• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 16 °C

Hükümet-Öcalan görüşmesinden sonuç çıkar mı?

Hükümet-Öcalan görüşmesinden sonuç çıkar mı?
CNN Türk ekranlarında Şirin Payzın'ın konuğu olan Ruşen Çakır, hükümet ile Abdullah Öcalan arasındaki yeni diyalog sürecini yorumladı...

Kürt sorununda ısınan gündem devlet ile İmralı arasındaki diyaloğa kilitlenirken Vatan yazarı Ruşen Çakır, CNN Türk'te "yeni İmralı" sürecini yorumladı.

Başbakan Erdoğan'ın devlet ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerin devam ettiğini açıklamasıyla Kürt sorununda esmeye başlayan barış rüzgarlarını değerlendiren Ruşen Çakır "zorlu bir dönemin başındayız henüz" dedi. Öcalan ve hükümetin yeni diyalog sürecindeki konumlarını sorgulayan Çakır, bu sürecin Oslo'dan farklı olduğunu ve iki tarafa da çözüm yolunda destek olunması gerektiğini vurguladı.

YENİ İMRALI SÜRECİNE 3. GÜÇLER MÜDAHİL OLAMAYACAK

"Yeni İmralı süreci öncelikle Türkiye sınırları içinde ve kimsenin karışmadığı, devletin kontrolünde olan bir süreç bu. Öcalan devletin elinde bir mahkum olduğu için üçüncü kişilerin müdahil olamadığı bir süreç. Ancak Öcalan siyasal bir kişilik olsa da onunla görüşen Hakan Fidan gibi isimlerin siyasal bir kimliği yok. Burada bir sorun olabilir."

SADECE DEVLETE DEĞİL İKİ TARAFA DA DESTEK VERMELİYİZ

"Sadece devlete destek olmak yetmez. İki tarafa da destek olmak gerekir. İki taraf da en azını verip en çoğunu almak isteyecektir. Bu bir pazarlık sonuçta. Hükümetin büyük bir kitle desteği var, ABD'nin de desteği de var. Bu diyaloğun bir oyalama taktiği olduğu yönünde yorumlar var. Bu noktada hükümete baskı yapmak lazım. İmkansıza yakın zorlukta bir süreç bu. Çünkü bunu isteyenler kadar istemeyen güçler de var. Özal döneminde de gördük ki çözmek için uğraşanlar kadar çözmemek için uğraşanlar da olacak."

ÖCALAN'IN İKNA OLMASI VE TABANINI İKNA ETMESİ GEREKECEK

"Temel hedef Türkye'deki PKK militanlarını çıkarmak. Sonraki aşamada ise onların silahsızlanması ve bazılarını ülkeye dönmesi bazılarının 3. bir ülkeye gitmesi gelecek. Bunların olması için Öcalan'ın ikna olması ve kendi örgütünü de tabanını da ikna etmesi gerekecek. "

SİLAHLARIN BIRAKILMASIYLA DAHA RAHAT KONUŞACAĞIZ

Öcalan silahlara veda etmeye razı olmak için detaylı bazı protokoller isteyecektir. Ama bu bir süreç olacaktır. Silahların bırakılmasından sonra bunları konuşmak daha kolay olacaktır. İçerde bu kadar silah bomba varken kamuoyunda sorunlar çıkabilir çünkü."

"ÖCALAN SADECE KENDİ DERDİNDE" SÖYLEMİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

"Ne Karayılan ne de bir başka PKK yöneticisi, hareketi alıp bir yerden bir yere taşıyacak güçte değil. Bu güce sahip olan tek isim Öcalan. O'nun da kendi koşulları için bazı talepleri olacaktır. Ama "aslında kendini düşünüyor sadece" yönünde bir algı bir tek Türk kamuoyunda var, Kürtler'de yok. Bu konuda da dikkatli olmak gerekiyor. Öcalan'ın tek derdi kendi koşulları olsaydı bunu çoktan yapardı."

MEDYADA DEZANFORMASYON VE KARA PROPAGANDAYA DİKKAT

"Başbakan açılım yaptığı zaman medyadan açılım bekliyor. Ama kendisi açılımı kapattığı zaman medyadan da bunu yapmasını bekliyor. Bu süreçte medyada kara propaganda, manüplasyon, dezanformasyon yapılacaktır. Bu süreci sekteye uğratmak için bu şekilde girişimler olacaktır. Buna da hazırlıklı olmak gerekiyor." (Gazeteciler)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89