• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 5 °C

Harama el sürmedi, 26 bin TL'yi iade etti

Harama el sürmedi, 26 bin TL'yi iade etti
Sel ve heyelandan zarar gören Rizeli işçi, fazla yatırılan devlet yardımını geri iade etti.

Rize'nin Gündoğdu beldesindeki sel ve heyelanlarda arazisi zarar gören İsmail Kopuz'un hesabına yardım amacıyla 6 bin yerine 32 bin lira yatırıldı. Banka hesabını görünce hata yapıldığını anlayan Kopuz, 26 bin lirayı iade etti.

Gündoğdu beldesinde 26 Ağustos 2010'da yaşanan heyelanlardan, Boğazköy köyünde yaşayan, ÇAYKUR'a ait bir fabrikada işçi olarak çalışan, 3 çocuk babası 39 yaşındaki İskender Kopuz da zarar gördü.

Heyelandan etkilenenlere yapılan yardımlar kapsamında Kopuz'un banka hesabına 32 bin lira yatırıldı. Hesabındaki parayı gören Kopuz, yardımın fazla olduğunu, daha az para alması gerektiğini düşünerek Rize Afet ve Acil İşler Durum Müdürlüğüne başvurdu.

Konuyla ilgili İl Tarım Müdürlüğüne dilekçe vermesi gerektiği ifade edilen Kopuz, Rize İl Tarım Müdürlüğüne yazdığı dilekçede, kendisine fazla yardım yapılmış olabileceğini, konunun incelenmesini istedi.

İncelemede İskender Kopuz'un hesabına 6 bin lira yerine 32 bin lira yatırıldığı anlaşılınca Kopuz, paranın 26 bin lirasını iade etti.

BORCU OLMASINA RAĞMEN HAKKI OLMAYAN PARAYI ALMADI

İskender Kopuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, sel ve heyelanların ardından zarar tespiti yapan ekiplerin, arazisini yanlışlıkla birden fazla yazdığını belirterek, ''Hesaplamaya göre benim 7 dönüm civarında arazimin zarar gördüğü, bu nedenle de 32 bin lira yardım yapılması gerektiği belirlenmiş. Ama babamdankalan tüm arazim bile o kadar değildi'' dedi.

Müracaatı üzerine yeniden inceleme yapıldığını, zarar gören arazinin bin 300 metrekare olduğunun anlaşıldığını ifade eden Kopuz, ''Buna göre bana 6 bin lira yardım yapılması gerektiği belirlendi. Ben de hesabımdaki 32 bin liranın 26 bin lirasını iade ettim'' diye konuştu.

Kendisinde safra kesesi, eşinin ise göğüs kanseri olduğunu belirten Kopuz, şunları söyledi:

''Aslında paraya çok ihtiyacımız var. Çünkü eşim de ben de kanser tedavisi görüyoruz. Sürekli Trabzon'a gidip geliyoruz. Çevremizdeki insanların yardımlarıyla bugüne geldik. Ama paraya ihtiyacım olsa bile haram parayı almak istemedim. Vicdanen rahatsız oldum. 2-3 gece uyku uyuyamadım. Fazla parayı iade etmek isteyince bunu duyan çevremdeki bazı kişiler, yetkililere icra takibinde olduğumu, parayı kaçırmak amacıyla böyle davrandığımı söylemiş.

Bu nedenle de İl Tarım Müdürlüğündeki yetkililer, önce parayı başka bir hesaba nakletmek istediğimi sandılar. Ancak daha sonra doğrusu anlaşılınca davranışımdan dolayı beni tebrik ettiler. Benim borcum 12 bin lira civarındaydı. Eğer böyle bir niyetim olsaydı borcumu ödedikten sonra bile fazlasıyla parakalırdı. Ancak bu parada herkesin hakkı var. Ben başkasının hakkını yiyemem.''

BAZI KOMŞULARI ''NİYE ALMIYORSUN'' DİYE TEPKİ GÖSTERMİŞ

İskender Kopuz, 26 bin lirayı iade ettiğini öğrenen bazı komşularının kendisini tebrik ettiğini, bazılarının da ''niye almadın, devlet verdi ise hakkındır'' şeklinde tepki gösterdiklerini anlattı.

Kopuz'un işe Nuran Kopuz ise eşinin doğrusunu yaptığını ifade ederek, ''Biz hak yemekten korkuyoruz. Para hakkımız değildi. Bazı komşularımız 'niye almadınız' diye tepki gösterdi. Ama biz hak yemekten korktuğumuz için almadık. İyi de yaptık'' dedi.

Gündoğdu'da meydana gelen sel ve heyelanlarda 13 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi de kaybolmuştu. Heyelanda ayrıca çok sayıda ev, otomobil ve iş yeriyle tarım arazileri zarar görmüştü. Rize Valiliğince yapılan çalışmalar sonucunda sel ve heyelanlardan zarar gören bine yakın kişiye maddi yardım yapılmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89