• BIST 9686.11
  • Altın 4250.623
  • Dolar 39.1967
  • Euro 45.2576
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 7 °C

HAK-PAR: Sadece BDP'li vekillere dokunulmasını doğru bulmuyoruz!

HAK-PAR: Sadece BDP'li vekillere dokunulmasını doğru bulmuyoruz!
HAK-PAR: Siyasi hesaplaşmalar siyaset yoluyla yapılmalı. İşte yapılan o açıklama...

HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay yaptığı açıklamada BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının sorunu çözmek yerine daha da büyüteceğini dile getirdi.

HAK-PAR adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması sorun çözmeye hizmet etmez, gerilimi daha da büyütür. 

9 BDP milletvekili ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk’un dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Teklif Başbakanlık’tan geldiğine göre, büyük ihtimalle AK Parti ve MHP’nin desteğiyle ilgili komisyonlardan ve parlamentodan geçer. Daha sonrası ne olur, açılacak davalar nasıl bir süreç işler? Buna ilişkin de tahminler yapılabilir. 

Elbet, Parlamento üyeleri için dokunulmazlık, onların yasama görevlerini baskı altında olmadan, bu görev kesintiye uğramadan yapmalarını sağlamak içindir. Öte yandan bu onlara suç işleme imtiyazı vermez. Nitekim, milletvekilliği sona erince yargı süreci işlemeye başlar ve belli durumlarda Parlamento eliyle dokunulmazlık kaldırılabilir.

Ancak TBMM’de şu anda milletvekilleriyle ilgili, dokunulmazlığın kaldırılmasını bekleyen 500 kadar dosya varken, salt BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını istemek adil olmayacaktır. Geçmişte DEP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması olayında da bunu yaşadık.

Eğer bu talep ve uygulama, hakkında suç isnadı ve dokunulmazlığın kaldırılması talebi olan tüm milletvekilleri için olsa, örneğin Kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlık zırhı bir bütün olarak kaldırılsa ve milletvekilleri de, bir bölüm bürokrat da bu konuda vatandaşlarla eşit duruma gelseler, buna diyecek bir şey olmazdı.

Belli ki söz konusu 10 milletvekilinin dokunulmazlığı esas olarak siyasi tavır ve tutumlarından dolayı kaldırılmak istenmektedir. Bunu doğru bulmuyoruz. Siyasi tartışmalar ve hesaplaşmalar yine siyaset yoluyla, sözle yapılmalıdır. Karşıtını adli kovuşturmaya tabi tutarak, tutuklayarak susturmak demokratik bir yöntem değildir ve sorun çözmeye hizmet etmez, aksine sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getirir.

Türkiye’nin mevcut şiddet sarmalından çıkması, Kürt sorunu başta olmak üzere gündemindeki önemli sorunları çözebilmesi yumuşamayı ve diyalog ortamının geliştirilmesini gerektiriyor. Böyle bir durumda dokunulmazlıkları kaldırma girişimi ortamı daha da germekten başka sonuç vermez. 

Bu nedenle, HAK-PAR olarak şu anda salt BDP milletvekillerine yönelik böylesi bir girişimi yanlış buluyoruz. Bunun ülkemizde barış ve demokratikleşme sürecine hizmet etmeyeceği ve ortamı daha da gereceği kanısındayız.

  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • rihalı28 Kasım 2012 Çarşamba 19:52ben istemiyorum ne olacak?

      Ey Başbakan, diyorsun ki halkımız bu vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyor ama ben istemiyorum ne olacak?.

      Yanıtla (0) (0)
    • mehmet çelik28 Kasım 2012 Çarşamba 20:02demek yanlış buluyorsunuz aferin size!

      Yahu bu kadar bir açıklamayı bile sayesinde yaptığınız insanlara maşallah çok güzel destek vermişsiniz. bari doğru bulup birde alkış tutsaydınız.Yada muhteşem yüzyıl dizisi hakkında açıklama yapsaydınız daha doğru olurdu

      Yanıtla (0) (0)
    • M.Kerim28 Kasım 2012 Çarşamba 20:34HAK-PAR dogru diyor.

      Aciklamaden sunu anliyorum; 1- boyle bir girisim hukukun esitlik ilkesine aykiri, dolaysiyla ayrimci bir girisim, 2- dolaysiyla siyasi bir girisim, 3- bu grisim baris ortamin olusmasina katki degil, zarar verir.
      Bu yaklasim dogru ve hukumeti ortami kiskirtici girismlerden alikoymak icin uyarmali ve caba sarf edilmeli. ve bu konuda da HAK-PAR gibi sagduyulu guclere destek verimeli.

      Yanıtla (0) (0)
    • Medya terazi28 Kasım 2012 Çarşamba 20:35İlk doğruyu duydum !

      Başkan burkayidan ilk adaledli bir açıklama duydum,HAQ-PARA teşekkürler.

      Yanıtla (0) (0)
    • mamoste29 Kasım 2012 Perşembe 00:01başlık doğru mu

      sn ilke haber başlığı bu şekilde öne çıkarmanız sanki dolaylı yoldan dokunmanın meşru olduğu izlenimi veriliyor. sn Burkay ve Hak Par la ilgili ne zaman haber yapılsa böyle bir izlenim veriliyor . ya ben ön yargılı yaklaşıyorum ya siz.. saygılar..

      Editör'ün Notu: Açıklamadan bir bölüm... (Umarım açıklamadan alınan bu alıntılar sorunuza cevap olur)

      "Ancak TBMM’de şu anda milletvekilleriyle ilgili, dokunulmazlığın kaldırılmasını bekleyen 500 kadar dosya varken, salt BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını istemek adil olmayacaktır. Geçmişte DEP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması olayında da bunu yaşadık"

      .....

      "dokunulmazlık zırhı bir bütün olarak kaldırılsa ve milletvekilleri de, bir bölüm bürokrat da bu konuda vatandaşlarla eşit duruma gelseler, buna diyecek bir şey olmazdı"

      Yanıtla (0) (0)
    • Özgür Devrim29 Kasım 2012 Perşembe 00:51hele sükür

      Bunca zamandan sonra Kemal Burkayin agizindan bir kac cümlede olsa dogru seyler duymak cok sevindirici.Insallah devami gelir.Hayirlisi bakalim

      Yanıtla (0) (0)
    • derya29 Kasım 2012 Perşembe 15:29şekilsel eleştiri

      Basın açıklamasımı? bildirimi? makalemi? belli değil. Ekip değişince yazı dilide değişmiş demek:)

      Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89