• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 14 °C

HPG: Kuşku duyuyoruz!

HPG: Kuşku duyuyoruz!
Bingöl, Amed ve Garzan eyaletlerinden gelen gerilla grupları önceki gün Federal Kürdistan'daki kamplara ulaştı.

HPG Komuta Konsey üyesi Bawer Dersim, kendilerine yönelik artan askeri hareketliliğin savaş hazırlığı anlamına geldiğini belirterek, “Biz AKP Hükümeti'nin bu süreci ağırdan alan tutumundan kuşku duymaktayız” dedi.

Bingöl, Amed ve Garzan eyaletlerinden gelen gruplar için Metina dağlarında düzenlenen törenin ardından basın toplantısı yapıldı. YJA-Star Komutanı Delal Amed ve HPG Konsey Üyesi Bawer Dersim'in katıldığı toplantıda Kürtçe ve Türkçe açıklama yapıldı. Dersim, “Newroz’da Önderliğimizin çağrısı oldu. Sonradan 25 Nisan günü KCK açıklama yaptı. Bu açıklamayla birlikte biz HPG’yi ilgilendiren geri çekilme sürecini planladık. Bundan sonra Amed, Dersim, Botan, Garzan, Amanos ve diğer eyaletlerin hepsinden güçlerimiz Medya Savunma Alanları'na doğru yola çıktılar. Güçlerimiz bizim tahmin ettiğimizden de hızlı bir şekilde hareket ederek, Medya Savunma Alanları’na ulaştı” dedi.

Delal Amed ise bu süreçte Türk devletinin karakol ve baraj yapımıyla birlikte korucu alımının sürdüğüne dikkat çekti. Amed, bu yaklaşımların savaşa hazırlık anlamına geldiğine işaret etti. Bunlara rağmen HPG olarak üzerlerine düşeni yerine getirmeyi sürdüreceklerini kaydeden Amed, bu sürecin başarıya ulaşması için devletin ve AKP Hükümeti'nin de yerine getirmesi gereken görevler olduğunu hatırlattı. Amed, herşeyden önce devletin bu askeri hareketliliklere son vermesi gerektiğini kaydetti. Amed, ikinci aşama için de anayasal ve hukuki düzenlemelerin en kısa zamanda yapılması gerektiğinin söyledi.

Hükümet adım atmadı

Koçgiri ve Karadeniz’deki gerilla birliklerinin de mevzilerini bırakıp sınırların dışına doğru çekilmeye başladıklarını duyuran Bawer Dersim, Kürt Özgürlük Hareketi'nin bu sürecin gelişmesi için üzerine düşen görev ve sorumlulukları büyük bir disiplinle yerine getirdiğini belirtti. Buna karşı AKP Hükümeti'nin aynı duyarlılıkla hareket etmediğini ve kendinden beklenen adımları atmadığını vurgulayan Dersim, devamla şöyle konuştu: “Koruculuk sisteminin bırakalım lağvedilmesi, yeni korucuları alınmaktadır. Özel tim ve özel harekat gibi özel savaş birimleri olduğu gibi varlıklarını sürdürmektedirler. İnsansız hava araçlarının keşif uçukları Medya Savunma Alanları'nın her yerinde arttırıldı. Savaş uçaklarının Medya Savunma Alanları'nın her yerinde alçak uçuşları yapması kışkırtıcı mesajları veriyor. Oysa bu sürecin bir gereği olarak devletin bu faaliyetleri askıya alması gerekiyordu. Bu sürecin başında ‘silahlar sussun, siyaset konuşulsun’ denildi ama şimdiye kadar verilen mesajlar ayrı.”

AKP’nin süreci ağırlaştıran bir siyaset izlediğini ve 2014 seçimlerine çatışmasızlık ortamıyla girme hesapları yaparak siyasi bir rant peşinde olduğuna dikkat çeken Dersim, “Bu siyaset ne Türklere kazandırır ne de Kürtlere” dedi.

Bundan sonrası için

Dersim, sürecin bundan sonra da işleyebilmesi için devletin en azından bazı iyi niyet adımları atması gerektiğinin altını çizdi: "Bir rehin gibi tutulan KCK tutuklularının serbest bırakılması, 12 Eylül askeri darbesinin bir eseri olan seçim yasasının değiştirilmesi, halkların iradesinin temsilini engelleyen yüzde 10 barajının kaldırılması, TMK'nin kaldırılması gibi bir takım adımların atılması gerekiyor.”

Aksi taktirde gerillanın sınır dışına çekilmesinin bir anlam bulmayacağını kaydeden Dersim şunları söyledi: “Biz AKP Hükümeti'nin bu süreci ağırdan alan tutumundan kuşku duymaktayız. Sürecin AKP tarafından bu şekilde anlamsızlaştırılmaya çalışılması farklı zorlanmaların içerisine sokacaktır.”

Helikoptere ateş

Türkiye basınına yansıyan HPG gerillalarının Türk ordusuna ait bir helikoptere ateş açtığı yönündeki iddiaları da cevaplayan Dersim, konuya ilişkin olarak kendi içlerinde bir soruşturma başlattıklarını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89