• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 18 °C

GATA'nın Darbeci Sakinleri

GATA'nın Darbeci Sakinleri
Balyoz tutuklusu Orgeneral Bilgin Balanlı ve 12 Eylül 1980 darbecisi emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya GATA komutanlık katına yatırıldı.

Balyoz soruşturması kapsamında önceki gün tutuklanarak Hasdal Cezaevi'ne gönderilen Org. Balanlı ile savcılar tarafından ifadeye çağrılan 12 Eylül darbesinin mimarlarından Şahinkaya GATA'ya yattı. Darbenin baş aktörü Kenan Evren ise 'elverişsiz' raporu için GATA'ya başvurdu. Darbe soruşturmasında 'sanık' olarak yargılanan paşalar, GATA yolunu tutmaya devam ediyor. Önceki gün Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında tutuklanan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, bir gece kaldığı Hasdal Cezaevi'nden GATA'ya kaldırıldı. 12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili soruşturma kapsamında sanık konumunda ifadeleri alınacak olan darbenin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in sağlık raporu için GATA'ya başvurduğu, dönemin MGK Üyesi ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın ise GATA'nın 'komutanlar katı'na yatışının yapıldığı öğrenildi.

HASDAL'DA BİR GECE KALDI

Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen ve 'Balyoz Darbe Planı' iddialarının bir bölümünü içeren belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında geçen hafta ifadeye çağrılan Orgeneral Balanlı önceki gün ifadeye gitti. İstanbul Adliyesi'ndeki savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklanan Org. Balanlı, Hasdal Cezaevi'ne gönderildi. Ancak cezaevinde 24 saat dahi kalmayan Balanlı, 'rahatsızlık' gerekçe gösterilerek GATA'ya yatırıldı. TSK'nın tarihinde muvazzaf olarak cezaevine gönderilen ilk orgeneral olan Balanlı'nın tutuklanması kuvvet komutanı olma ihtimalini de ortadan kaldırdı. Balanlı'ya sorgusunda Eskişehir ve Gölcük'te ele geçirilen yeni Balyoz belgelerinin sorulduğu öğrenildi. Eskişehir'de ele geçirilen 'Balyoz Darbe Planı'nda camilerin bombalanmasını öngören "Oraj Hava Harekâtı"nın devamı niteliğindeki belgeler, Orgeneral Balanlı'nın harekâtta üstlendiği aktif rolü gösteriyordu. Eskişehir'de Menzil tarikatı mensuplarının işlettiği Bilvanis Çiftliği'ne yönelik çalışmalara ilişkin hazırlanan belgedeki imzanın Balanlı'nın tutuklanmasında etkili olduğu belirtildi.

Evren evinde ifade vermek istiyor

12 Eylül darbesiyle ilgili ifadeye çağrılan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya da GATA'ya sığındı. Evren'in avukatı, Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen'le görüşerek Evren'in yaşı ve rahatsızlıklarından ötürü adliyede ifade vermesinin sakıncalı olacağını aktardı. Avukatın, Evren'in uzunca bir süre GATA'da tedavi olduğunu belirterek 'Bu konuda raporlarımız mevcut' dediği öğrenildi. Bu kapsamda Evren, "Stresli ortamda kalp ritmi bozulabilir" raporu alarak ifadesini evinde verecek, adliyeye gelmeyecek.

YAZILI TEBLİGAT

Savcılık bugün yazılı tebligatları Evren ve Şahinkaya'ya gönderecek. Ayrıca sağlık mazereti göstermeleri durumunda da talimat yazısı hazırlanacak. Sürecin uzamaması için, savcıların Evren ve Şahinkaya'nın bulunduğu şehre (evine) gidilecek. Darbe komutanlarının ifadesini bizzat Görüşen alacak.

Yolunu GATA'ya düşüren paşalar

Ergenekon ve Balyoz Darbe Planı soruşturmalarında yargılanan paşaların tutukluluktan kaçmak için GATA'ya gitme tercihi kamuoyunda "Gatakulli" olarak ifade edilmişti. Haklarında tutuklama ve yakalama kararı olan birçok paşa ya cezaevine hiç gitmeden ya da cezaevinden bir bir GATA'ya yatış yaptırmıştı. İşte yolunu GATA'ya düşüren o paşalar: 1. Ordu eski komutanı emekli Org. Ergin Saygun, emekli Org. Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Recep Rıfkı Durusoy, Jandarma eski Genel Komutanı emekli Org. Şener Eruygur, 1. Ordu Komutanı emekli Org. Hurşit Tolon, Jandarma İstihbarat eski Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz.

Gökhan ÖZDAĞ / BUGÜN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89