• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

HPG: 16 yaşından küçüklere silah yok

HPG: 16 yaşından küçüklere silah yok
Cenevre Çağrısı çocukların silah altına alınması iddialarını konuşmak için Halk Savunma Güçleri (HPG) ile görüştü.

Cenevre Çağrısı’ndan bir heyet, Haziran ayı başlarında 16 yaşından küçük çocukların HPG saflarına katılmış olması iddialarını açıklığa kavuşturmak üzere HPG ile bir görüşme gerçekleştirdi. HPG/Halk Savunma Merkezi'nin 2013 yılının Ekim ayında Cenevre Çağrısı Uyarınca Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname’yi imzaladığı hatırlatılan açıklamada, HPG 16 yaşından küçüklerin savaşa katılmayacağını ve evlerine dönebileceklerini açıkladı.

Cenevre Çağrısı tarafından yapılan açıklamada, HPG/Halk Savunma Merkezi Taahhütname’yi bir çekince ile imzaladığı belirtildi. Çocukların korunmasına dair olan uluslararası normlar ile uyumlu olan bu çekincenin, 16 ile 18 yaş arasındaki çocukların savaşa katılma haklarının ve normal savaşçı eğitimi alma haklarının olmadığı yeni bir “savaşçı-olmayanlar” kategorisine gönüllü olarak üye olmalarına izin verdiği kaydedilen açıklamada, bu çocukların özel bir korunma altında olmaları gerektiği vurgulandı. 16 yaşından küçük olan çocukların ise, gönüllü bile olsalar HPG’ye katılmalarına izin verilemeyeceği ifade edilen açıklamada, HPG'nin atılan imzanın ardından “savaşçı olmayanlar” kategorisini oluşturduğu ve “18 yaşın altındakilerin savaşta aktif-olmayan üyeler olarak değerlendirilmesine” karar verdiği açıklandı.

TESPİT EDİLİRSE AİLELERİNE GERİ GÖNDERİLECEKLER

Cenevre Çağrısı ile yapılan son toplantıda, HPG Ana Karargah Komutanlarından Delal Amed ve Bahoz Erdal, HPG’nin Taahhütname’ye bağlı olduğunu ve Cenevre Çağrısı ile işbirliği yapma isteklerini yinelediklerini bildirildi. İddialara ilişkin Delal Amed'in “Cenevre Çağrısı’nın bize iletmiş olduğu listeyi de göz önünde bulundurarak kendi araştırmamızı yapıyoruz. Araştırmamız sonlandıktan sonra gerekli adımları atacağız” dediği aktarılan açıklamada, Araştırmalarının sonucunda 16 yaşının altındaki çocukların varlığı tespit edilirse bunların geri gönderilecekleri ve 16-18 yaş arasındaki çocukların ise aileleri ile görüşmelerinin sağlanacağı ve istedikleri takdirde bu çocukların geri dönebileceklerini duyuruldu.

'BARIŞ SÜRECİNDE KARARLIYIZ'

Öte yandan HPG'li komutanların şu ifadeleri de aktarıldı. “Biz barış süreci için kararlıyız, ancak bu sürece rağmen durumda bir iyileşme olmadığından dolayı ve kendilerini güvende hissetmedikleri için çok sayıda genç saflarımıza katılmak istemektedir”. Cenevre Çağrısı'nın görüşme sırasında yaş konusunda halkın bilgilendirilmesinin ve 16 yaş altındakilerin silahlı güçlere katılmasının engellenmesi amacıyla komutanlara gönderilen emirlerin net olmasının önemi üzerinde durduğu belirtilen açıklamada, Delal Amed ve Bahoz Erdal'ın uygulamada bazen bazı birimlerce hatalar yapıldığını belirtip, bu tarz hataların olması durumunda gerekli tedbirleri almaktan çekinmeyeceklerine ilişkin sözleri aktarıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89