• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 5 °C

Gazze'de tansiyon yükseliyor

Gazze'de tansiyon yükseliyor
Önceki gün Gazze'de faaliyet gösteren gruplarla İsrail askerleri arasında çıkan çatışmalarda ikisi İsrail askeri 4 kişi öldü.

İsrail kabinesinin güvercin Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze'deki tüm faaliyetlerden Hamas'ı sorumlu tutacaklarını belirterek, son olayların Hamas'ın Gazze üzerindeki gücünü kaybetmeye başlamış olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Aralık 2008'de başlayan 22 günlük Gazze saldırısından sonraki en büyük çatışma olarak adlandırılan son olayların, İsrail'in Doğu Kudüs'teki yeni yerleşim birimleri ve Dubai cinayetiyle uluslar arası kamuoyunun baskısı altında kaldığı bir sırada gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Uzmanlar, İsrail'in Gazze'den yükselen tansiyonu kullanarak hem üzerine yoğunlaşan baskıları bertaraf edebileceğini ve hem de Doğu Kudüs'teki Yahudileştirme faaliyetlerini kolaylıkla gerçekleştirebileceğini belirtiyor.

İsrail, son olayların, Gazzeli bazı grupların İsrail'in ördüğü güvenlik tellerinin dibine patlayıcı yerleştirdiklerinin tespit edildiğinin anlaşılması üzerine başladığını öne sürüyor. Gelişme üzerine İsrail tanklarının Gazze'ye girmesi üzerine çıkan çatışmada iki İsrail askeri ile birlikte iki Gazzeli militanın öldüğü belirtiliyor. Çatışmalarda biri ağır iki İsrail askerinin de yaralandığı açıklandı.

Filistin kaynakları İsrail tankları ve zırhlı araçlarının çatışmalardan sonra Gazze Şeridi'ne geçerek Han Yunus kentindeki bazı noktalara ateş ettiklerini ifade etti.

Çatışmalara Hamas ile birlikte El Fetih'e bağlı Aksa Tugayları, İslami Cihad ve Halk Direniş Komitesi'ne bağlı grupların da katıldığı belirtiliyor.

İki İsrail askerinin öldürülmesi üzerine Hamaslı milletvekili Muşir el Masri önderliğinde sokağa çıkan Hamas taraftarlarının kutlama gösterileri yaptığı ifade ediliyor.

22 günlük Gazze Savaşı sırasında bin400'den fazla Filistinli hayatını kaybederken, 5 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Savaş sonrası bir rapor hazırlayan BM, İsrail'in bölgede savaş suçu işlediğini duyurmuştu.

Mart ayı başında Ortadoğu'ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İsrail ve Filistin arasında gayri resmi görüşmeleri başlatmayı amaçlamış, ancak ziyaretle aynı anda İsrail Doğu Kudüs'te 1.600 konutluk yeni bir projeyi onayladığını duyurmuştu.

Bunun üzerine ABD ve İsrail arasında kriz baş göstermiş, ABD Başkanı Barack Obama ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında gerçekleşen iki görüşmenin gerilimli geçtiği öne sürülmüştü.

Aynı şekilde Dubai'de üst düzey bir Hamas yetkilisini öldüren ölüm timinin İngiliz pasaportlarını kullanması İngiltere-İsrail diplomatik gerilimine sahne olmuş, Londra bir İsrailli diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89