• BIST 9524.59
  • Altın 2491.578
  • Dolar 32.5711
  • Euro 34.7377
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Gazetecilerden Balyoz yorumu!

Gazetecilerden Balyoz  yorumu!
Gazetecileri iki gruba ayıran cuntacılar, demokrat kimliğiyle öne çıkan 36 gazeteciyi tutuklamayı hedeflemiş

1. Ordu Komutanı Çetin Doğan tarafından hazırlanan Balyoz darbe planında basına da rol biçilmiş. Gazetecileri iki gruba ayıran cuntacılar, demokrat kimliğiyle öne çıkan 36 gazeteciyi tutuklamayı hedeflemiş. Aralarında ünlü isimlerin bulunduğu 137 gazeteci ise "Harekât Planına Kamuoyu Desteği Sağlanmasında Faydalanılacak Medya Mensupları" arasında sayılıyor.

Ali Bayramoğlu (Yeni Şafak): Silahlı Kuvvetler'in 1990'lar sonrası siyasete müdahalelerinde kullandığı ana silah basın olmuştur. 1990'ların ortalarından itibaren bazı gazeteciler Türkiye'deki değişime destek verdiler. Bu değişime müdahale eden askeri anlayışla -bu askeri anlayış sadece Silahlı Kuvvetler değildir, onun muhiti olan basındır, kalemlerdir- ciddi bir bilek güreşine giriştiler. Dolayısıyla Türkiye'deki değişimin içinde sadece gazeteci olarak değil, aktör olarak da görev aldılar.

Mustafa Karaalioğlu (Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): Bundan önce de böyle listeler çıkmıştı. Bundan sonra da duyabiliriz. Demokrasi mücahidi havasında değilim. Türkiye'deki değişimin, demokrasinin yanında olmanın bedeli var. Bu bedel cuntacıların listesinde olmaktan daha ağır. Bu listede olmak pek de önemli değil.

Mehmet Altan (Star): 30 yıldır demokrasiye yönelik yazılar yazıyorum. Bu yüzden ismimin listede olması beni şaşırtmadı. İttihat ve Terakki'den beri Türkiye'de bir virüs var. Böyle bir ülke olur mu? Askerler kendi istedikleri, yönetime gelmeyince hemen bir darbe yapalım diyorlar. Ama artık eski Türkiye yok. Darbe yapmak kolay değil. Dünya değişti.

Etyen Mahçupyan (Agos): Bu şaşırtıcı bir şey değil. Darbe yapıyorsunuz bunun hedeflerinden biri de darbeye karşı olan yazarların uzaklaştırılmasıdır. Bizleri demokratik olarak nitelemişler, teşekkür ediyoruz. Burada önemli olan darbe yanlısı olarak kullanılabilecek veya öyle görünen insanların ne kadar fazla olduğu. Ordu bu insanları kendilerine yandaş olarak gördüğü için bu listeye isimlerini koymuştur.

 

Can Ataklı (Vatan): Bunlar beni şiddetle rahatsız ediyor. Ben gazeteciyim. Gerçek ortaya çıksın, Türkiye normalleşsin istiyorum. Genelkurmay bir basın açıklaması yapmalı. Bu süreç sürdürülmesin. Hep iddia ediliyor. Ortaya somut bir delil koysunlar. Medya böyle sınıflandırılamaz. Kimse bana sen demokrat değilsin diyemez.

İsmail Küçükkaya (Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): Siyasal pozisyonumuz ne olursa olsun bu olayı siyasi zeminden çıkarmak, insani, vicdani boyutta incelemek gerekir. Ben bir insanın böyle bir plana inanacağını veya destek vereceğini düşünemiyorum. Bir umudum var. Çetin Doğan'ın bunları reddetmesi.

Muharrem Sarıkaya (Sabah): Yararlanılması gerekenleri görünce değil de tutuklanacakların listesini görünce hayrete düştüm. Gözaltına alınacak gazetecilerin ismine baktığınızda hepsi bu işe yıllarını, emeğini vermiş gazetecilik mesleğini hakkıyla yapmış kişiler. Ordunun benden nasıl faydalanacağı konusunda herhangi bir fikrim yok. Her Türk vatandaşı gibi askerlik görevimi yaptım. Yarın ihtiyaç duyulduğunda herkes gibi göreve hazırım.

Mustafa Mutlu (Vatan): Diyelim ki var böyle bir dosya. Mahkemeye bile yansımamış bir olayın yayımlanması suçtur, bunu kınıyorum. Bu bir itibar cellâtlığıdır, onur cellatlığıdır. Ne iktidara, ne muhalefete ne de askere hiçbir yere yakın bir gazeteci değilim. Hiç kimsenin yandaşı değilim. Benim iki tane anayasam var. Bir Türkiye Cumhuriyeti anayasası, ikincisi ise Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi.

Hasan Celal Güzel (Eski bakan): Beni susturacak, kalemimi kıracak adam daha anasının karnından doğmadı. Bunlar alçakça tertiplerdir, halk düşmanlığıdır. Fatih Camii'ni bombalayacak, binlerce insanı öldürüp tutuklayacak bir harp planı mı olurmuş? Bu yapıların mutlaka üzerine gidilmelidir. Yapanlardan hesap sorulmalıdır.

Nazlı Ilacak (Sabah yazarı): Bunu meşru zemine oturtmak için, harp oyunu diyorlar. İktidarı hedef göstererek harp oyunu oynanmaz. Sadece gazeteciler değil ki bürokratlar da listelenmiş. Hangileri görevlerinden uzaklaştırılacak, bunların fişlemesi yapılmış. Bu kadar isimlendirerek harp oyunu oynanmayacağı muhakkak. Bir zemin yoklamasıdır. Bir hazırlıktır.

Reşat Petek (Eski başSavcı): Açıklama halkı tatmin etmekten uzak. Ben de tatmin olmadım. Çünkü Genelkurmay dış tehditlere yönelik hazırlanan bir tatbikattan bahsediyor. Yeni bakanlar kurulunun hangi isimlerden oluşacağı, hangi valilerin görevden alınacağı bilgilerinin yer aldığı belgelerin nasıl dış tehditlerle ilgisini anlayamadığım için inandırıcı değil.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89