• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 9 °C

Hükümetin Kürt açılımına ilk tepkiler...

Hükümetin Kürt açılımına ilk tepkiler...
İçişleri Bakanı Beşir Atalay hükümetin beklenen Kürt açılımına ilişkin ilk ipuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla verildi. Gazeteci ve siyasetçiler açıklamayı yorumladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen:

- "Hükümetin ne yaptığı ne yapacağı belli değil. Bunların ne olduğunu bilmeden tavır açıklamamız mümkün değil. Sayın Bakan'ın konuşmasından terörün tamamen tasfiye edilmesinden sonra atılacak adımlara ilişkin bir bilgi alamadık"

- "Bunlar çok muğlak laflar siz ana muhalefetin desteğini istiyorsanız hangi konuda destek isteyeceğinizi söyleyeceksinz. Biz nasıl açık çek verebiliriz ki bu hükümete. Hükümetin terörle mücadelede başarısız olduğu belli. Güvenlik güçleri hala hayatını kaybediyor. Bir taraftan da demokratikleşmeden bahsediyor"

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek:

- "Biz bu sorunla ilgili 89'dan bu yana çalışmalar yapıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Baykal'ın başkanlığında bir komisyon kurulmuştu ve bir rapor hazırlanmıştı. Ve o dönem bu rapordan dolayı genel başkanımız DGM'de yargılanmıştı. Biz açık bir tavır almıştık. Bizim programımızın ellerinde olması gerekiyor. Öze ilişkin yol haritasına ilişkin bazı açılımlar bekliyordum Sayın Bakan'dan. Ancak onun yerine daha çok temennilerde bulundu"

- "Ama daha çok demokrasi derken nerede bir tıkanıklık var bunları konuşalım artık. Bir ön açıklama dedi Sayın Beşir Atalay. Bu aceleyle açıklanmasını Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos'ta bir yol haritası açıklayacağı haberlerine bağlıyorum"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural:

- "Ya neye destek olacağız biz. Size soruyorum biz yeni bir hükümetle mi karşı karşıyayız? 2002'de sıfırlanmış bir terör örgütünü bugün nasıl cesaretlendirdiklerini önce bir aynaya baksınlar görsünler"

- "Katkılarımızı bekliyorlarmış. Siz önce terörü nasıl cesaretlendirdiğinize bakın. Siz önce İmralı'nın nasıl bir yol haritası dayatma noktasına geldiğine bakın"

- "Neye mutabakat olacak. Sayın genel başkanımız bu sürecin çok tehlikeli olduğunu söyledi. Irkçı bir yönetimin nesi demokratiktir?"

- "Sayın Atalay görüş soruyoruz dedi bakanlıklardan. Bakanlıklar kimin bakanlıkları? Onların bakanlıkları değil mi?"

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık:

- "Biz geçmişe takılıp kalmayacağız. Cumhuriyet'in çözümünden bu yana çözümsüz kalan Kürt sorununu çözebiliriz. İyi niyet göstergesi var. Önümüzdeki dönem bunun ete kemiğe bürünmesi için DTP üzerine düşeni yapacak. Bu herkesin ortak sorunudur"

- "Biz sorunun gerçekten çözülmesini istiyoruz. Polemiklerden uzak duruyoruz. DTP'yi dışlayarak çözümü sağlayamazsınız ki..."

- "Bu kanı ve şiddeti durdurmalıyız, ülkemizi özgürlüğe kavuşturmalıyız"

- "Aslında Öcalan'ı silahlı güçler dinliyorsa ki hepimiz biliyoruz dinliyorlar. Yani kansız bir sürece katkısı olacaksa bu konudaki kompleksimizi bir kenara bırakmalıyız"

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila:

- "Ben Sayın Bakanın sanki Öcalan'ın yapacağı açıklama bekleniyormuş gibi bir hava olmasın diye bu açıklamayı yaptığını sanıyorum. O yüzden de biz tarihe edndeksli değiliz açıklaması yaptı sanırım. 2 aydır kamuoyunda bir beklenti vardı. Bu beklentiyi karşılamak için de bu açıklamayı yaptı"

- "Şimdi bence en önemli mesajı şuydu. Çalışmanın sadece AKP çalışması olmadığını vurguladı. Muhalefet kadar devletin ilgili kurumlarıyla da çalışıyoruz dedi. Buradan Genelkurmay da akla geliyor. Muhtemelen Genelkurmay'la da böyle bir çalışma yapılıyor ya da yapılacak. İlgili kurumaların başında MİT de geliyor. Muhtemelen MİT'in de görüşü alınacak. Yani hükümet bu iş sadece bizim işimiz değil ve bir çözüm elde edilecekse herkes elini taşına altına sokmalı mesajı veriyor"

- "Bu sadece siyasi bir partinin siyasi bir çalışması değil diyerek hem çözümün güçlü olabilmesi için tüm kesimlere yaymaya çalışıyor, hem de sorumluluğu genişletmeye çalışıyor"

- "Muhataplık önerisi var ve bu öneriler daha çok DTP tarafından seslendiriliyor. Hem Gül hem Erdoğan hem de Atalay biz onlarla ilgili değiliz, biz kendi çalışmalarımızı yürütüyoruz imajı veriyor"

- "Evet içeride bir müzakere yapılmıyor ama dışarıda bir müzakere yürütülüyor. Çünkü ABD Irak'tan çekilecek. Ankara -Washington-Erbil-Bağdat hattında dörtlü bir müzakere yürütülüyor. Uluslararası arenada işte buna katkıda bulunacak bazı adımlar atılacak diyebiliriz. Bazı hukuki düzenlemeler olabilir. Bölgedeki Kürtçe köylerin adlarının geri verilmesi gündeme gelebilir. Kürtçe seçmeli ders olarak verilebilir"

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89