• BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Henri Barkey: Taksim Erdoğan'ın Tahrir'i olmaz

Henri Barkey: Taksim Erdoğan'ın Tahrir'i olmaz
ABD'de Pennsylvania'daki LeHigh Üniversitesi'nden Türkiye uzmanı Henri Barkey, Türkiye'deki protestoların kontrolden çıkmasını beklemediğini söyledi.

ABD'de Pennsylvania'daki LeHigh Üniversitesi'nden Türkiye uzmanı Henri Barkey, Türkiye'deki protestoların kontrolden çıkmasını beklemediğini, 'Taksim Erdoğan'ın Tahrir'i olabilir" yorumlarınının gerçekçi olmadığını belirtti ve "Bu eylemler sadece hükümete ve Erdoğan'a karşı değil muhalefete de karşı" dedi. Barkey'nin BBC Türkçe'ye değerlendirmesi şöyle:

'Erdoğan krizi kötü yönetti'

Hükümetin şu ana kadar krizleri iyi yönettiğini kaydeden Barkey, ama şimdi bu bu krizi bu kadar kötü yönetmesinin herkesi çok şaşırttığını söyledi. Barkey, gösterilerin bir süre daha devam edeceği tahminini dile getirerek şöyle devam etti:

''Önünde sonunda zararlı çıkan iki öğe var. Biri Başbakan ve hükümet. En büyük zarar görenlerden biri de muhalefet partileri. Doğru dürüst muhalefet olsaydı bunlar olmayacaktı. Bu olanlar sadece Erdoğan ve hükümete karşı değil muhalefete de karşı. Muhalefet iş yapamadığı için tamamen aciz olduğu için insanlar kendilerini sokakta bulmak zorunda kaldılar.''

'Hükümet seçime gitse yine kazanır'

Taksim'deki olaylarla Mısır'da Hüsnü Mübarek'i deviren Tahrir meydanındaki olaylar arasında bağ kurulduğunun hatırlatılması üzerine Barkey şöyle devam etti:

''Bu Erdoğan'ın Tahrir'i değil. Türkiye'de işbaşında olan hükümet, demokratik yöntemlerle çok ezici seçim kazançlarıyla başa gelmiş bir hükümet. Bir rejim söz konusu değil. Hükümet seçime gitse yine kazanır. Ama oy kaybedebilir. Bence olayların çığrından çıkması gerçekçi değil. Ama hükümet şimdiye kadar iyi bir kriz yönetimi sergileyemediği için, açılan yaraları kendisi deştiği için, "Hata yaptık" diyemediği için milleti daha fazla kızdırıyor.''

''Başbakan "Sizin mesajınızı aldım. Biraz düşünelim, sivil toplum kuruluşlarıyla bir düşünelim" deseydi olaylar durulurdu, ama Başbakan belki kendisini zayıf göstereceği için bunu yapmadı. Ama hata yapınca yapılacak en iyi şey hatayı kabul etmektir.''

'Çevresindekiler, Erdoğan'dan korkuyor'

Barkey'e göre, Erdoğan'ın sorunlarından biri de tek adam olması. Ayrıca baskıcı bir sistemin ortaya çıkması, Erdoğan'ın aklına gelen her şeyi söylemesi ve bunları politikaya çevirmesi de sorunları arttırıyor.

''Erdoğan'ın bunları kontrol etmesi lazım. Şimdiye kadar yapmadı'' görüşünü dile getiren Barkey, ''Yapmamasının iki nedeni var. Bir muhalefet yok. İkincisi Tayyip Erdoğan'ın etrafındaki insanlar değişti. Bugün hiç kimse, 'Başbakanım yapmasanız daha iyi olur' diyemiyor. Korkuyorlar. İlk seçimi kazanan Erdoğan'la bugünkü Erdoğan arasında büyük fark var. İlk Erdoğan, başkalarıyla çok uyumlu bir şekilde çalışan bir insandı, bugün artık kimseyi dinlemiyor ve ihalelerden, gazeteleri kimin satın alacağına, reklamlara kadar her şeye karışıyor. Hem parti içi muhalefet hem de parti dışı muhalefet yok'' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89