• BIST 9783.4
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

Gülistan Doku 2 yıldır kayıp, şüpheliler serbest

Gülistan Doku 2 yıldır kayıp, şüpheliler serbest
Gazete Karınca'dan Yadigar Aygün'ün yazısı...

Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala akıbeti bilinmiyor. Etkin bir soruşturma yürütülmediği için şüpheliler hala serbest. Doku’nun ailesi ve kadın örgütleri ise Gülistan Doku’yu bulmak için mücadeleye devam ediyor.

Dersim’de kaldığı yurttan 5 Ocak 2020 sabahı ayrılan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku hala kayıp.

Olay günü Doku’ya ulaşamayan yurt arkadaşları, endişelenip Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu ve ailesine haber verildi.

Aile kente gelerek 6 Ocak’ta Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusunda bulundu.

Doku’nun bulunması için arkadaşlarıyla görüşen, cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, kent genelindeki mobese kayıtlarını inceledi. İncelemelerde Doku’nun saat 11.29’da, Atatürk Mahallesi’ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiği tespit edildi. Ancak bindiği aracın yol güzergahında bulunan mobese kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi.

Bindiği minibüsün şoförü belirlenerek ifadeye çağrıldı. Sürücü, pazar günü olması dolayısıyla aracın üniversiteye girmediğini, dönüşte minibüsün boş döndüğünü ve Doku’nun nerede indiğini hatırlamadığını söyledi. Sürücünün bu ifadesi üzerine Doku’nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü’nde indiği tahmin edildi.

İntihar algısı yaratıldı

Daha sonra Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Dinar Köprüsü’nden geçen bir başka aracın kamera görüntüsünde, Doku’nun köprü korkuluklarında tespit edildiğine dair görüntüler basına yansıtılarak, “intihar” algısı yaratıldı.

7 Ocak 2020’de arama çalışmaları genişletildi. 17 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 30 metre derinliğindeki baraj gölünde, farklı tarihlerde birçok arama yapıldı. Kıyıya yakın alanlarda 187 gün yapılan arama çalışmalarında, farklı tarihlerde kaybolan iki kişinin cansız bedenine ulaşıldı fakat Doku’ya ait bir iz bulunmadı.

Kadınlar ve Doku’nun ailesi Gülistan’ın bulunması için mücadele etti. Bu sayede, barajın boşaltılmasına karar verildi. 17 Haziran’da baş şüpheli Zaynal Abarakov’un şüpheli olarak tutuklanması için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verildi.

29 Ağustos’ta da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Gülistan Doku’nun 5 Ocak’tan bu yana kayıp olmasına ilişkin bilirkişi tarafından hazırlanan rapor tamamlandı.

Tutuklama talebi reddedildi

Raporun tamamlanmasının ardından ailenin avukatı Ali Çimen, Abarakov’un tutuklanması için talepte bulundu. Abarakov, hakkındaki tutuklama talebini reddeden başsavcılık, şüphelinin ifadesinin alınmasına karar verdi. 4 Ağustos’ta ise Doku’nun en son görüldüğü ve intihar ettiği iddia edilen Dinar Köprüsü üzerindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi tamamlandı.

İstanbul Ulusal Kriminal Büro’nun hazırladığı raporda, “Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup, kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir” ifadelerine ye verildi.

Baraj gölünde arama yapan ekiplerce 187 gün süreyle su altı ve üstünde sürdürülen çalışmalardan sonuç alınamadı. Ailenin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından Uzunçayır Baraj Gölü’nün kısmen boşaltılması kararı verilerek su altı arama çalışmalarına 6 Ağustos’ta 17 ekip ile yeniden başlandı ve 13 gün süren yoğun aramalardan sonuç alınamaması üzerine aramalara 18 Ağustos’ta son verildi.

Şüpheliler hala serbest

Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma hala sürüyor.
Doku’nun kaybolmasına dair başlatılan soruşturma devam ederken, dosyadaki baş şüpheli Zaynal Abarakov ve polis olan üvey babası Engin Yücel hala serbest.

Gülistan’ın kaybolmasında sorumlu olduğu iddia edilen Abarakov’un polis memuru olan üvey babası Engin Yücel hakkında, kamu görevlisi sıfatıyla elde ettiği bilgileri paylaşmamaktan kamu davası açıldı. 4 duruşmadır mahkemeye gelmeyen Engin Yücel hakkında mahkeme, yakalama kararı çıkarıldı.

7 Mart 2020 tarihinde, Gülistan Doku’nun kaybolmasında baş şüpheli Abarakov’un eski polis olan üvey babası Engin Yücel, Dersim’deki evini taşımak istedi.

Soruşturma tamamlanmadan ve evlerinde kriminal inceleme yapılmadan Yücel’in evini taşınmasını engelleyen Doku’nun ablası Aygül Doku hakkında, 22 Kasım 2020’de Engin Yücel’in şikayeti üzerine ‘mala zarar vermek’ gerekçesiyle tazminat davası açıldı.

Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku hakkında açılan tazminat davasının 5. duruşması Tunceli 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tazminat davasının karar duruşması ise 20 Ocak 2022 tarihine ertelendi.

Gülistan Doku Nerede?

Yetkililer Doku’yu aramayı bıraksa da kadın örgütleri, akıbetini sormayı bırakmadı. Kadınlar, hemen hemen her eylem ve etkinlikte fotoğraflarını taşıyarak, “Gülistan Doku nerede” diye sordu. Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları, kadın örgütleri, sosyal medyada da #GülistanDokuNerede, #ZaynalıKimKoruyor” hashtagıyla etkin bir soruşturma yürütülmemesine dikkat çekiyor ve Doku’nun bulunması için mücadele ediyor. (Gazete Karınca)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89