• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 9 °C

Hamas: Türkiye'nin teklifi çözüm olabilir

Hamas: Türkiye'nin teklifi çözüm olabilir
Türkiye'nin Filistinli tarafları bir araya getirmek için ortaya attığı öneriye, Hamas sözcüsünden de destek geldi.

Türkiye'nin Filistin'deki taraflara sunduğu ve hem El Fetih hem de Hamas'ın desteğini alan girişim kapsamında ilk olarak parlamenter seçimler yapılması öngörülüyor

Hamas sözcüsü Tahir el Nunu, Mahmud Abbas'ın gündeme getirdiği "Hamas'ın İran'ın uzlaşmayı önlemek için uyguladığı baskıya teslim olduğu" yönündeki suçlamalara cevap verdi.

Hürriyet'in Mısır gazetesi Ahram Online'dan aktardığı habere göre, Nunu, Abbas'ı "Siyonistlerin ve Amerikalıların" baskısına teslim olmakla suçlarken, bölge genelini etkisi altına alan değişim dalgalarına dikkat çekti.

Nunu, Hamas'ın Filistinliler arasındaki çatışmaları sona erdirme konusundaki isteğinin de altını çizdi.

Hamas'ın El Fetih'le uzlaşması için üç koşulu olduğunu belirten Nunu, birincisi nerede olduğu çok önemli olmamakla birlikte Hamas-El Fetih arasında doğrudan görüşmeler yapılmasını, ikincisi diyalog sürecinin başlangıcı ve bitişi için bir takvim hazırlanmasını, son olarak müzakerelerde Filistin Kurtuluş Örgütü dahil bütün tarafların görüşlerinin, her türlü siyasi programın ve güvenlik uygulamasının değerlendirilmesini istediklerini söyledi.

Türkiye'nin Filistin'deki taraflara sunduğu ve hem El Fetih hem de Hamas'ın desteğini alan girişim kapsamında ilk olarak parlamenter seçimler yapılması öngörülüyor. Teklifi kamuoyuna açıklayan El Fetih'in lider kadrolarından Azam el Ahmed oldu.

Nunu, planın uzlaşıya giden yolda muhtemel bir adım olduğunu ve ilerleyen safhada devreye sokulabileceğini belirterek "tanınmayan bir hükümet kurulmasına ve aynı döngünün yeniden başlamasına neden olacak bir sürece girilmemesi için" buna ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

HAMAS SURİYE'DEN ENDİŞELİ

Hamas'a yakın kaynaklar, Ahram Online'a yaptıkları açıklamalarda, Hamas'ın ekonomik ve siyasi konumunun garantiye alınmasını sağlayacak yatırımlar için Kahire'de bir kampanya başlattığını, özellikle de Mısır ve Tunus'takine benzer bir rejim değişikliği halinde Şam'daki konumunun zarar göreceğinden endişeli olduğunu belirtti.

Nunu, Kahire ziyaretinin resmi olmadığını hatırlatarak herhangi bir güvenlik yetkilisiyle ya da siyasi figürle görüşmediğinin altını çizdi.Hamas sözcüsü, eğer Kahire'yle diyalog sürerse bu görüşmeleri yapacak olanın Halid Meşal olduğunu ifade etti.

Ahram Online'a konuşan kaynaklar da El Fetih ve Hamas'ın müzakere masasına dönmeyi kabul etmesi durumunda, Meşal ve Abbas'ın Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi'ye önümüzdeki günlerde yapacağı Gazze ziyaretinde eşlik edeceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde de Filistinli delegeler Kahire'yi ziyaret ederek, muhtemel bir diyalogda oynayacakları rolle ilgili görüşmeler yaptı. 

Nunu, Hamas'ın Mısır'ın siyasi ağırlığına ve Mısır'ın yeni lider kadrosunun bölgede oynayacağı role güvendiğini belirterek, Kahire'ninFilistin davasındaki önemine vurgu yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89