• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 23 °C

Gorbaçov: 3. dünya savaşını önledik

Gorbaçov: 3. dünya savaşını önledik
Sovyetler Birliği eski Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov Berlin Duvarı'nın çöküşünü öngördüğünü söyledi.Obama'ya Afganistan'dan çekilme çağrısı yaptı.

Gorbaçov Le Figaro'ya verdiği röportajda Obama'ya Afganistan'dan çekilme çağrısı yaptı.

Sovyetler Birliği'nin facia yaşanmadan dağılmasına liderlik eden Mihail Gorbaçov Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıldönümü yaklaşırken Fransız Le Figaro'ya verdiği röportajda ABD Başkanı Obama'ya Afganistan'dan çekilme çağrısı yaptı.

İşte o konuşmadan bazı satır başları:

Le Figaro: Yirmi yıl önce, Berlin Duvarı yıkıldığında iktidardaydınız. Bunu bekliyor muydunuz, yoksa bu sizi şaşırttı mı?

Mihail Gorbaçov: O dönem şaşırmam zordu. Bu olaylar uzun bir sürecin sonucuydu. Uzun süredir yönetim çevrelerinin içindeydim ve durumu gayet iyi biliyordum. Sovyetler Birliği'nin lideri olduğumda dünya görüşümün temel taşlarından biri, Avrupa'yı ortak evimiz olarak kabul etmekti. Fransa'yı ziyaretimde evimizi yeniden inşa etmeyi teklif etmiştim. Almanya konusu da bu vizyonun parçasıydı. Almanya'nın birleşmesi mümkündü... 1989'da Demokratik Almanya'yı 40. kuruluş yıldönümü için ziyaretim sırasında gördüğüm şeyden çok etkilendim. Cumhurbaşkanı Erich Honecker'le uzun uzun konuştuk. Beni şaşırttı. Neler olduğunu anlamadığını düşündüm ya da anlamak istemiyordu. Ülkenin 28 bölgesinden gelenler büyük bir gösteri yapıyordu... Sloganlar ülkede büyük bir değişimin çok yakın olduğunun kanıtıydı. Polonya Başbakanı Mieczyslaw Rakowski bana yaklaştı ve sordu 'Almanca biliyor musun?' 'Pankartları ve sloganları anlamaya yetecek kadar' diye cevap verdim. 'Bu iş bitti' dedi. Ben de evet dedim.

Üçüncü dünya savaşı çıkabilirdi... O tarihte Avrupa nükleer silah doluydu. Demir Perde'nin iki tarafında, yaklaşık iki milyon asker vardı. Güç kullansaydık neler olabileceğini bir düşünün.

Medvedev-Putin ikilisinin politikası kınusundaki görüşünüz nedir? Bu iki devlet adamı Rusya'yı iyi yönetiyor mu?

Vladimir Putin'in ilk dönemi daha iyiydi. Rusya'nın tehlikeli dağılma sürecine son verdi... Ama modernleşme için gerçek bir çaba görmüyorum. Petrol fiyatlarının artması bunun için fırsattı. Milyonlarca petrodoların nereye harcandığını düşünüyorum. Sanırım arkadaşlarına Champs-Elysées'yi, Fransa'nın geri kalanını aldırdılar. Şaka yapıyorum, ama bu paraların büyük kısmının israf edildiğini düşünüyorum. Rusya'da ekonomik durumu iyileştirmek, modernleşmek, demokratikleşmek için daha çabuk davranmak gerekli.

Siz Rus askerlerini Afganistan'dan geri çekmiştiniz. 20 yıl sonra, Obama ise bu ülkeye takviye birlik gönderip göndermemeye karar verecek. Ona ne önerirsiniz?

Afganistan'da Obama'nın yaşadıklarına benzer bir süreç yaşadık... Bence ABD'nin amacı birliklerini geri çekmek olmalıdır. Ama ona bir önerim yok. Biz Afganistan'dan birliklerimizi çekerken ABD, 'özgür ve istikrarlı' bir ülke istediklerini söyleyerek Pakistan'la Taliban'ı yaratmaya çalışıyordu. Bugün bu politikalarının meyvelerini topluyor. Diğer taraftan terörist odaklarla mücadele etmek gerektiğini de kabul ediyorum.

Taraf

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89