• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 20 °C

Gül ve Peres New York'ta görüşecek

Gül ve Peres New York'ta görüşecek
Cumhurbaşkanı Gül, Mavi Marmara baskının ardından, İsrail lideri Peres ile görüşecek, özür ve tazminat taleplerini yineleyecek.

Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmaları için bugün ABD'ye gidecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, New York'ta önemli bir görüşme gerçekleştirecek. Gül'ün dar kapsamlı bir toplantıda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir araya geleceği öğrenildi. Görüşme Mavi Marmara baskını sonrası iki ülke arasındaki en üst seviyedeki buluşma olacak.

Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin yeniden rayına oturması için Türkiye'nin İsrail'den taleplerini bir kez daha açıkça ortaya koyacak. Abdullah Gül, "tazminat ve özür" talebi karşılanmadan Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşemeyeceğini Peres'e iletecek. Gül, İsrail'in adım atması için Birleşmiş Milletler Soruşturma Paneli'nin önemli bir fırsat olduğunu muhatabına söyleyecek. Zaman'a değerlendirmede bulunan bir yetkili, Gül'ün "Dışişleri bakanları, yeri gelirse savaş anında bile görüşürler." sözünü hatırlatarak henüz kesinleşmese de görüşmenin gerçekleşeceğine işaret etti.

192 ülkenin toplanıp dünya meselelerini tartıştığı tek platform olan Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmaları 23-30 Eylül tarihleri arasında New York'ta gerçekleşiyor. Toplantıda Türkiye'yi temsil edecek Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki Türk heyeti bugün ABD'ye gidiyor. Gül'e Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Gül, New York'ta birçok ikili ve çok taraflı görüşmeler yapacak. En önemli buluşma ise büyük kriz yaşanan İsrail ile gerçekleşecek. Zaman'ın edindiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Gül ile İsrail Cumhurbaşkanı Peres dar kapsamlı bir buluşmaya davetli. İki lider bu toplantı çerçevesinde bir araya gelerek sorunları masaya yatıracak. Zaman'a bilgi veren yetkili henüz görüşmenin kesinleşmediğini; ancak iki cumhurbaşkanının burada bir araya gelmesinin beklendiğini bildirdi.

Mavi Marmara krizi sonrası Tel Aviv'den gelen talep üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Ticaret Bakanı Ben Eliezer Brüksel'de sürpriz bir buluşma gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Gül bu sürpriz buluşmayla ilgili, "Dışişleri bakanları, yeri gelirse savaş anında bile görüşürler. Böyle bir talep olmuş, bu talep karşısında görüşmekte bir mahzur yok." değerlendirmesinde bulunmuştu. Gül'ün bu sözlerini hatırlatan yetkili, Türkiye'nin haklarını savunmak adına bu tür diplomatik görüşmelerin gayet tabii olduğunu dile getirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89