• BIST 9774.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

Genelkurmay'ın cevaplamadığı 30 soru

Genelkurmay'ın cevaplamadığı 30 soru
Bülent Arınç ile başlayan ve Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TBMM Başkanı'na kadar uzanan suikast iddiasıyla ilgili Genelkurmay'dan cevap beklenen o sorular.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile başlayan ve Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TBMM Başkanı'nı da kapsayacak şekilde devletin zirvesine uzanan suikast iddiasıyla ilgili Genelkurmay'dan cevap beklenen o sorular. 

STAR - Cevap bekleyen sorular

1- Genelkurmay askeri personelin üzerinde Arınç'ın adresinin yazılı olduğu notun tutanaklarda yeraldığını doğrularken, notla ilgili farklı iddialar olduğunu belirtti. Başka birini izlediği iddia edilen Albay E.Y.B'nin üzerinde Arınç'ın adresi neden vardı?

2- İki araçta ve sözkonusu iki subayın üzerinde Arınç'la ilgili not bulunurken; izlendiği iddia edilen personelle ilgili hiçbir not, izleme sonucu elde edilmiş bilgi neden yoktu?

3- Arınç'ın, Çukurambar'da bulunan evinin Mart ayından bu yana izlendiği tespit edildi. Bu personel bu süre zarfı içinde görevine devam etti mi? Şüpheli bir personelin bu kadar uzun süre takip edilmesi normal mi?

4- Genelkurmay iki subayın izlemeyle görevlendirildiklerini belirtirken, söz konusu subayların bağlı bulunduğu Seferberlik Tetkik Kurulu'nda görevli personelin izleme ve takip yetkisi var mı?. Jandarma İstihbarat, askeri istihbarat, polis ve MİT'e ait bu yetki neden operasyonel olan bu birime kullandırıldı?

5- Askerler saat 17:10 sıralarında gözaltına alınmalarına rağmen evlerindeki arama neden yaklaşık 7 buçuk saat sonra yapıldı?

6- Kaba takip olarak nitelenen sokak izlemeleri astsubay ve uzman çavuş seviyesinde yapılırken neden bir Albay ve Binbaşı sızma için sokakta takiple görevlendirildi?

7- İzlemeyi Albay yapıyorsa, üst seviyede yani general seviyesinde bir subay izleniyor anlamı çıkıyor. Bilgi sızdıran bir general mi?

8- Genelkurmay sözkonusu araçta hiçbir izleme ve teknik takip cihazı olmadığını belirtiyor. Bu durumda belirtilen bilgi sızdıran personel nasıl izleniyor?

9- İzleme bir TSK personeline yönelik resmi bir takip ise neden rent a car'dan özellikle GPS'siz olan araçlar kiralandı. Takip edildiği belirtilen sözkonusu personelin tek başına GPS izlemesi yapması mümkün mü?

10- Emniyet'ten brifing alan Bülent Arınç, aramalarda çıkan delillerle ilgili yazılanların satır satır doğru olduğunu belirtirken; Genelkurmay'ın açıklamasındaki "gözle tespit edilen suç unsuru" tanımlaması ne anlama geliyor?

11- Yakalanan şüphelilerden albay E.Y.B.'nin üzerinden kendi adına düzenlenmiş sahte sarı basın kartı çıktı. Basın açıklamasında bu konuya da değinilmedi.

12- Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelen konu sonrası Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in yaptığı açıklama, Başbakan Erdoğan'ın Suriye'ye giderken konunun ciddiyetine yaptığı vurgu, konunun muhatabı Bülent Arınç'ın doğrulamaları karşısında Genelkurmay neden elindeki delillerle konunun muhatabına ve Hükümete bilgilendirme yapmadı?

13- Soruşturmanın gizliliğine dikkat çeken Genelkurmay, bir TSK personelini bilgi sızdırma nedeniyle takip ettiklerini ifşa ederek, sözkonusu soruşturmanın gizliliğini ve güvenliğini ihmal etmedi mi?

14- Bülent Arınç'ın evinin bulunduğu Çukurambar polis bölgesi. TSK'nın da polis bölgesinde takip yaparken Emniyet'e bildirmesi gerekiyor. İki subayın yaptığı takipte Emniyet bilgilendirildi mi?

BUGÜN - Kamuoyunun cevap aradığı o sorular:

15- Arınç'ın adresi iki subayda ne arıyordu? Polisler kendilerini yakaladığında subaylardan birisi adresin bulunduğu krokiyi neden yutmaya çalıştı?

16- Genelkurmay'ın açıklamasına göre 2 subay Arınç'ı izlemiyordu. O halde neden subayların üzerinden 'izledikleri' varsayılan subaya dair hiçbir belge ele geçirilmedi de 'İzlemiyoruz" dedikleri Arınç'ın adresi çıktı? TBMM Başkanı Şahin'in evinin krokisinin ajandada bulunmasının nedeni neydi? Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a ait bilgilerin bu iki subayda olmasının izahı nedir? O askere ait belge nerede?

17- Genelkurmay Başkanlığı'na göre, bilgi sızdırdığından şüphelenilen subay, Arınç'ın evinin yakınında oturuyor. Subaylardan biri yutmaya çalışırken son anda kurtarılan kağıtta "1424 Cadde F... " yazıyordu. Yani Arınç'ın oturduğu apartmanın adresi... İki subayda takip edildiği açıklanan askere ilişkin neden hiçbir belge bulunamadı?

18- Askeri personel, rütbesi ne olursa olsun izleme faaliyeti yapacaksa mahkeme kararı alınması gerekiyor. Mart 2009'dan buyana takip edildiği ortaya çıkan Arınç için böyle bir mahkeme kararı var mı? Eğer alınmışsa bu karar nerede?

19- Genelkurmay açıklamasında, Arınç'ın evini izlediği iddia edilen Albay Erkan Y. B. ve Binbaşı İbrahim G'nin, 'bilgi sızdırdığından şüphelenilen başka bir subayı takip için orada bulunduğu' öne sürüldü. TSK'nın iç işleyişine göre 'bilgi sızdırma' faaliyetlerine bakması gereken birim Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Dairesi Başkanlığı. Oysa yakalanan Topçu Albay Erkan Y. B. ile İstihkam Binbaşı İbrahim G. istihbaratçı değil Özel Harpçi. Subayların üzerinde çıkan resmi kimliklerde "Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı" yazıyor. Yasal dayanağı bulunmayan ve emirle faaliyet gösteren bu teşkilat istihbari çalışma yapamıyor. Bu durumda görevi istihbarat veya istihbarata karşı koyma olmadığı belgelenen subaylar, neyin istihbaratını yapıyordu? Kroki suç unsuru değil mi? 

20- Ordudan bilgi sızdıran askerin takibinde devlet aracı kullanılması gerekirken neden 47 günde 25 araç kiralandı? Üstelik neden kiralanan araçlar GPRS cihazı olmayanlardan seçildi?

21- Tutanakta, "Gerek personel gerekse de araçlarda herhangi bir silaha, mühimmata, ses kayıt cihazına, teknik takip teçhizatına ve diğer herhangi bir suç unsuruna rastlanmamıştır" deniliyor. O zaman bu albay ve binbaşı şüpheli şahsı hangi takip cihazıyla izliyordu?

22- TSK açıklamasında "Bu aramalarda da gözle tespit edilen herhangi bir suç unsuruna rastlanmadı" deniliyor. Gözle tespit edilen suç unsuru ne demek ? Ajandadan çıkan krokiler, fişleme bilgileri ne tür bir suç unsuru sayılır? Sivil yargıdan kaçırılıyor mu?

23- Genelkurmay açıklamasında 'askeri şahıs takip ediliyordu' denilerek konunun askeri yargıya taşınması ve sivil soruşturmanın önlenmesi hedefleniyor iddiası doğru mu?

24- Özel Harpçi askerler normal şartlarda istihbarat faaliyetinde bulunmuyor. İstisnai bir durumda bile albay seviyesinde bir asker sahaya çıkmıyor. Albay seviyesinde saha çalışması yapılmasını gerektiren o askerin rütbesi general midir?

TARAF - Suikast Soruları

25- İki zanlının "casus peşinde" olduğunu açıklayan TSK, bu bilgiyi hükümete niye vermedi?

26- Başbakan Erdoğan "iddia vahim", Cemil Çiçek "ibretlik ceza lazım" derken bu gerekçeden haberdar mıydı?

27- "Bilgi sızdıran askeri personel" takipteyse, bu açıklanır mı ve o personel şimdi nerede?

28- O personeli, niye istihbarat birimleri değil de istihkam binbaşı ile topçu albay izledi?

29- İki subayda Arınç'ın adresi ne arıyordu; evlerinde kroki bulunduğu, on araçla takip yapıldığı iddiası doğru mu?

30- Genelkurmay niye yargının sonucunu beklemiyor?
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89