• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Berlin 11 °C

Gazze’ye yeni filo planı

Gazze’ye yeni filo planı
Uluslararası yardım kuruluşları İsrail’in ağır saldırıları altında olan Gazze’ye yardım götürülmesi için fikir birliğine vardı.

İHH öncülüğündeki uluslararası yardım kuruluşları İsrail’in ağır saldırıları altında olan Gazze’ye yardım götürülmesi için fikir birliğine vardı. Kesin karar 10 Ağustos’ta İstanbul’daki toplantıda alınacak.

 İnsani Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Sönmez, 2010’da İsrail’in 9 Türk vatandaşını öldürdüğü Mavi Marmara yardım gemisinin Gazze seyahatini organize eden koalisyonun bölgeye yeniden gidilmesi için mutabakat sağladığını ancak kesin kararın henüz verilmediğini söyledi.

Sönmez, “Yapacağımız organizasyonun her halükârda Gazze’deki insanlara fayda sağlayacak zaman ve konumda olması gerekir. Bu yüzden konuyu Filistinlilerle de istişare ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Şu anda prensipte alınmış bir karar var. Bunu netleştirdikten sonra konunun detayları belli olacak” dedi.

Gazze’ye yardım ulaştırılması konusunda çok sayıda uluslararası yardım kuruluşundan İHH’ya çağrı olduğunu söyleyen Sönmez, “İHH’nın bu girişime öncülük etmesi konusunda da bir talep var” ifadelerini kullandı.

'Sivil ve hükümetlerden bağımsız'

Sönmez, filonun yola çıkması halinde Türk donanmasının gemiye eşlik edip etmeyeceğiyle ilgili soruya ise, “Hem biz hem de uluslararası ortaklarımız bunun tamamen sivil bir girişim olması konusunda fikir birliğine vardık. Donanmanın filoya eşlik etmesini tercih etmeyiz. Daha önce olduğu gibi sivil ve hükümetlerden bağımsız bir organizasyon yaparız” dedi.

İHH ve Özgür Gazze Hareketi'nin girişimiyle Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail donanması uluslararası sularda seyrederken, 31 Mayıs 2010'da baskın düzenlemiş, baskın sırasında dokuz Türkiyeli vatandaş ölmüştü.

İsrail askeri yetkililerine gıyabında 28 Mayıs 2012'de İstanbul'da dava açılmıştı.

Gemiye düzenlenen saldırıda gıyabında yargılanan dört İsrail askeri için yakalama kararı çıktı.

Davaya bakan mahkeme aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi için kırmızı bülten çıkartılmasına karar verdi.

Mavi Marmara baskını İsrail ile Türkiye'nin de arasını açmıştı.

Temaslardan sonuç çıkmadı

İki ülke daha sonra krizi aşmak için ABD'nin aracılığıyla görüşmeler yaptı.

Türkiye'nin bu görüşmelerde üç şartı vardı: Özür dilenmesi, tazminat ödenmesi ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu baskın için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan özür diledi. İsrail tazminat konusunda ise davanın düşürülmesi şartını koştu.

Ablukanın kaldırılması ise asla söz konusu olmadı.

İsrail ablukayı kaldırmadığı gibi 8 Temmuz’da Gazze’ye saldırılara başladı ve İsrail ordusu aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun olduğu 1000’den fazla Filistinliyi katletti.

Başbakan Erdoğan, İsrail’in Gazze saldırılarının 'ilişkileri sıfırladığını' belirterek, "Ben görevde bulunduğum sürece hiçbir zaman İsrail’le olumlu bir şey düşünemem. Başkaları düşünebilir, beni enterese etmiyor" dedi. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89