• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Hesap paşa!

Hesap paşa!
Savcılık, 28 Şubat’ı doğrudan ve dolaylı destekleyen gazetecilerin, işadamı ve oda başkanlarının, askerlerin hesaplarını, mal varlıklarını incelemeye başladı.

Bin yıl sürecek denilen 28 Şubat post modern darbesiyle ilgili yeni bir boyut ortaya çıktı. Darbeyle ilgili ilk iddianamesini hazırlayan Ankara Cumhuriyet Savcılığı, darbenin ekonomik boyutunu da mercek altına aldı. Yapılan hesaplamalara göre 300 milyar doları bulan darbenin ekonomik yönü ve darbe aktörlerinin mal varlıkları incelemeye alındı.

Savcılığın verdiği talimat üzerine Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), darbenin ekonomik boyutuyla ilgili geniş kapsamlı inceleme başlattı. İnceleme çerçevesinde, 28 Şubat’ın kudretli paşalarının yanı sıra darbeyi doğrudan ve dolaylı olarak destek veren iş adamlarının, oda ve sendika başkanları ile gazetecilerin servetlerinde bir artış olup olmadığı araştırılıyor.

İnceleme ekimde bitecek

Ankara TMK 10. Maddesiyle Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekilliğince yürütülen soruşturmada MASAK, savcılığın isteği doğrultusunda, haklarında dava açılan 103 emekli ve muvazzaf asker ile halen devam eden soruşturma dosyasında şüpheli olarak yer alan isimlerin mali durumlarıyla birlikte 28 Şubat döneminin genel bir ekonomik analizinin yapılabilmesi için çalışma yürütecek.

MASAK’ın, incelemesinin ekim ayına kadar tamamlanması ve savcılığa sunulması bekleniyor.

Kimler inceleniyor?

Savcılığın darbenin ekonomik boyutuyla ilgili yaptığı incelemenin geniş kapsamlı olduğu kaydedildi. Buna göre, darbe sürecinde Türk ekonomisinin uğradığı ve 300 milyar dolar olduğu tahmin edilen zararın, nedenleri araştırılacak. Bu çerçevede, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda yer alan finansal boyutla ilgili verilerden de yararlanacak.

Servetler inceleniyor

Mali boyutla ilgili yapılan incelemenin ikinci ayağını ise darbe aktörlerinin servetleri oluşturuyor. Savcılığın talimatı üzerine harekete geçen MASAK, paşaların yanı sıra darbeye zemin hazırlayan medya patronlarının, medya yöneticilerinin, darbeye yaptıkları eylemlerle destek veren ve kamuoyunda “5’li çete” olarak bilinen sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin hesaplarını da mercek altına aldı. Yine darbeyi destekleyen iş adamlarının mal varlıklarındaki artışlar da inceleniyor.

Darbe bazılarına yaramış

İncelemeyle ilgili raporlar henüz hazırlanmadı. Ancak, MASAK uzmanları yaptıkları incelemeler hakkında savcılığa sık sık bilgi veriyor. Elde edilen ilk sonuçlara göre, darbeye doğrudan ve dolaylı olarak destek veren tüm aktörlerin servetlerinde belirli oranda artış görüldü. Yetkililer bu durumu, “darbe yaramış” diye özetledi.

80 darbesi de araştırıldı

MASAK, savcılığın talimatı üzerine 1980 darbesinin aktörleri hakkında da servet artışı incelemesi yapmıştı. Söz konusu inceleme sonucunda, başta Kenan Evren olmak üzere, paşaların mal varlıklarında önemli artışlar meydana geldiği tespit edilmişti. (Taraf)

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89