• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 11 °C

Halepçe'de 21 yıl sonra gelen kucaklaşma

Halepçe'de 21 yıl sonra gelen kucaklaşma
Halepçe'de kocasını ve altı çocuğunu kaybeden Fatima Muhammed Salih, öldüğünü sandığı oğluna 21 yıl sonra kavuştu.

Irak'taki bir mahkeme salonunda, hakimin iki dudağı arasından çıkacak sözleri merakla bekleyen Fatima Muhammed Salih, birkaç aylık bebekken 1988'deki Halepçe katliamının ardından kaybolan oğlu Zimnaku Muhammed Salih'e 21 yıl sonra DNA testi sayesinde kavuştu.

Kimyasal bombalarla gerçekleştirilen katliamın ardından İranlı askerler ceset yığınlarının arasında bir bebek buldu. İranlı bir asker tarafından İran'a götürülen bu bebek, bir yetim olduğunu düşünülerek çocuğu olmayan bir İranlı kadın tarafından büyütüldü.

8786

Üvey annesi dört ay önce ölünce, gerçek ailesini bulmaya karar veren Zimnaku Muhammed Salih'in kaderi Halepçe'deki mahkeme salonunda bir hakimin okuduğu raporla değişti. Hakim, Zimnaku'nun Fatima'nın oğlu olduğunu ispatlayan DNA sonuçlarını açıkladı. 21 yıl sonra, Halepçe için belki de bir ilk olarak, gözyaşları içinde mutlu bir kucaklaşma gerçekleşti.

21 yaşındaki Zimnaku Muhammed Salih'in babasına benzediğini söylüyen annesi, öldüğünü sandığı oğluna yeniden sarılırken, ona Kürtçe "Sen Allah'ın bir lütfusun. Yaşadığım tüm acılardan sonra keder içinde ölmeyeceğim" dedi. Annesinin bu sözleri Farsça konuşan oğluna tercüme edildi.

8787

Zimnaku Muhammed ise 21 yaşına kadar 'Ali' olarak sürdürdüğü İran'daki hayatında, Halepçe katliamından kurtulan bir Kürt olduğunu çocukluğundan beri bildiğini söyledi. Kendisini evlat edinen annesinin ona altı yaşındayken Halepçeli bir Kürt olduğunu söyleyen Zimnaku, "bana bir gün akrabalarımla buluşmak için geri dönmem gerektiğini söylerdi" diyor.

ZİMNAKU'NUN 'ALİ' OLUŞU

Eşini ve diğer dört çocuğunu Halepçe katliamında kaybeden Fatma Salih, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Sabah 11'di. Evdeydim. Sığınaklara koştuk. Evden çıktığımızda yüzüm ıslak bir kumaşla örttüm, ama kucağımda Zimnaku ile bayılmışım."

İran'da bir hastanede gözünü açan Fatma'nın yanında oğlu yoktu, kimse de nerede olduğunu bilmiyordu.

8788

Aslında aynı hastanede tedavi görmekte olan bebek Zimnaku ise, yetim kaldığı sanılarak Meşhed'da bir yetimhaneye yerleştirildi. Daha sonra iki çocuklu bir dul olan Kübra Hamdi Pur onu evlatlık edinip Ali ismini verdi. Birkaç ay önce bir trafik kazasında hayatını kaybeden İranlı annesinin ardından yanlızlık çektiğini anlatan Zimnaku, geçmişinin izini sürmeye karar verdiğini anlatıyor:

"Halepçe kurbanlarına yardım eden Kürt kuruluşları internetten buldum. Irak'ta onlarla görüşmeye gittim."

Kuzey Irak'ta ailesini bulabilmek için DNA testi yaptıran Ali'nin hikayesini televizyondan öğrenen Fatma da diğer dört aile ile birlikte DNA testi yaptırmaya gitti.

Halepçe'de bir hakimin DNA sonuçlarını açıklamasıyla öldü sandığı oğluna kavuşan Fatma, sevinçle koltuğa yığılırken, "Allahım şükürler olsun. Oğlumu geri verdin" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89