Benle pek ilgisi olmadığını söylediler. Bu beni çok mutlu etti. Söylediklerimin sonuna kadar arkasındayım. Avukatım yanımda yoktu. Kendimi tek başıma savundum. Savunmam zaten benim yaptığım röportajımdı. Son derece anlayışlı bir savcıydı" şeklinde konuştu.

Avşar, soruşturmanın neden açıldığını anlamadığı için biraz gergin olduğunu, savcıya da bunu izah ettiğini belirterek, "Burada soruşturma açılacak bir kişi varsa sadece ben olmamalıydım. Kendimi yeterince ifade ettiğimi düşünüyorum. Köşe yazarlarını kastettim. 'Benim düşüncemde olan birçok köşe yazarımız var, onları da soruşturmanız lazım' dedim. Tabii bunu onları ihbar anlamında söylemedim" dedi.

"Soruşturma açıldıktan sonra ne gibi tepkiler aldığının" sorulması üzerine de Avşar, "İnsanlar şaşırdılar tabii ki röportajda herhangi bir şey yoktu. Burada bir tarafımın Türk oluşu, diğer tarafımın da Kürt oluşundan dolayı yapmış olduğum bir röportaj. Bugüne kadar benim gündeme getirmediğim bir konumdu Kürt tarafım, ama benim Kürt tarafım da çok ağır basıyor. Bununla da gurur duyuyorum ve sonuna kadar da bunu savundum. Zaten meselenin Kürtçülük olmadığını izah ettim kendilerine. Türkiye'de hiçbir Kürdün problem yaşadığını düşünmüyorum, ama dağdaki Kürtlerin de birtakım istekleri olduğunu, bu isteklerin milliyetçilik, toprak anlamında değil, ama okul olarak, yol olarak, iş olarak, iş alanları olarak bir şeyler vermezsek, dağdaki Kürtlerin de bir şekilde savaşlarına devam edeceklerini söyledim" ifadelerini kullandı.

Avşar, savcı tarafından yöneltilen, "Yani Kürtler dağda savaştılar, kazandılar da o yüzden mi biz Kürt açılımına gidiyoruz? Siz bunu mu demek istediniz?" şeklindeki sorunun kendisini çok şaşırttığını ifade ederek, "Böyle bir şeyin olamayacağını söyledim. 'Bunu 2 yaşındaki çocuk bile böyle söylemez' dedim. Bu soru beni çok şaşırttı. Ortak yaşamdan yanayım. Barıştan yanayım, ama bunu da yaparken insanlara bir şeyler vermezseniz, yaşam hakkı olarak nasıl olur ki diye soruyorum" şeklinde konuştu.

Savcısının kendisine "Türk mü, Kürt mü?" olduğu yönünde soru sorduğunu dile getiren Avşar, "Hem Türk, hem Kürdüm" yanıtını verdiğini aktardı.

Avşar, soruşturma açıldığı bilgisinin kendisine, kızını Anıtkabir'e götürürken verildiğini ifade ederek, halktan, politikacılardan birçok kişinin arayarak kendisine destek verdiğini söyledi.

İfade vermeden önceki açıklama

Adliyeye gelişinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Avşar, böyle bir konuyla gündeme gelmekten bir taraftan gurur duyduğunu, bir taraftan da gerekli olup olmadığını düşündüğünü söyledi.

Avşar, "Bir tarafım Kürt, bir tarafım Türk olarak geniş de bir aileye mensup olduğum için, aşiret kızı olduğum için ailemin de benden istedikleri var. Amcalarım, kuzenlerim herkes arayıp 'nasıl bu konuda sessiz kalıyorsun' dedikleri zaman kendimi kötü hissediyorum. Hayatımdan memnunum. Burada olduğum için Türk tarafımla son derece şaşkınım, ama Kürt tarafımla gururluyum açıkçası..." diye konuştu.

Mutlu ve huzurlu olduğunu söyleyen Avşar, "pişman olup olmadığı" yönündeki soruya "Hiç pişman değilim. Soruşturma açılmış olması şaşkınlık verici, ama savcımızdır. Sonuna kadar saygım var" şeklinde karşılık verdi.

Geçtiğimiz günlerde Milliyet gazetesinde yer alan bir röportajındaki "demokratik açılım" ile ilgili sözlerinden dolayı Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, sanatçı Hülya Avşar hakkında soruşturma başlatmıştı.

Avşar röportajda, "Ben sonuna kadar Türk'üm, ama bu Kürtleri yok saymak, onlara etnik baskı yapmak anlamına gelmemeli" demişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89