• BIST 9891.05
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

HAK-PAR: Sadece BDP'li vekillere dokunulmasını doğru bulmuyoruz!

HAK-PAR: Sadece BDP'li vekillere dokunulmasını doğru bulmuyoruz!
HAK-PAR: Siyasi hesaplaşmalar siyaset yoluyla yapılmalı. İşte yapılan o açıklama...

HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay yaptığı açıklamada BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının sorunu çözmek yerine daha da büyüteceğini dile getirdi.

HAK-PAR adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması sorun çözmeye hizmet etmez, gerilimi daha da büyütür. 

9 BDP milletvekili ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk’un dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Teklif Başbakanlık’tan geldiğine göre, büyük ihtimalle AK Parti ve MHP’nin desteğiyle ilgili komisyonlardan ve parlamentodan geçer. Daha sonrası ne olur, açılacak davalar nasıl bir süreç işler? Buna ilişkin de tahminler yapılabilir. 

Elbet, Parlamento üyeleri için dokunulmazlık, onların yasama görevlerini baskı altında olmadan, bu görev kesintiye uğramadan yapmalarını sağlamak içindir. Öte yandan bu onlara suç işleme imtiyazı vermez. Nitekim, milletvekilliği sona erince yargı süreci işlemeye başlar ve belli durumlarda Parlamento eliyle dokunulmazlık kaldırılabilir.

Ancak TBMM’de şu anda milletvekilleriyle ilgili, dokunulmazlığın kaldırılmasını bekleyen 500 kadar dosya varken, salt BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını istemek adil olmayacaktır. Geçmişte DEP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması olayında da bunu yaşadık.

Eğer bu talep ve uygulama, hakkında suç isnadı ve dokunulmazlığın kaldırılması talebi olan tüm milletvekilleri için olsa, örneğin Kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlık zırhı bir bütün olarak kaldırılsa ve milletvekilleri de, bir bölüm bürokrat da bu konuda vatandaşlarla eşit duruma gelseler, buna diyecek bir şey olmazdı.

Belli ki söz konusu 10 milletvekilinin dokunulmazlığı esas olarak siyasi tavır ve tutumlarından dolayı kaldırılmak istenmektedir. Bunu doğru bulmuyoruz. Siyasi tartışmalar ve hesaplaşmalar yine siyaset yoluyla, sözle yapılmalıdır. Karşıtını adli kovuşturmaya tabi tutarak, tutuklayarak susturmak demokratik bir yöntem değildir ve sorun çözmeye hizmet etmez, aksine sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getirir.

Türkiye’nin mevcut şiddet sarmalından çıkması, Kürt sorunu başta olmak üzere gündemindeki önemli sorunları çözebilmesi yumuşamayı ve diyalog ortamının geliştirilmesini gerektiriyor. Böyle bir durumda dokunulmazlıkları kaldırma girişimi ortamı daha da germekten başka sonuç vermez. 

Bu nedenle, HAK-PAR olarak şu anda salt BDP milletvekillerine yönelik böylesi bir girişimi yanlış buluyoruz. Bunun ülkemizde barış ve demokratikleşme sürecine hizmet etmeyeceği ve ortamı daha da gereceği kanısındayız.

  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89