• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 7 °C

'Güle Güle Mandela'

'Güle Güle Mandela'
Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın ölümü dolayısıyla dünya liderlerinden, sanat ve spor dünyasından taziye mesajları geldi.

Mandela’nın ölümünün ardından dünya liderleri birbiri ardına mesajlar yayınladı. Obama, Mandela’nın Güney Afrika’yı dönüştürdüğünü söylerken BM Genel Sekreteri de onu 'adalet için bir dev' olarak nitelendirdi. 

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın ölümü dolayısıyla dünya liderlerinden, sanat ve spor dünyasından taziye mesajları geldi. 

ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, Mandela'nın bir insandan beklenebileceklerden daha fazlasını başardığını söyledi. Obama, "Bugün o evine gitti ve biz bu dünyadaki en etkili, cesur ve son derece iyi bir insanı kaybettik. O, artık sadece bize ait değil, çağlara ait biri" ifadelerini kullandı. 

Obama, Johannesburg'daki evinde hayatını kaybeden ve yıllardır akciğer enfeksiyonuyla mücadele eden Mandela'nın kendisine siyasete girmek için ilham verdiğini kaydetti. Kendisinin ve Mandela'nın ülkelerinin ilk siyahî başkanları olduğunu hatırlatan Obama, “Ben Mandela'nın hayatından ilham alan milyonlarca kişiden biriyim. Ve dünya genelindeki pek çok kişi gibi, hayatımı Mandela'nın ortaya koyduğu örnek olmaksızın hayal edemiyorum” dedi. 

Obama, Robben Adası'nda Mandela'nın kaldığı hücreyi ziyaret etmişti. 

Mandela 1994 yılında devlet başkanı olduğunda görevde bulunan ABD eski Başkanı Bill Clinton, onu dünyanın en önemli liderlerinden ve en iyi insanlarından biri olarak nitelendirdi.

Clinton, “Tarih Nelson Mandela'ya insan onuru ve özgürlük savunucusu, barış ve uzlaşı savunucusu olarak hatırlayacak” şeklinde konuştu. 

‘Büyük bir ışık söndü' 

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Mandela'nın ölümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Ban insan onuru, eşitlik ve özgürlük için bencil olmayan çabalarıyla tüm dünyadaki insanlara ilham olan Mandela’nın adalet için bir dev olduğunu söyledi. 

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth Mandela’nın ölümünden derin üzüntü duyduğunu ve Mandela’nın ülkesi için yorulmadan çalıştığını söyledi. 

İngiltere Başbakanı David Cameron ise Mandela'nın ölümüyle büyük bir ışığın söndüğünü kaydetti. Cameron, “Mandela, zamanımızın çok önemli bir figürüydü. Yaşarken ve şimdi öldüğünde de bir efsane, gerçek bir küresel kahraman” ifadelerini kullandı. 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Mandela'nın ırkçılık rejimine karşı mücadelesinde kazandığı zaferiyle insanlığa büyük katkısının olduğunu belirtti. 

‘Siyasi mirası örnek olacak' 

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Mandela'nın daha iyi ve yeni bir Güney Afrika yarattığını söyledi. Merkel, “Onun parlayan örneği ve şiddet içermeyen, her türlü ırkçılığı yasaklayan siyasi mirası gelecek yıllarda da dünya genelindeki insanlara örnek olmaya devam edecek” dedi. 

Fransa Devlet Başkanı François Hollande ise mesajları hiçbir zaman yok olmayacak Mandela'nın insanlığa özgürlük ve adalet için verdiği ilhamın devam edeceğini kaydetti.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, "Ulusumuz en harika oğlunu, insanlarımız babasını kaybetti. Onda kendimizden çok şey gördük. Mandela bizi bir araya getirdi, biz de ona hep birlikte veda edeceğiz" şeklinde konuştu. 

‘O bize affetmeyi öğretti' 

Tüm zamanların en iyi boksörü Muhammed Ali ise yaptığı açıklamada Mandela hakkında en çok hatırlayacağı şeyin Mandela'nın kalbinin, ruhunun ve yüreğinin asla ırksal veya ekonomik adaletsizlikler, nefret ve intikam gibi duygular içermemesi olduğunu söyledi. Ali, ''O bize büyük ölçüde affetmeyi öğretti, tüm kardeşlerimizin tüm renklerden geldiğini fark ettirdi'' dedi. 

Güney Afrika'da yapılan 1995 Rugby Dünya Kupası boyunca Nelson Mandela'nın hayatının anlatıldığı ''Invictus'' filminde efsanevi lideri canlandıran oyuncu Morgan Freeman ise sadece zaferlerinin değil, hatıralarının da hatırlanacağı Mandela'nın dünyayı ne kadar etkilediğinin yanı sıra bundan sonra da onun düşüncelerinin insanlığı ne kadar ileriye götüreceğinin de önemli olduğunu belirtti. (DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89