• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Henri Barkey: Barzani’nin alternatifi yok, ABD bu görüştedir

Henri Barkey: Barzani’nin alternatifi yok, ABD bu görüştedir
Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) politika analistleri, Federal Kürdistan Başkanlığı için Mesud Barzani’nin alternatifi olmadığını ifade ediyor.

Woodrow Wilson Merkezi’nde Türkiye ve Kürdistan uzmanı Henri Barkey, Federal Kürdistan’da başkanlık için aklına Mesud Barzani dışında bir isim gelmediğini belirtti.

Başkan Barzani’nin göreve devam etmesi için bu görüşü “uydurmadığının” altını çizen Barkey, “Mevcut duruma bakıldığında Barzani dışında alternatif olmadığını görüyoruz. Amerika bu görüştedir” dedi.

Barkey, Lehigh Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde öğretim üyesi. CIA Ortadoğu  İstasyon Şefi Graham Fuller’le birlikte yazdığı “Türkiye’nin Kürt Sorunu” başlıklı kitabıyla da tanınıyor. 

ABD: Mesele ciddi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 20 Ağustos Perşembe günkü basın brifinginde, Irak’ta yaşanan siyasi, askeri ve ekonomik gelişmeleri önemli bulduklarını belirterek, şunları söylemişti:

“Yaşanan bir gelişme özellikle IŞİD’e karşı savaşla ilgili bir mesele olduğu zaman Amerika ve uluslararası koalisyon güçleri açısından daha fazla önem kazanıyor. Bu yüzden Federal Kürdistan Başkanlığı meselesini ciddiye alıyoruz.”

Federal Kürdistan’daki 5 siyasi parti arasından 19 Ağustos gerçekleştirilen ve yabancı temsilcilerin de katıldığı toplantıda, ABD’lilerin “Mesud Barzani’nin kalmasını önerdiği” ifade edilirken, Washington böyle bir öneride bulunulduğunu reddediyor.

Washigton’daki düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nden Nuseybe Yunus, özellikle kriz zamanında Federal Kürdistan’da istikrara öncelik verdiği için uluslararası koalisyon ülkelerini eleştirdi.

Yunus, “Daha önce de bu yanlışı yaptık. Amerika istikrar uğruna  Ortadoğu’da anti - demokratik süreçlere de destek veriyor. Böylece halkın meşru talepleri ve sorunları göz ardı edilmiş olacak” dedi.

Toplantı serisi sürüyor

Federal Kürdistan Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, başkanlık krizinde çözümün yakın olduğunu söylemişti.

Kürdistan Parlamentosu, konuyla ilgili olarak yarın (Pazar) olağanüstü toplanacak.

Federal Kürdistan'daki 16 partinin katılımıyla 18 Ağustos’ta gerçekleşen toplantıda ise, ABD, İngiltere ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, mevcut durumun sürdürülmesi gerektiğini bildirmişti.

Federal Kürdistan Şura Meclisi ise, Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin seçim yapılana kadar yetkileri sınırlandırılmadan görevine devam etmesine karar verildiği duyurmuştu.(Rudaw)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89