• BIST 10181.41
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 20 °C

Haşimi’yi almaya geldi!

Haşimi’yi almaya geldi!
Geçen ay ikinci kez Federal Kürdistan Başbakanlığı’na getirilen Neçirvan Barzani, ilk ziyaretini Türkiye’ye yapıyor.

Türkiye’de bulunan Neçirvan Barzani’den, Haşimi’yi Erbil’e geri götürmesi istenecek.

Geçen ay ikinci kez Federal Kürdistan Başbakanlığı’na getirilen Neçirvan Barzani, ilk ziyaretini Türkiye’ye yapıyor. Dün akşam saatlerinde özel bir uçakla Ankara’ya gelen Barzani’nin bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “temaslarda ikili ilişkiler ve terörle mücadele konuları ele alınacaktır” dendi.

Neçirvan Barzani’nin gelişinin, Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin nisan ayındaki Türkiye temaslarının hemen sonrasına denk gelmesine dikkat çeken bölgesel kaynaklar ise, Taraf ’a şunları söyledi: “Neçirvan Barzani’nin temaslarında, Mesud Barzani’nin Türkiye ziyaretinde ele alınan konuların daha ayrıntılı şekilde görüşülmesi bekleniyor. Kuşkusuz en önemli konu ise Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin durumunun ne olacağı ve PKK konusu. Irak hükümetinin hakkında çıkardığı yakalama kararının Interpol tarafından üye ülkelere geçilmesinin ardından Haşimi’nin durumu konusunda henüz bir mutabakat sağlanmış değil.”

Temaslarda yaz sonuna doğru toplanması planlanan Kürt Konferansı’nın ve Suriye’deki olayların da masadaki konulardan olacağı belirtiliyor.

Türkiye Haşimi’ye formül arıyor

Ülkesinde hakkında yakalama kararı çıkartılmasının ardından çeşitli bölge ülkelerinde kalan ve en sonunda Türkiye’ye gelen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin durumu belirsizliğini koruyor. Mesud Barzani’nin nisan ayındaki Ankara temaslarında, Haşimi’nin kendisine “Erbil’e birlikte dönme” talebini ilettiği ancak Barzani’den “bekleyelim” yanıtı aldığı belirtiliyor. Hükümete yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Interpol’ün Irak hükümeti’nin Haşimi hakkındaki yakalama kararını üyelerine bildirmesinin ardından arayışa geçen Ankara, Erbil’e “Haşimi’yi alın, en uygun formül bu” mesajını çeşitli vesilelerle iletti. Ancak Erbil özellikle Interpol’ün raporunun ardından, merkezi hükümetle ilişkilerini daha da germemek için bu formüle oldukça soğuk bakıyor. Neçirvan Barzani’nin Türkiye temasları sonunda, Federal Kürdistan Yönetimi mesafeli dursa da Ankara’nın Erbil ısrarının sonuç vermesinin sürpriz olmayacağı belirtiliyor. (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89