• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

Halep oradaysa Şemdinli burada!

Halep oradaysa Şemdinli burada!
Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde PKK ile ordu arasında dokuz gündür çatışmalar sürüyor ama hükümet ve TSK’dan bir açıklama hâlâ yok.

Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’ne bağlı Derecik Beldesi ile Bağlar Köyü’ne bağlı Çem ve Rüzgarlı mezralarında 23 temmuz gecesi askeri üs bölgelerine saldıran PKK’lılarla güvenlik güçleri arasında başlayan çatışma ilçe merkezine kadar sıçradı. BDP Hakkâri Milletvekili Esat Canan, “Burada tam bir savaş hali var” derken, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, “Şehir merkezinde yanan ormanların ateşi görülebiliyor ve atılan topların sesi çok yakın. Biri çıkıp gerçekleri yalın bir dille anlatmalı. Yoksa Suriye’de ki duruma kilitlenmişlik ironik kalır” diye konuştu.

Dokuz gündür devam eden çatışmalar nedeniyle Hakkâri Dağ Komando Taburu ile Yüksekova 34. Hudut Komutanlığı’ndan yüzlerce asker ile özel harekat timi Şemdinli’ye sevk edildi. Kaymakamlık, operasyon bölgesi içinde kalan Bağlar ve Yiğitler Köyü ile bağlı mezralara giriş çıkışı yasaklarken, ilçe merkezinde ise geniş güvenlik önlemleri alındı. Bir haftadır Şemdinli’de bulunan BDP Milletvekili Esat Canan, Taraf’a yaptığı açıklamada, operasyon ve çatışmalarla ilgili bilgilerin kamuoyundan gizlendiğini öne sürdü. Derecik Beldesi, Bağlar ve Yiğitler Köyü’nden yaklaşık bin kişinin ilçe merkezine göç ettiğini belirten Canan, şu bilgileri verdi:

Canan: Savaş hali var

“Çatışmanın yaşandığı bölgeye gidemiyoruz. O bölgede yüzde 80 oy almış bir vekil olmama rağmen gidişime izin verilmiyor. Burada tam bir savaş hali var. Ne ilin valisi ne de ilçe kaymakamı bir açıklama yapmıyor. Kaygımız sadece orada yaşayan vatandaşlarımız değil bölgedeki askerlerden de endişeliyiz. Buradan asker ailelerine çağrı yapıyorum. Bu dağları bombalıyorlar. Çocuklarınız sağ mı ölü mü bunu yetkililere sorun. Yaşananlar OHAL dönemini bile geçti. Burada tam insanlık dramı yaşanıyor.”

Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre ise kurşun ve bomba seslerinin ilçe merkezinden rahatlıkla duyulduğunu belirterek, “Halk çok tedirgin ve kaygılı. Operasyon bölgesinden yoğun göç var. Girişçıkış yasağı nedeniyle henüz nelerin yaşandığını anlayabilmiş değiliz. Kamuoyundan duyarlılık bekliyoruz” dedi.

Başbakan önce burayı görsün

Taraf’a konuşan Çem (Navrizan) Köyü sakinlerinden Sıtkı Kıvcı, çatışmalar nedeniyle bölgenin tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın büyük zarar gördüğünü söyledi. Kıvcı, şunları anlattı: “Kaymakamlık ‘köyleri boşaltıp akrabalarınızın yanına gidin’ diyor. Başımıza top da yağsa köyümüzü boşaltmayacağız. Başbakan Erdoğan başka ülkelerin sorunlarıyla ilgileneceğine önce gelsin Şemdinli’yi görsün. Hatta Türkiye’deki herkes gelsin ve buradaki savaşı görsün. Bölgeye gelen gazetecilerin yaşananları hiçbir şekilde yazmıyor. Gazeteciler bölgeye gelip, kaymakamla bir çay içip tekrardan bölgeden ayrılıyorlar.”

Kamuoyundan gizleniyor

Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, çatışmaların kamuoyundan gizlendiğini öne sürerek, “Şehir merkezinde yanan ormanların ateşi görülebiliyor ve atılan topların sesi çok yakın. Biri çıkıp gerçekleri yalın bir dille anlatmalı. Yoksa Suriye’de ki duruma kilitlenmişlik ironik kalır” dedi. Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabih Kayhan da kaygılı olduklarını belirterek, yetkililerin olayla ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaşmasını istedi.

Örgüt taktik değiştirdi

Bu arada Şemdinli’de günlerdir süren çatışmaya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’ndan bilgilendirme yapılmazken, Fırat Haber Ajansı’na açıklama yapan HPG Ana Karargah Komutanlığı, Derecik bölgesindeki Gediktepe üssünü ele geçirdiğini iddia etti. HPG açıklamasında, Şemdinli’ye yönelik saldırının “vurkaç” tan “vur-kal” taktiğine geçişin amaçlandığı kaydedildi. (Taraf)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89