• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Gül ile Ruhani'den ortak basın toplantısı

Gül ile Ruhani'den ortak basın toplantısı
Resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Ankara'ya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıdan satır başları şöyle:

Abdullah Gül:

- Esasen Sayın Ruhani'yle ilk yüz yüze görüşmemizi BM toplantısı kapsamında New York'ta gerçekleştirmiştik. Kendisi 18 yıl sonra Ankara'ya resmi ziyaret gerçekleştiren ilk İran devlet başkanı olmuştur. Bugün değerli biraderim, aziz dostum Sayın Ruhani’yle baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunduk.

-Ticaret hacmi hedefimiz 30 milyar dolardır. İnanıyorum ki, karşılıklı özel sektörlerimiz arasında daha çok ticaret söz konusu olacaktır. İki kadim dost ve komşu olan Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin gelişmesi, sadece iki ülkeyi ilgilendirmemektedir. Bölgedeki istikrâr, huzur ve güvenliği ve nihayetinde ekonomik kalkınmaya da katkı sağlayacaktır. Acıların dinmesine nasıl katkı veririz, bu konularda gayet verimli görüşmelerde bulunduk.

-İran'ın nükleer programına ilişkin doğan sorunun diplomatik çözümünden yanayız. Kitle imha silahlarından arındırılmış bir Ortadoğu vizyonumuzu koruyoruz. Ancak tüm ülkelerin barışçıl amaçlı nükleer faaliyet hakkının da korunmasından yanayız.

Hasan Ruhani:

-Sıcak misafirperverliklerinden ötürü Sayın Gül ve diğer Türk devlet adamlarına teşekkür ediyorum. Her iki ülke de bölgede özel jeopolitik konuma sahipler. Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari ilişki kapasitemizi artırmaya karar verdik. İki ülke ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarabiliriz.

-Özel sektörlerimizin kalkınması ve gelişmesi için yeni adımlar atmayı planlıyoruz.Bilim, teknoloji ve turizm konusunda da daha çok işbirliği yapmamız gerektiğine inanıyoruz.İran ve Türkiye, aşırılık ve terörle mücadele konusunda ellerinden gelen her türlü imkanı kullanacaklardır.

-Bölgemizdeki istikrarsızlık, kimsenin yararına değildir. Hem bölge ülkeleri hem de dünyanın geri kalanı için... Bu yüzden bu konularda iki ülke de işbirliği yapmak istiyor. Nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu, her iki ülkenin de kabul ettiği bir olgu. Türk hükümeti nükleer konusunda hep yanımızdaydı. Bu yüzden Türkiye'ye teşekkür ediyoruz.

Soru: "Bu ziyaret boyunca gerçekleştirilenler ve gerçekleştirilecekler, İran-Türkiye arasındaki ilişkilerin başlangıcıdır" diyebilir miyiz?

Abdullah Gül: Bu sorunuza 'evet' demek istiyorum. Türkiye ve İran çok büyük potansiyel barındırıyor. Birbirlerine benzer ülkeler olan Fransa ile Almanya'nın nasıl ticaret ve ekonomi konusunda ortaklıkları varsa, Türkiye ile İran arasında da böyle bir işbirliği olabilir. Daha önceki iyi niyetli beyanlarımızın uygulamaya geçmesinde sıkıntılar olmuştu. Ama bu sefer karşılıklı meyvelerini alacağız. O yüzden bu ziyaretin, ikili ilişkiler açısından bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum.

Ruhani: Bu ziyaret bir dönüm noktasıdır. İlişkilerin gelişmesiyle ilgili iki ülke liderlerinde de çok ciddi bir irade var. Hem siyasi hem de ekonomik ilişkiler konusunda.

Suriye ve Mısır'la ilgili de görüştük. Bizim için önemli olan iki ülkenin de istikrar ve güvenliğinin sağlanması. Bu ülkelerin idaresiyle ilgili halkın isteğinin belirleyici olması. Kardeş kanının dökülmesi. İnanıyoruz ki, iki ülke, bölgenin istikrarına ve güvenliğine yardımcı olacaktır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89