• BIST 9790.46
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

Hasan Cemal CHP'li vekille kapıştı!

Hasan Cemal CHP'li vekille kapıştı!
Darbe Komisyonu’na konuşan gazeteci Hasan Cemal, “Açık müdahale olmamasında Demirel’in etkisi büyük” dedi. Toplantıda Cemal ile CHP’li Ali Rıza Öztürk tartıştı

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat-27 Nisan Alt Komisyonu, dün gazeteciler Hasan Cemal ve Rıdvan Akar ile 28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu belgelerini sızdırdığı iddiasıyla “Köstebek” davasında yargılanıp beraat eden Onbaşı Kadir Sarmusak ve eski TİSK Başkanı Refik Baydur’u dinledi. Dünkü komisyon toplantısına gazeteci-yazar Hasan Cemal ile CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk arasındaki tartışma damga vurdu.

Komisyonda tartışma

Hasan Cemal, darbeler konusunda 1960’lı yıllarda takındığı tutuma ilişkin özeleştiri yaptığını ve konuyla ilgili bir kitap yazarak bunu kamuoyuyla paylaştığını söyleyince Öztürk, “Madem darbe tertipçiliği yaptınız o zaman neden yargılanmıyorsunuz?’’ diye sordu. Bunun üzerine Cemal ile Öztürk arasında tartışma çıktı. Öztürk’ün kişisel bir eleştiri yaptığını belirten Cemal, şunları söyledi: “Siz beni 1969-71 dönemi ile ilgili eleştiriyorsunuz. Ben Halk Partisi’ndeki darbeci damarı burada konuşmaya başlasam, sizi çok üzebilirim.” Cemal’in, kendisini, partisinin üzerinden eleştirmesini doğru bulmadığını söyleyen Öztürk ise, “Ama benimle siyasi polemiğe girerseniz, her zaman cevap veririm’’ diye konuştu.

Cemal, 28 Şubat hakkında ise şunları söyledi: “Açık darbe isteyenler ile muhtıra isteyenler vardı. Açık darbe isteyenler başarısız olunca, AK Parti’den sonra, Sarıkız, Ayışığı, Balyoz, Ergenekon gibi yeni darbe tertipleri oluşmaya başladı.”

Açık darbenin önlenmesinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in büyük etkisi olduğunu da sözlerine ekleyen Cemal, hâlâ devam eden “asker sorunu”nun çözülmesi için Anayasal ve yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

“Demirel’e sorabilir miyiz”

Gazeteci Rıdvan Akar ise, darbeleri önlemek için toplumun bu tür müdahalelerden medet ummayacak hale gelmesi gerektiğini, bunun da eğitimle mümkün olduğunu belirtti. Akar, 28 Şubat süreci hakkındaki belgeseli için görüştüğü birinin tankların nasıl durdurulduğuyla ilgili şu sözlerini de komisyona aktardı: “İsmini veremeyeceğim bu kişi, 28 Şubat’ta, tankların kışladan çıktığı bilgisinin kendisine ulaştığını, bunun üzerine telefonla dönemin Genelkurmay Başkanı’nı aradığını anlattı. Uzun bir konuşmadan sonra Genelkurmay Başkanı’nı ikna etmiş ve tanklar geri dönmüş.’’ Bunun üzerine Komisyon Başkanı Nimet Baş, “Bunu Sayın Demirel’e sorabilir miyiz?” diye sordu. Akar’ın, “Evet sorabilirsiniz” yanıtını vermesi üzerine Baş, “Tamam, cevabımı aldım” ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89