• BIST 10972.63
  • Altın 4443.862
  • Dolar 40.6565
  • Euro 47.3647
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 29 °C
  • Berlin 20 °C

Genelkurmay Başkanı: PKK'nın lider kadrosunun peşindeyiz!

Genelkurmay Başkanı: PKK'nın lider kadrosunun peşindeyiz!
Genelkurmay Başkanı, PKK'nın liderleri için "Çok iyi korunuyorlar ve çok sık yer değiştiriyorlar" dedi.

Türkiye gazetesinden Nuh Albayrak’a konuşan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel PKK’nın lider kadrosunun peşinde olduklarını ancak çok iyi korunduklarını söyledi.

Sorulara yazılı cevap veren Özel, çok tartışılan Bingöl 'deki saldırıdan önce tedbir amaçlı olarak “zaman aldatma” taktiğini uyguladıklarını kaydetti. KCK operasyonlarının PKK ile mücadelede hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Özel, ABD 'den alınan istihbarat desteğinin de sınırlı olduğunu ifade etti. “Terörle mücadelede yeni yasal düzenlemeler konusunda tekliflerini ilgili makamlara sunduklarını” söyleyen Özel'e yöneltilen sorular ve cevapları şöyle:

SORU: 2012 yılında terörle mücadelede verilen şehit sayısı ne kadardır? Aynı dönemde kaç örgüt elemanı etkisiz hale getirilmiştir?

CEVAP: TSK olarak 1 Ocak 2012'den 24 Eylül 2012'ye kadar terörle mücadele kapsamında verdiğimiz şehit sayısı 110'dur. Aynı dönemde 427 terörist ölü, 54 terörist yaralı/sağ olarak ele geçirilmiş, 117 terörist kendiliğinden teslim olmuştur. Etkisiz hale getirilen terörist toplamı 598 olmuştur.

SORU: Terörle mücadelede görev alan sınır birliklerinde sözleşmeli asker sayısı ne kadardır?

CEVAP: Şu anda sınır birliklerinde görev yapan sözleşmeli er sayısı 929'dur. Halen eğitimi devam etmekte olan 316 sözleşmeli er, eğitimlerini tamamlamalarını müteakip birliklerine katılacaktır.

SORU: Dönem dönem çeşitli çevrelerce Olağanüstü Hal'in yeniden uygulamaya konulması gündeme getiriliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz; sizce OHAL gerekli mi?

CEVAP: Siyasi bir karardır.

SORU: Yürürlükte olan yasalar terörle mücadele için yeterli mi? TSK, terörle daha etkin bir mücadele için yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duymakta mıdır?

CEVAP: İhtiyaç olduğu düşünülmektedir. Konu ile ilgili düşünce ve teklifler yetkili makamlara sunulmuştur.

SORU: Türkiye 30 yıldır terörle mücadele ediyor. Sadece askeri yöntemlerle terörün bitirilmesi mümkün mü?

CEVAP: Terörün; siyasi, sosyal, ekonomik yönlerinin olduğu da bilinmektedir. Silahlı örgüt mensuplarıyla (teröristle) mücadele askeri yöntemlerle yapılmalıdır ki, öyle de oluyor.

SORU: KCK operasyonları PKK ile mücadelede etkin rol oynamakta mıdır?

CEVAP: Terör örgütünün işbirlikçileriyle mücadele, teröristlerle mücadele kadar önemlidir. Bölgede korku ve şiddet uygulayan, örgüte zorla eleman kazandıran, özellikle silahlı terör eylemlerini ve sivil itaatsizlik türü eylemleri organize eden, halk üzerinde oluşturduğu baskı ile terör örgütüne zorla para temin eden ve halkımızı devlete karşı provoke edenlerin yakalanması; devletimizin bekasının sağlanması, yasaların hâkim kılınması ve halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için hayati önemi haizdir.

SORU: Örgütün son dönemde özellikle Suriye ve İran tarafından yoğun destek gördüğü sıkça dile getirilmektedir. PKK terör örgütünün söz konusu iki ülkede kampları veya üslenme bölgeleri var mı? Örgütün son dönemde artan saldırılarının iddia edilen bu destekle bağlantısı söz konusu mu?

CEVAP: Terör örgütünün bahse konu ülkelerde terörist kampları vardır. Bu kamplarda teröristler eğitilmektedir. Hiçbir terör örgütü; siyasi, askeri, mali ve psikolojik destek almadan yaşayamaz.

SORU: MİT ve Emniyet ile istihbarat paylaşımı konusunda herhangi bir zafiyet var mı?

CEVAP: Böyle bir zaaf yoktur.

SORU: Türk Silahlı Kuvvetleri PKK ile mücadelede ABD'den istihbarat desteği alıyor mu?

CEVAP: Sınırlı ölçüde alıyoruz.

SORU: PKK terör örgütünün 2012 yılı eylemlerinin önceki dönemlere göre farklılıkları söz konusu mu? Örgütün alan hâkimiyeti kurmak istediğine dair yapılan yorumları nasıl karşılıyorsunuz?

CEVAP: Örgüt 2012 yılını “Final Yılı” olarak ilan etmiştir. Kendine göre son hamlelerini yapmaktadır, ancak başaramayacaktır. Örgütün “alan hâkimiyeti kurmak istediğine dair” verilen demeçler; yersiz, mesnetsiz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına yakışmayan yorumlardır.

SORU: Türk Silahlı Kuvvetlerinin PKK'nın ana üstlenmesinin bulunduğu Kandil 'e kalıcı bir operasyon gerçekleştirmesi sıkça tartışılan bir konu. Böyle bir operasyon teknik anlamda mümkün mü?

CEVAP: Teknik anlamda mümkündür.

SORU: Örgütün üst düzey yöneticilerinin nokta operasyonlarla etkisiz hale getirilmesi imkânsız mı?

CEVAP: Çok iyi korunuyorlar ve çok sık yer değiştiriyorlar. Etkisiz hale getirmek için çalışıyoruz.

SORU: PKK terör örgütünün elinde füze ve gelişmiş silahların olduğu iddiası doğru mudur?

CEVAP: Teyide muhtaç bilgiler alıyoruz.

SORU: Daha önceki açıklamalarınızda Dersim arşivlerinin tasnif edilmeye başlandığını belirtmiştiniz. Arşivlerin açılma tarihi belli mi?

CEVAP: Çalışma devam ediyor.

SORU: 35 yılı aşkın askerlik hayatınızda canınızı en çok yakan anınızı bizimle paylaşır mısınız?

CEVAP: Bu soruya cevap verilmeyecektir.

SORU: Her şehit haberinden sonra birileri çıkıp “Neden hiç zenginlerin çocukları şehit düşmüyor?” sorusunu yöneltiyor. Bu tür tepkileri nasıl karşılıyorsunuz?

CEVAP: Askerlik hizmeti Vatan hizmetidir. Zengin fakir ayırımı yapılmaz.

SORU: Şimdiye kadar çok kez silah arkadaşlarınızın cenazesine katıldınız. Her seferinde bu acıyı tekrar tatmak duygu dünyanızda ne tür değişikliklere neden oluyor?

CEVAP: Tarifi mümkün olmayan çok acı bir durum. Allah kimseye göstermesin.

SORU: Çeşitli dava ve soruşturmalarda çok sayıda muvazzaf ve emekli TSK personeli tutuklu yargılanmaktadır. Bazı çevreler bu durumu PKK terör örgütü ile mücadelede zaaf kaynağı olarak göstermektedir. Bu yorumlara ilişkin düşünceleriniz nedir?

CEVAP: Söz konusu personelin durumu mutlaka sistemi etkilemektedir. Daha önce de ifade edildiği gibi, tecrübeli personelin tutuklanmaları sebebiyle kadro görevlerinden uzak kalmalarının Türk Silahlı Kuvvetlerinin anayasa ve kanunlar ile üstlenmiş olduğu görevlerin ifasına olumsuz yansımaları olmaması için, imkanlar ölçüsünde gerekli tedbirler alınmıştır. Teröristle yürütülen mücadelede askeri faktörlerin yanı sıra, psikolojik faktörler de önemli rol oynar. Yargı sürecindeki personelimizin durumu bizleri derinden üzmektedir. Ancak, bu üzüntümüzün terörle mücadeledeki kararlılığımızı zaafa düşürmesi söz konusu değildir.

SEVKİYATLARDA GÜVENLİK TEDBİRLERİ TAM UYGULANIYOR

SORU: 18 Eylül'de Bingöl'de meydana gelen saldırıda askerlerin toplu halde ve silahsız olarak sevk edildikleri iddia edildi ve bu durum eleştirildi. Söz konusu eleştirileri nasıl yorumluyorsunuz? Personelin izne gidiş dönüşlerinde veya terhislerinde havayolu ile sevkiyat yapılamaz mı?

CEVAP: Öncelikle eleştiriler, doğru bilgiye dayanıyorsa, yıkıcı değil yapıcı ise değer ifade eder. Bingöl'deki terörist saldırıda intikal esnasında alınan emniyet tedbirlerinin neler olduğu, Bingöl Valiliği'nin 18 Eylül 2012 tarihli açıklamasında da ifade edilmiştir. Sorun, bu alınan tedbirlerin etkinliği ve yeterliliği ile ilgilidir. Olayla ilgili olarak 8'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır.

Olayda, Elazığ-Bingöl-Muş karayolu güzergâhında konvoy öncesi menfezler dâhil yolun kontrolü yapılmış, 25 ayrı kontrol noktasında yolun emniyeti timlerce alınmış, ayrıca güzergâhta 6 BTR ve 4 shorland zırhlı aracı ile yol emniyet ve kontrol devriyesi icra edilmiştir. Konvoyun önüne ve arkasına zırhlı Kobra araçları, ortasına jammer konularak emniyet artırılmıştır. Olası herhangi bir gelişmeye müdahale etmek üzere silahlı helikopterler Bingöl merkezde hazır bekletilmiştir. Personelin hava yolu ile intikal ettirilmesi kapsamında; mevcut yönetmelik, personel intikallerinin yoğunluk arz ettiği dönemlerde, hava yolundan da istifadeyi mümkün kılmaktadır. Kasım 2011'den itibaren askeri personelimizi, imkanlar ölçüsünde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın uçaklarından ve bölgedeki helikopterlerden istifade ederek hava yoluyla taşıyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar toplam 10.352 personelin havadan intikali sağlanmıştır. Ayrıca konuyla ilgili olarak, Milli Savunma Bakanlığı ile havayolu şirketleri arasındaki görüşmeler devam etmektedir. Ancak her halükârda, uygulamada bütün intikallerin havayolu ile yapılması mümkün olmayabilecektir.

BİNGÖL'DE İSTİHBARAT ZAAFI YOK

SORU: 18 Eylül'de Bingöl'de meydana gelen olayda bir istihbarat zaafı var mı? Örgütün asker sevkiyatı hakkındaki istihbaratı nasıl elde ettiği hakkında bilgi söz konusu mu?

CEVAP: Olay öncesinde, teröristler tarafından bu olaya yönelik somut herhangi bir duyum veya bilgi alınmamıştır. Konvoy bilgisinin sızmasını önlemek için intikal günü, zamanca aldatma tedbiri uygulanarak değiştirilmektedir. Bu olay öncesinde de aldatma uygulanmıştır.

SORU: Afyon'da meydana gelen patlama ile ilgili sabotaj iddiaları konusunda ne düşünüyorsunuz?

CEVAP: Konuyla ilgili olarak Askerî Savcılık açıklamasını yapmıştır.

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • roberarda26 Eylül 2012 Çarşamba 15:07şimdiye kadar nerdeydiniz?

      sanırım şimdiye kadar kimsenin aklına lider kadronun peşine düşmek gelmemiş. dün bir gazete de Erdoğan terörün bitmesi için düğmeye bastı falan yazmıştı. ne düğmeymiş kimse bugüne kadar basmayı akıl edememiş. Emekli bir genelkurmay başkanı da terör örgütlerin sonu diye kitap yazmış. zan edersin 100 örgüt yok etmiş. kitap, strateji, düğme v.s...lafla peynir gemisi yürümezmiş, işte kandil orada, gidin ve yok edin.

      Yanıtla (0) (0)
    • derya26 Eylül 2012 Çarşamba 15:44asker aklı işte

      Sormazmısın şu müzakere edilen kişiler kimler? Hele bi isimlerini saysana. Lider kadrosunun peşindeyiz diyeceksin sonra lider kadrosu ile müzakere eden başbakan,mit müşteşarı ile oturup istişare edeceksin. Mitten önce lider kadrosu ile müzakereler eden genel kurmaydan degilmiydiler?Biz kürt gençlerinin peşindeyiz, yakaladığımız yerde imha ediyoruz dersen görev tanımını ozaman yapmış olursun. Hakaten kürt meselesi sarpa sarmış. Millet saçmalamaya başlamış.

      Yanıtla (0) (0)
    • batman ayebe26 Eylül 2012 Çarşamba 16:18muhtis

      aslinda nuh albayrak güzel sormus sayin genelkurmay baskani diyor ordaki varligimiz halkimizin bekasi icin mal ve can guvenligi korumak icin bende sayin genelkurmay baskanima soruyorum o halkin bekasi icin olan kuvet aceba diyorum orda bombalamadiklari bir karis töprak birakmislarme aceba ordaki kuvet bizleri bombalamasinlar de onlarda korumak istemiyor ordaki halk saygilar

      Yanıtla (0) (0)
    • rıdvan yiğit26 Eylül 2012 Çarşamba 19:18 pkk nin lideri kaç yıldır elinizde

      Genelkurmay Başkanı: PKK'nın lider kadrosunun peşindeyiz! pkk nin lideri kaç yıldır elinizde, ne yaptınız, bittimi kürtler kaçı öldü kaçı sürüldü kaçı tutuklu, bittiler mi yani ...

      Yanıtla (0) (0)
    • Özgür Devrim26 Eylül 2012 Çarşamba 21:32her kesin bir yumusak karni vardir

      genel kurmay baskani PKK nin yönetici kadrosunun pesindeymis. Elbette bir subayin düsman ordusundaki komutanlari hedef almasi gayet normaldir. Hic kimsenin buna bir itirazi olmaz. Lakin... Genel kurmay baskani sunu cok iyi bilmelidirki,her ordunun bir yumusak karni vardir.Baris yerine düsmanligi alevlendirecek konular üsütüne yorum yapacagina, hala savastan medet uman bir zihniyetin icindedir.Eger sen PKK nin komuta kademesini hedef alirsan, unutmaki PKK de senin kurmaylik kademeni hedef alacak

      Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89