• BIST 9456.53
  • Altın 2496.393
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8183
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Hasan Cemal: Kürt sorununu insanlardan öğrendim

Hasan Cemal: Kürt sorununu insanlardan öğrendim
'Delila: Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri' adlı son kitabının tanıtımı için Berlin’de bulunana gazeteci Hasan Cemal, DW’ye değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci-yazar Hasan Cemal, Kürt sorununu raporlardan ya da kurumsal araştırmalardan değil, bizzat insanların yaşadıklarından, onların deneyimlerinden öğrendiğini söylüyor.

PKK’nin Türkiye sınırları dışına çekilme sürecini alanda izleyen tek Türk gazeteci olarak da tanınan Hasan Cemal, son kitabının da bu süreçte şekillendiğini belirtiyor. Cemal, bir çatışmada hayatını kaybeden Delila'nın hayatından nasıl esinlendiğini ise şöyle anlatıyor: “Geçen yıl mayıs ayında PKK’nin ilk kez çekilme süreci başlamıştı ve o günlerde on gün kadar dağda bir PKK kampında kaldım. O sırada bir akşam vakti ciple giderken, bir gerilla bir kaset koydu ve aniden bir sesle karşılaştım. Çok çarpıcı bir sesti; kim bu dedim, dediler ki o bizim Sezen Aksu’muz. Bunun üzerine ben de bu sesin peşine düştüm.” 

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine giderek, Delila’nın ailesini bulduğunu aktaran Hasan Cemal, orada aile ile konuşurken, tamamen bir rastlantı sonucu Delila’nın günlüklerinden üç deftere ulaştığını ifade ediyor. Onları okumaya başlayınca, günlükleri kitap yapmaya karar veren Hasan Cemal, kitabın kendisinde bıraktığı izleri şu sözlerle paylaşıyor: "Delila’nın yazdıkları duygu, düşünce yüklüydü ve hayatının etrafında hiç bir şey katmadan Kürt sorunu nedir öğrenmek mümkündü." 

Kürtlerin AKP'ye verdiği oylar düşebilir 

Hasan Cemal, yaşanan kayıpların sona ermesi gayesiyle büyük bir umutla başlayan barış sürecinin sıkıntılı bir dönemece girdiğine dikkat çekiyor. Cemal, bu konuda yapılan eleştirilerin Türkiye hükümeti tarafından 'barışı baltalama' olarak algılandığını savunuyor. Ancak, yine de gelinen noktanın yetersiz olduğunu vurgulamak gerektiğini kaydediyor.

Öte yandan Hasan Cemal Türkiye’nin son günlerde yaşadığı kuvvetler ayrılığı sorununun ve yolsuzluk skandalının da yerel seçimlerde oy kullanacak Kürtlerin eğilimlerini etkileyebileceğini ileri sürüyor:

”Kürtlerin AKP’ye verdiği oylarda düşme olabilir diye düşünüyorum. Bunun değişik nedenleri var. Bir tanesi, BDP artık bizim partimizdir sözü, Kürtler arasında daha çok işitilmeye başlandı. Öncelikle Öcalan’ın devlet tarafından muhatap alınması, ikincisi ateşkesin yaşanıyor olması, silahların patlamıyor olması. Yani tırnak içinde barış koşulları, BDP’ye yarıyor düşüncesindeyim. AKP’ye oy verenler zaten PKK’nın ya da BDP’nin düşmanı değillerdi ama AKP’ye oy veriyorlardı. Şimdi onlar bunu sistem partileri ve bizim parti diye ayırmaya başladılar. Bu da, BDP’nin oylarını yükseltebilir.” (DW

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89