• BIST 9548.09
  • Altın 2492.639
  • Dolar 32.5114
  • Euro 34.551
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 5 °C

‘Gayrıresmî yapının’ MİT ayağı gözaltında

‘Gayrıresmî yapının’ MİT ayağı gözaltında
MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili olarak İstanbul’daki evinde gözaltına alındı.

MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 1990’lı yıllarda işlenen bazı faili meçhul cinayetler hakkındaki soruşturma kapsamında dün İstanbul’da gözaltına alındı. Ankara’ya getirilen Eymür’ün, 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerin MİT ayağına ilişkin sorgulanacağı öğrenildi.

Eski Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın’ın itiraflarının ardından Ankara Özel Yetkili savcısı Hakan Yüksel tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan eski Özel Harekât Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in ardından eski MİT’çi Mehmet Eymür de gözaltına alındı. Eymür, Ankara Özel Yetkili Savcılığı’nın talimatıyla sabah saatlerinde Sarıyer Ferahevler Yeni Beldemiz Sitesi’ndeki evinde gözaltına alındı. Evi aranan Eymür, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından uçakla Ankara’ya getirildi. Sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Emniyet’e götürülen Eymür’ün bugün ifade için Ankara Adliyesi’ne getireleceği öğrenildi. Taraf ’ın ulaştığı bilgilere göre, bir hafta önce Amerika’dan gelen Eymür “gayri resmi yapının MİT ayağını oluşturmakla” suçlanıyor. Savcılık, Eymür hakkında Hanefi Avcı’nın 4 Şubat 1997’te Susurluk Komisyonu’na verdiği ifadede “Devletin PKK mensuplarına karşı verdiği hukuk dışı yapının MİT içinde Eymür’e bağlı özel harekâtçılardan ve Korkut Eken’e bağlı sivillerden oluştuğu” yönündeki anlatımlarını göz önünde bulunduracak. Savcılığın Eymür’e, sorgusunda, aynı soruşturma kapsamında ifade veren Sedat Peker’in “Yeşil, Eymür’ün kadrosundaydı. Onun da şehirlerde birçok eylem gerçekleştirdiğini duyuyorduk” iddiaları hatırlatılarak “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ile ilişkisini anlatması istenecek.

Cinayetler sorulucak

Ayhan Çarkın’ın, Kürt işadamı Savaş Buldan’ın Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça ve Eymür’e bağlı görev yapan astsubay Duran Fırat tarafından öldürüldüğü yönündeki itiraflarının hatırlatılacağı Eymür’e, astsubay Fırat ile bağlantısı ve 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhullerle ilgili MGK tarafından oluşturulduğu belirtilen “öldürülücekler listesi” sorulacak. Eymür’den, 1995’te kaçırıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan MİT muhbiri Tarık Ümit’in önemli görüşmelerini kaydettiği ses ve görüntülere ilişkin bilgisini anlatması da istenecek. Savcılık soruşturma kapsamında Ümit’in kasetlerini MİT’ten istemişti.

Susurluk’un 2. Mehmet’i

MİT’e girdikten sonra Hiram Abas’la birlikte Ziverbey’de Faik Türün’ün emrinde çalışan 69 yaşındaki Eymür, hayatı kadar yaptığı açıklamalarla da hep gündemdeki isim oldu. Eymür, Kızıldere ve Ulaş Bardakçı’nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı. Çeşitli yıllarda MİT’te bölge başkanlığı yaptı. ASALA’ya karşı eylemlerde görevlendirildi. 1984’te Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan izinle Babalar Operasyonu’nu başlattı. Eymür, arasının bozuk olduğu belirtilen Mehmet Ağar ile birlikte Türkiye’nin en karanlık dönemi olan 1990’lı yılların Susurluk ile gün yüzüne çıkan devlet-mafya-siyasetçi üçgeninin kilit isimlerinden biri oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra Washington’a yerleşerek www.atin.org sitesini kuran Eymür, burada yaptığı açıklamalarda gündeme geldi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89