• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 13 °C

Gergin devir teslim töreni

Gergin devir teslim töreni
Seçimi kazanan Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi'nde yemin etmesinin ardından görevini KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'tan devraldı.

Eroğlu, Cumhurbaşkanlığında düzenlenen törenle görevi devralmasının ardından resmen görevine başladı. Devir teslim törenine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Cumhurbaşkanı Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu, Cumhurbaşkanlığına gelişinde, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat tarafından karşılanarak, tören kıtasını selamladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Eroğlu ve Talat'ın biyografileri okundu. Mehmet Ali Talat'ın veda konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuştu.

Talat, veda konuşmasında, sıra nöbeti tuttuğunu hiç unutmadığını belirterek, Kıbrıs Türkü'nün barışçı bir halk olduğunu ve aralarındaki farklılıkları zenginlik olarak gördüklerini söyledi.

Eroğlu'na görevinde başarılar dileyen Talat, bunun bir bayrak koşusu olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı görevini layıkıyla yerine getirmenin huzuru içinde olduğunu kaydeden Talat, görev süresinde Türkiye ile tam bir uyum içinde çalıştığını belirtti ve Türkiye'ye teşekkür etti.

Talat, Kıbrıslı Türklerin uluslararası varlığının bu dönemde daha görülür olduğunu ve adeta iğneyle kuyu kazıdıklarını söyledi.

Kendisine yapılan suçlamalara da yanıt veren Talat, "KKTC'nin kuruluşunu ayakta alkışladığını söyleyen o günkü iktidarın, dünyaya meydan okuyarak Rum tarafının AB'ye tek başına girmesine çanak tuttuğunu" ifade etti.

BANA TERBİYESİZLİK YAPTILAR

Talat konuşmasında KKTC hükümetini suçlayarak, “Bana terbiyesizlik ettiler, hayatımda hiç böyle bir terbiyesizliğe muhatap olmadım” dedi. Konuşmayı dinleyenler arasında, tören için Lefkoşa’ya gelen Ahmet Davutoğlu da vardı.

Talat’ı bu sözleri söylemeye iten ise “araba meselesi” oldu. Talat, “Eski Cumhurbaşkanı” sıfatı taşımasına rağmen KKTC hükümetinin kendisine araç bile tahsis etmediğinden şikayet etti. Nitekim törenden sonra Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılırken de kendi özel aracını kullandı.

Talat’ın konuşması kendisine yönelik iddialara cevap niteliği taşıyordu. Son dönemde KKTC’de yayınlanan gazetelerde Talat’ın seçimi kaybettikten sonra Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nden demirbaş niteliğinde bir takım mobilyaları kendi çalışma ofisine taşıttığı, Cumhurbaşkanlığı döneminde oluşmuş resmi arşivlerin bir kısmını yakarak yok ettiğine yönelik haberler yer almıştı.

Ayrılırken bu iddialara da yanıt veren Talat eski Cumhurbaşkanı olarak bazı mobilyaları götürdüğünü ancak bunun basına yansıması üzerine geri getirdiğini söyledi.

Arşivlerin tahrip edilmesi iddiasını ise “sadece gereksiz belgeleri imha ettik” diyerek cevapladı. Talat’ın böylesine önemli bir törende bu kadar sert bir konuşma yapması KKTC’de hem yeni Cumhurbaşkanını hem de UBP hükümetini protesto ederek kendi aracıyla mekandan ayrılması şok yarattı.

EROĞLU, DAVUTOĞLUNA İÇİNİ DÖKTÜ: DAHA NE YAPAYIM

Devir teslim öncesinde yeni Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tören için Lefkoşe’ye gelen Ahmet Davutoğlu’nu kabul etti. Görüşmede Kıbrıs’taki barış süreci ele alındı. Eroğlu kendisi hakkında “Eroğlu 7 düvele karşı” gibi bir izlenim yaratılmaya çalışıldığını ancak bunun haksızlık olduğunu söyledi.

Eroğlu “Başbakan olduğumda görüşmeye hazır olduğumu söyledim. Seçimlerden önce ve propaganda sırasında masadan kaçmayacağımı söyledim. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra verdiğim her röportajda görüşmelerden yana olduğumu hep söyledim. Daha ne yapayım” diye için döktü.

TALAT'A TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da görevini, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda devralmaktan ayrıca onur duyduğunu belirtti.

2. Cumhurbaşkanı Talat'a hizmetleri için teşekkür eden Eroğlu, en büyük güçlerinin demokratik parlamenter yapıları ile Anavatan Türkiye olduğunu söyledi.

Kıbrıs görüşmelerine iyi niyetle devam edeceklerini belirten Eroğlu, bu konuda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a bir mektup yazacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı forsunu anı olarak 2. Cumhurbaşkanı Talat'a takdim etti.

Tören kıtasını teftiş, Talat'ın kıtayı "Allahaısmarladık Asker" diyerek selamlaması ve köşk erkanıyla vedalaşmasından sonra Cumhurbaşkanları ve eşleri de vedalaştı ve Mehmet Ali Talat ile eşi, Cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

Talat, Cumhurbaşkanlığından, kendisinin kullandığı Isuzu marka çift kabin özel aracıyla ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Talat'ı uğurlamasının ardından eşi Meral Eroğlu ile tebrikleri kabul etti ve önce protokole, daha sonra da halka açık resepsiyon verdi.

Annan planına "evet" kampanyası yürüten ve cumhurbaşkanlığı görevini 24 Nisan 2005'te, Annan planına "hayır" diyen Rauf Denktaş'tan, referandumun 1. yıl dönümünde devralan Talat, görevi, Annan planına "hayır" diyen Derviş Eroğlu'na 23 Nisan 2010'da devretmiş oldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89