• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

Genel Kurul'da 1. ve 2. madde kabul edildi

Genel Kurul'da 1. ve 2. madde kabul edildi
Oylamaya, CHP, BDP ve DSP'li milletvekilleri katılmadı. Genel Başkan Devlet Bahçeli dahil MHP'li milletvekilleri ise oy kullandı.

TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 333 oyla kabul edildi. Usül tartışmaları yüzünden geceyarısına sarkan gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı, 73 de ret oyu çıktı. Oylamada, İki milletvekili çekimser kalırken, iki oy da boş çıktı. 1. Madde saat 04.00'e doğru 336 oyla kabul edildi. Teklifin 2. maddesine de 337 kabul, 68 ret oyu verildi.

Oylamaya, CHP, BDP ve DSP'li milletvekilleri katılmadı. Genel Başkan Devlet Bahçeli dahil MHP'li milletvekilleri ise oy kullandı.

fotogenel460.jpg

BDP'li milletvekilleri oylama sırasında salonda da bulunmadı. Oylamada, bağımsız milletvekillerinden bazıları oy kullanırken, bazıları kullanmadı.

Bağımsızlardan Ankara Milletvekili Zekai Özcan, Elazığ Milletvekili Feyzi İşbaşaran ve İzmir Milletvekili Recai Birgün oy kullandı.

Kayseri'de yumruklu saldırıya uğrayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a öncelikle oy kullandırıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ismi okunduğu sırada Genel Kurul salonuna girdi. Sıradakilerle bir süre sohbet eden Erdoğan, daha sonra sıranın önüne geçerek kabine girdi, ardından oyunu kullandı.

Başkan Mehmet Ali Şahin ve AK Partili Katip Üye Gülşen Orhan'ın ellerini sıkan Erdoğan, bir süre partili milletvekilleriyle de sohbet etti.

Değişiklik teklifinin 1. tur oylamasında 1. Maddenin görüşmelerinde gruplar ve şahıslar adına yapılan konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi.

CHP'liler oturumda sık sık yoklama talebinde bulundu. 1. Maddenin görüşmeleri bittiğinde saatler 03.00'ü geçiyordu. Maddenin gizli oylaması için Başbakan Erdoğan da yeniden Genel Kurul salonundaydı. Oylama sonucu saat 04.00'e doğru belil oldu. 1 madde 336 oyla kabul edildi.

Birinci madde, "Kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak önlemlerin, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacağı, çocuklar, yaşlılar ve özürlülerle, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gaziler için alınacak önlemlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağına" yönelik.

2. madde

Anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesine 337 kabul, 68 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki oylamaya 405 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 68 ret oyu kullanıldı.

Maddeyle, Anayasanın ''Özel Hayatın Gizliliği'' başlıklı 20. maddesine, ''Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler,

ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir'' hükmü ekleniyor.

Oturumu yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bugün 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

GENEL KURUL'DAN NOTLAR...

Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde, ilk gün mesaisi yaklaşık 18 saat sürdü. Dün öğle saatlerinde başlayan görüşmeler bu sabah saat 07.00'de sona erdi.

TBMM Genel Kurulu, dün saat 13.00'de toplandı. Siyasi partilerin, grup önerilerinin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra Anayasa değişikliği teklifine ancak saat 18.00'de geçilebildi.

CHP, her oylama öncesi yoklama talebinde bulundu. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yoklama süresini 2, bazen 1 dakika ile sınırlı tuttu, toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla sürenin sonunu beklemeden görüşmelere devam etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teklifin tümü, 1 ve 2. maddeler üzerindeki oylamalara katıldı. CHP ve DSP'li milletvekilleri oy kullanmazken, BDP oylamalar sırasında Genel Kurul Salonundan ayrıldı.

Başbakan Erdoğan, teklifin görüşmelerinde Meclisten ayrılmadı, Genel Kurula oylamalar sırasında geldi. Erdoğan, oylamaların sonucunu, milletvekili sıralarında bekledi.

Bahçeli, görüşmelerin tamamını izlerken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin tümü üzerindeki konuşmasından sonra Genel Kurula bir daha gelmedi.

Yumruklu saldırıya uğrayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, burnu sarılı olarak oy kullandı. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, teklifin 1. maddesi oylamasını kaçırdı. TBMM Başkanı Şahin, oy kullanmak üzere görevlilerin yanına giden Koca'ya, oy kullanma süresi sona erdiği için izin vermedi.

Genel Kurulda teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamada 333 kabul oyu kullanırken, 1. maddeye 336, 2. maddeye 337 kabul oyu çıktı. Ret oyu verenlerin sayısı ise teklifin maddelerine geçilmesinde 73, 1. maddede 70, 2. maddede 68 oldu.

Teklifin 1. maddesi üzerinde 16 ve 2. maddesi üzerinde 14 önerge verildi.

Kurayla belirlenen 7'şer önerge görüşüldü.Uzun ve aralıksız süren anayasa mesaisinde yorgun düşen milletvekilleri kulislerde dinlendi, zaman zaman Meclis bahçesine çıkarak uykularını dağıtmaya çalıştılar.

Görüşmelerin uzun sürmesi bazı milletvekillerinin şikayetlerine neden oldu. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, saatlerdir çalıştıklarını ifade ederek, ''Bu, büyük bir işkence. Arkada AKP'liler uyuyor. Tutanaklara geçsin diye söylüyorum'' şeklinde konuştu.

Kabine üyesi bazı bakanlar bugün katılmaları gereken programlarını iptal edeceklerini belirtiler.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89