• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

Girdiği 6. seçimde de darbe yedi

Girdiği 6. seçimde de darbe yedi
Merkel'in başbakan olduğu koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hür Demokratlar (FDP), Berlin'deki eyalet seçimlerinde Meclis'e giremedi.

Almanya'da Angela Merkel'in başbakan olduğu koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hür Demokratlar (FDP), Berlin'deki eyalet seçimlerinde Meclis'e giremedi. FDP, yüzde 1,8 oy alarak yüzde 5 barajını aşamadı. Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar oyunu artırmasına rağmen, sonuçlar Başbakan'ın hezimeti olarak değerlendirildi. Uluslararası ajanslar, haberi 'Merkel bu yıl yapılan 6. seçimde de kaybetti' yorumuyla verdi. Seçimde 10 Türk kökenli vekil de farklı partilerden meclise girdi.

Almanya'da başkent Berlin'i de kapsayan eyalet seçimlerinde, sosyal demokratlar, Başbakan Angela Merkel'in merkez sağ koalisyonunu yenilgiye uğrattı. 2 hafta içinde parlamentoda Euro'nun geleceği ile ilgili kritik bir oylamaya gidecek Merkel'in koalisyonu, bu yıl girdiği 7. seçimin, 6.'sında yine mağlubiyete uğradı. Koalisyonun küçük ortağı Hür Demokratlar (FDP), son 9 ayda yapılan seçimlerde 6. kez yüzde 5 barajına takılarak, eyalet meclisine tek temsilci bile gönderemedi. Önceki seçimlerde yüzde 7,6 oy alan FDP'nin oyları yüzde 1,8'e düştü. Gözlemciler, FDP'deki erimenin Merkel'in merkez sağ koalisyonunu parçalayabileceği yorumunu yapıyor. Merkel ise seçim sonuçları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Geçici sonuçlara göre önceki seçimlere göre yüzde 2,5 oranında oy kaybeden Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 28,3 oranında oy alarak birinciliğini korudu. Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar (CDU), oy oranını yüzde 2,1 artırarak yüzde 23,4'e, Yeşiller Partisi de oy oranını yüzde 4,5 artırarak yüzde 17,6'ya ulaştı. Sol Parti yüzde 11,7 oy alırken, bu seçimlerin en büyük sürprizini yüzde 8,9 oranında oy alarak Berlin Meclisi'ne 15 milletvekili ile girmeyi başaran Korsanlar Partisi (Piratenpartei) yaptı. Böylece Eyalet Meclisi'ne SPD'den 48, CDU'dan 39, Yeşiller Partisi'nden 30, Sol Parti'den 20, Korsanlar Partisi'nden de 15 milletvekili seçildi. Çoğu adayın Türk olduğu ve göçmenlerin kurduğu Yenilik ve Adalet İttifakı (BİG) partisi ise ilk kez girdiği Berlin Eyalet Meclisi seçimlerinde yüzde 0,5'lik oy oranında kaldı. 2001'den bu yana Sol Parti ile Berlin eyaletinde hükümeti kuran SPD, yeni dönemde hükümeti kurmak için Yeşiller Partisi ve CDU ile görüşeceklerini duyurdu.

Partisi seçimlerin galiplerinden Yeşiller lideri Cem Özdemir, kampanya döneminde anti-Avrupa bir dil kullanan FDP'ye desteğin düşmesinden memnun olduğunu söyledi. Özdemir, "Umarım Almanya'da bu politikaya destek bulamaycaklarını anlamışlardır." yorumunda bulundu. Aday olan 42 Türk kökenliden 10'u meclise girme başarısını gösterdi. SPD'den Ülker Radziwill, Dilek Kolat, İlkin Özışık ve Erol Özkaraca, Yeşiller'den Özcan Mutlu, Turgut Altuğ ve Canan Bayram, Sol Parti'den Hakan Taş ve Evrim Baba-Eommer, CDU'dan Emine Demirbüken-Wegner, Eyalet Meclisi'ne girmeyi başaran Türk kökenli milletvekilleri oldu.

Berlin Eyalet Meclisi'ne ilk defa girme hakkını kazanan SPD Milletvekili İlkin Özışık, "Dinimizin güzelliğini tanıtmak için diyalog gerekiyor. Bu konuya da mecliste değinmek istiyorum." dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89