• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 10 °C

Hükümete 8 maddelik çözüm önerisi

Hükümete 8 maddelik çözüm önerisi
DTK ve BDP'nin de içinde olduğu Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı bileşenleri , hükümete 8 maddelik çözüm önerisi sundu.

Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı bileşenleri, çözüm sürecindeki son durumu ve yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte "anadilde eğitim" talebine ilişkin Sümerbank Resepsiyon Salonu önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya; DTK eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Kenan Karadaş, KADEP Genel Başkanı Lütfi Baksi, Azadi İnisayitifi Koordinatör Yardımcısı Muhammet Dara Akar, GÜNSİAD eski Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, Barış Anneleri İnisiyatifi'nin yanı sıra Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı bileşeni STÖ ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasında konuşan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürtler için önemli ve tarihi günlerden geçildiğini belirterek, “Kürt sorunun çözümü için tarihi bir fırsat yakalanmış durumda. Kürtler bu süreçte dinamik bir aktör oldu. Kürt sorunu sadece PKK sorunu değil. Bizler Kürt ve Türk halkının kardeşliğinin devam etmesinden yanayız. Barış süreci kesintisiz sürmeli” dedi.

Türk, Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı bileşenleri olarak çözüm sürecinin önündeki tıkanıklığın giderilmesi için bir an önce hükümetin adım atması çağrısında bulunurken, anadilde eğitim için okulları boykot kararını desteklediklerini bildirdi.

Batı Kürdistan'daki gelişmelere de işaret eden Türk, "Türkiye Rojava’da Kürtlerle savaşan taraflara her türlü yardımı kesmeli, bilakis Kürtleri doğal müttefik kabul etmeli " dedi. Türk, Rojava’daki siyasi parti ve oluşumlara, Suriye Kürtlerinin siyasi kazanımlarına husumetin, çözüm sürecine olumsuz etki yapacağını kaydetti. Ahmet Türk, daha sonra hazırlanan basın metnini okudu.

Bildirgede yer alan başlıklar şöyle sıralandı:

1- Kürdistan halkının talebi olan ‘Anadilde Eğitim’, ‘Kürtlere ve diğer aidiyetlerin haklarına ilişkin anayasal güvence’, ‘Kürdistan halkının kendi kendini idare etmesi’ ve ‘Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi’ süreçten bağımsız olarak değerlendirilmelidir. Çünkü bu talepler tabii ve uluslararası hukuktan kaynaklı, Kürdistan halkının millet olmaktan kaynaklı haklarıdır, pazarlık konusu yapılamaz.

2- PKK’nin daha önce almış olduğu ateşkes kararını ve bu karara bağlılığının devamını önemsiyor, devletin ve hükümetin gerekli adımları atmasını talep ediyoruz. PKK militanlarının Türkiye siyasi sınırları dışına çıkmasının durması sürecin bittiğini değil, tıkanıklığı gösterir. Kürdistan halkının evlatları ve Türkiye devletinin vatandaşları olan bu kişilerin çözüm süreciyle beraber sosyal ve isteyenlerinin siyasal hayata katılması gerekir. Bunun için acil olarak kanuni bir düzenlemenin yapılması elzemdir.

3- Sayın Abdullah Öcalan’ın bu süreçteki rolü göz önüne alınarak sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için sürece katılımı, kamuoyu ve halkla iletişimi önündeki engellerin kaldırılması gereklidir.

4- Sürecin anlamlı olabilmesi için; KCK tutuklularının derhal serbest bırakılması gerekir. Bunun için kanuni düzenleme gerekiyorsa onun da vakit kaybedilmeden TBMM gündemine getirilmesi gerekir.

5- Siyasi açıdan önemli, çözüme katkı sunacak hususlardan biri de yüzde on seçim barajının kaldırılması ve Kürdistan’daki siyasi parti ve oluşumların kendi aidiyetleriyle siyaset yapmalarının önü açılmalıdır.

6- Türkiye devleti ve hükümet, Kürdistan’ın diğer parçalarındaki hükümet ve hareketlerle iyi ilişkilere sahip olmalıdır. Bu cümleden Rojava’da Kürtlerle savaşan taraflara her türlü yardımı kesmeli, bilakis Kürtleri doğal müttefik kabul etmelidir. Rojava’daki siyasi parti ve oluşumlara ve Suriye Kürtlerinin siyasi kazanımlarına husumet, çözüm sürecine olumsuz etki yapacak, belki de temelden yürütülemez hale getirecektir.

7- Türkiye’de yeni eğitim yılının başlayacağı bu günlerde ‘Anadilde Eğitim’in mutlaka gündeme gelmesi ve hükümetin bu konuda olumsuz beyanatlardan kaçınması gerekir. Bu temelde Kürt halkının temel talebi olan Anadilde eğitim talebinin gündemleşmesi için yapılacak bir haftalık eğitim boykotu ve Kürtçe derslerinin her alanda işlenmesi eylemine tüm halkımızı davet ediyoruz.

8- Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki tüm etnik, dini, mezhebi vs. aidiyetler mahrumiyette değil, adalet ve özgürlükte eşit olmalıdırlar. Biz Kürdistani taraf olarak bunu taahhüt ediyoruz. Aynı tavrı devletten ve diğer kesimlerden de bekliyoruz.” (anf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89