• BIST 9710.26
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 10 °C

HAMAS direniş çağrısı yaptı

HAMAS direniş çağrısı yaptı
İsrail'in yardım gemilerine düzenlediği saldırıdan sonra tepkiler arttı, HAMAS direniş çağrısı yaptı.

İsrail güçlerinin, ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya müdahale etti.

HAMAS'TAN "BAŞKALDIRI" ÇAĞRISI

Hamas, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Araplara ve Müslümanlara, İsrail büyükelçiliklerinin önünde "başkaldırı" çağrısında bulundu. Gazze'deki Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Tüm Araplar ve Müslümanlara dünyanın her yerindeki siyonist büyükelçiliklerin önünde başkaldırı çağrısında bulunuyoruz" dedi. Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye daha önce, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınamış ve İsrail'in müdahalesini "acımasız bir saldırı" olarak nitelemişti.

15639

HANİYE: SALDIRI ÖNCEDEN PLANLANMIŞ CİDDİ BİR SUÇ

Filistinli Hamas grubu liderlerinden İsmail Haniye, İsrail'in Gazze'ye gitmekte olan yardım gemilerine düzenlediği operasyonu, "İsrail'in kendi deniz sahası dışında işlediği ciddi bir suç" olarak değerlendirdi. Haniye açıklamasında "Bu önceden planlanmış ve yolcuların iletişim araçlarının da devre dışı bırakılmasıyla medyanın gözünden uzakta işlenmiş bir suçtur." dedi.

İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırmasının ardından Ankara'daki İsrail Büyükelçiliği önünde güvenlik önlemleri artırıldı. Karakol ve çevik kuvvet ekipleri elçiliğe açılan sokakları araç trafiğine kapattı. Elçilik etrafında işyeri bulunan vatandaşlar ise kontrol edildikten sonra bırakılıyor.

TÜRK HÜKÜMETİ AÇIKLAMA İSTEDİ

İsrail askerlerinin Gazze gemisine düzenlediği saldırının ardından İsrail Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağıran Türk hükümetinin, olayla ilgili açıklama istediği bildirildi. İsrail'in Jerusalem Post gazetesi, İsrail Büyükelçisi'nin ise "İsrail'in tutumunun uluslar arası hukuka uygun olduğunu" savunduğunu ve İsrail'in sonuçlarına katlanacağını söylediğini aktardı.

İSRAİL ORDUSU: ASKERLERE ATEŞ AÇILDI

İsrail askerlerinin Gazze'ye giden yardım gemilerine operasyon düzenlemesinin ardından İsrail'den ilk açıklama İsrail Ordusu'ndan geldi. İsrail ordusu, gemiye ele geçirdikleri sırada İsrail askerlerine ateş açıldığını savundu. AP ajansı, ordu açıklamasına ilişkin haberinde saldırıda en az 4 Filistin eylemcisinin öldüğünün açıklandığını belirtirken, Reuters ise aynı açıklamada ölü sayısının 10'dan fazla olarak duyurulduğunu bildirdi.İsrail ordusununu açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "Deniz kuvvetleri, Gazze kıyılarındaki ablukayı delmeye çalışan altı gemiyi kontrolü altına almıştır. Askerlerin gemiyi kontrol altına çalışmaları sırasında askerler, kendilerine ateş eden göstericilerin ciddi fiziksel şiddetine maruz kalmıştır." denildi.Açıklamada ayrıca yaralıların helikopterlerle İsrail'deki hastanelere kaldırıldığı aktarıldı. Açıklamada göstericilerden birinin de askerlerin birinden silahını aldığını, ardından da askerlerin ateş açtığı iddia edildi. Göstericilerin de bıçak ev sopalarla saldırdığı savunuldu.

''SİLAHSIZ İNSANLARA KARŞI TEK TARAFLI BİR SAVAŞTIR''

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Danışman Meclis Üyesi Ahmet Mercan, saldırının, akla gelebilecek, düşünülebilecek bir olay olmadığını belirterek, ''Bu, silahsız insanlara karşı açılmış tek taraflı bir savaştır'' dedi. Ahmet Mercan, İsrail'in, gemilere saldırısını şiddetle kınadıklarını söyledi. Mercan, şöyle konuştu: ''İnsan, insan hakları, adalet, hukuk kavramları içerisinde düşündüğümüz zaman bunun mümkün olmadığını düşünüyorsun; fakat bu olayla birlikte şu görülüyor ki İsrail bir devlet ve bir toplumdan öte bir terör örgütü olduğunu ortaya koydu.'' 31 Mayıs 2010 tarihinin, çok önemli bir kırılma noktası olduğunu ve bu tarihten itibaren sadece İsrail'in değil, dünyanın da bir imtihan verdiğinin altını çizen Mercan, şöyle dedi: ''Dünyanın imtihanı şudur: İnsan haklarına sahip çıkacak mı? çıkmayacak mı? Tepkisi ne olacak? Çünkü bu, bir savaştır. Bu, silahsız insanlara karşı açılmış tek taraflı bir savaştır. Sadece Türkiye'ye değil. 50 ülkeye karşı açılmış bir savaştır. İnsanlığın vicdanına açılmış bir savaştır. Aldığımız bilgiler göre, ilk başta '3 ölü' denildi. Bazı İsrail kaynakları da 16 ölü olduğunu yazıyor. Gemilerin de Hayfa Limanı'na çekildiği belirtiliyor. 30'un üzerinde de yaralı olduğundan bahsediliyor.''

İSRAİL SANAYİ VE TİCARET BAKANI: GÖRÜNTÜLER HOŞ DEĞİL

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail donanmasının Gazze'ye yardım taşıyan filoya saldırısının ardından, meydana gelen ölümlere üzüldüğünü söyledi. Ben Eliezer, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Görüntüler kesinlikle hiç hoş değil. Ben ancak ölümlere üzüldüğümü söyleyebilirim" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89