• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Berlin 11 °C

Gizli belgeler internete düştü!

Gizli belgeler internete düştü!
Wikileaks internet sitesi, ABD ordusunun Afganistan savaşına ilişkin yaklaşık 90 bin belgeyi yayınladı.

Hükümetlerin ve diğer kuruluşların görev suistimallerine ilişkin sızan belgeleri kamuoyuna duyuran Wikileaks internet sitesi, ABD ordusunun Afganistan savaşına ilişkin yaklaşık 90 bin belgeyi yayınladı.

 Afganistan’da sivil ölümlere yol açan bildirilmeyen olaylardan, Taliban isimlerine yönelik gizli operasyonlara kadar çok sayıda bilginin yer aldığı gizli belgelerin yayınlanmasına Beyaz Saray tepki gösterdi.

Sitenin erken ulaşım olanağı tanıdığı Amerikan, İngiliz ve Alman basınınında hemen yer bulan belgelerde, Amerikalı yetkililerin, militanların önde gelen isimleri ve terör odakları olduğunu düşündüğü hedeflere gizli ABD özel operasyon birliği Görev Gücü 373’ün düzenlediği saldırıların ayrıntıları yer aldı. Belgelere göre, bu gizli operasyonlarda istenmeyen Afgan sivil ölümleri meydana geldi.

Örnek olarak, liste halinde yayınlanan gizli operasyonlardan birinde, El Kaide’nin önde gelen askeri komutanı olarak tanıtılan, Pakistan’ın Afganistan sınırında üstlendiği belirtilen Libyalı Ebu Leyt el Libi’nin hedef alınması sırasında 6 militanın yanısıra hepsi çocuk 7 sivil de öldürüldü.

İngiliz The Guardian gazetesi bu belgelere göre, Taliban ve El Kaide’nin önde gelen 2 bini aşkın unsurunun "öldürüldüğünü ya da ele geçirildiğini" duyurdu.

Amerikan The New York Times gazetesine göre, Amerikan askeri yetkilileri ve diplomatları arasındaki görüşmelerin, değerlendirmelerin de yer aldığı belgelerde, ABD’nin, müttefiki Pakistan’ın istihbarat örgütünün Afgan direnişine destek vermesinden endişe ettiği yer alıyor.

The New York Times’a göre belgelerde, Pakistan’ın "istihbarat teşkilatının temsilcilerinin, Afganistan’da Amerikan askerleriyle savaşacak, hatta Afgan liderlerine suikast düzenleyecek militan grupları organize etmek için Taliban ile doğrudan görüşmesine" izin verdiğinden bahsediliyor.

Bu konudaki belgeleri İngiliz The Guardian gazetesi de "Amerikalı yetkililerin, Pakistan istihbarat servisleri ile Taliban arasındaki suç ortaklığına ilişkin kesin kanıt bulamadığı" şeklinde yorumladı.

Alman Der Spiegel dergisi de belgelere, Taliban saldırılarına karşı Afgan güvenlik güçlerinin çaresiz kurbanlar olarak görüldüğünü, Alman askerlerinin konuşlandığı Afganistan’ın kuzeyinde tehdidin arttığının yer aldığını kaydetti.

"HENÜZ YAYINLANMAYAN BAŞKA GİZLİ BELGELER DE VAR"

Bu arada Wikileaks, çoğunu uzmanların siyasilere danışmanlıklarında kullandığı, cephedeki alt düzey yetkililerin "ham istihbaratı" olarak nitelediği sızan bu belgelerin, "genelde çok üst düzeydeki operasyonları" da kapsamadığını bildirdi.

Yaklaşık 15 bin raporun yayınlanmasını da, "kaynaklarının sürece zararın azaltılması talebiyle" ertelendiğini belirten Wikileaks, yeni değerlendirmelerin ardından bu belgeleri de yayınlayabileceklerini açıkladı.

BEYAZ SARAY

Öte yandan, Beyaz Saray da sızdırılan belgelerin açıklanmasını kınayarak, bunun Amerikalıların ve ortaklarının hayatlarını riske attığını bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Emekli Genaral Jim Jones, belgelerin Ocak 2004’ten Aralık 2009 kadarki sürece, eski Başkan George Bush dönemine, yani Başkan Barack Obama’nın yeni stratejisini açıklamasından önceki döneme ait olduğuna işaret etti.

Açıklanan belgeleri taramanın günler alabileceğine işaret eden bazı yetkililer de, belgeleri kimin sızdırdığından emin olmadıklarını belirttiler.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89