• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 15 °C

Fukuşima için zor karar!

Fukuşima için zor karar!
Yetkililer, gittikçe büyüyen nükleer tehlikeyle başa çıkamazlarsa, Fukuşima Nükleer Santralı’nın, Çernobil’de olduğu gibi betonla kaplanacağını bildirdi.

Tokyo Elektrik Santralı yetkilileri, gittikçe büyüyen nükleer tehlikeyle başa çıkamazlarsa, Fukuşima Nükleer Santralı’nın, Çernobil’de olduğu gibi betonla kaplanacağını bildirdi. Patlayan 3 reaktörde havadan soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, “Sonuç alamazsak radyoaktif ışınlardan korunmanın tek yolu bu” dediler. Ancak yetkililer, öncelikle soğutma çalışmalarına devam edileceğini ve başarısız olma durumunda son aşamada nükleer santralının üzerine kum ve çimento dökeceklerini açıkladı.

ASIL TEHLİKE KULLANILMIŞ YAKIT ÇUBUKLARINDA

Japon uzmanlar, Fukuşima Nükleer Santralı’deki asıl büyük tehlikenin öngörüldüğü üzere reaktörlerde değil, santralda biriktirilen kullanılmış yakıt çubuklarında olduğunu belirtti. Verilere göre, santralda toplam 11 bin 125 litreden oluşan kullanılmış yakıt çubuğu bulunuyor. Ancak en kötüsü, bu yakıtın reaktörlerden 4 kat daha fazla radyoaktif madde içermesi. Pek çok ülke, bu tehlikeyi bilerek nükleer santrallarında kullanılmış yakıt birikimini sınırlandırıyor. Fakat Japonya, ABD gibi, nükleer santrallarda depo olarak kullanılan geçici havuzlarda kullanılmış yakıt çubuğu biriktiriyor. Fukuşima’daki yakıt havuzları gerektiği gibi soğutulamazsa, radyasyon seviyesini tehlikeli şekilde arttırabilir.

JAPONYA ZAMANLA YARIŞIYOR

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santralı’ndaki reaktörlerin soğutulması için zamana karşı yarıştığını söyledi

Japonya'da yaşanan deprem ve tusunami felaketinin ardından baş gösteren Fukuşima Santralı’ndaki nükleer tehlikeyi önlemek için, yetkililer ve görevliler, zamana karşı yarışıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Japonya’nın Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı’ndaki reaktörlerin soğutulması için zamana karşı yarışarak büyük çaba harcadığını söyledi. Fukuşima’nın deprem ve tsunamide hasar görmesinin üzerinden bir hafta geçmesine karşın yetkililer hâlâ nükleer santralın soğutma sistemininin yeniden çalışması için bir güç kaynağı bağlamaya çalışıyor.

VAKA SEVİYESİ 5 OLDU

Japonya, Fukuşima nükleer reaktöründeki “vaka seviyesi”ni 4’ten 5’e yükseltti. UAEK, Fukuşima’daki vaka seviyesinin, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği’ne göre 5’e yükseltildiğini belirtti. Bu seviyenin, ABD’de “Three Mile Island”da 1979’da meydana gelen nükleer kazayla aynı seviye olduğuna dikkat çekildi. En yüksek seviyesi 7 olarak kabul edilen uluslararası ölçeğe göre, Çernobil’deki patlamanın büyüklüğü de 7 olarak kabul ediliyor.

13 MİLYON IŞIKSIZ

13 milyon kişinin yaşadığı başkent Tokyo karanlığa büründü. Nükleer tesislere 241 kilometre uzaklıkta olan Tokyo, geceleri gündüz gibi aydınlanmasıyla biliniyordu. Ancak deprem, tsunami ve nükleer felaketin ardından ülkede başgösteren enerji sorunu yüzünden hem karanlığa gömüldü, hem de hayalet kent haline geldi. Elektriklerin kesik olduğu kentte, süpermarketlerdeki raflar da boşaldı. Geceleri sokaklar bomboş. Yetkililer halkı mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmama konusunda da uyardı.

ÖLÜ SAYISI 6911 OLDU

Japon yetkililer, deprem ve tsunami felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bin 911 olduğunu, kayıpların ise 10 bini aştığını açıkladı. Tsunami, alıp götürdüğü için kayıpların pek çoğunun bulunmasının imkânsız olduğu belirtiliyor. Japonya’daki felaketin rakamsal boyutları şöyle:

KORKUNÇ BİLANÇO

Ölü sayısı: 6 bin 911 (Tahmin edilen: Onbinlerce kişi)
Kayıp: 10 bin 754 (Tahmin edilen: Onbinlerce kişi)
Yaralı: 2 bin 409
Yardım görevlisi: Yaklaşık 80 bin
Tahliye edilenler: 500 bin
Hasar gören bina: 80 binden fazla
Hasar gören ev: En az 7400
Elektriksiz ev: 850 bin
Su verilmeyen ev: 1.5 milyon
Maddi hasar: Şimdilik 88 ve 132 milyar Euro arasında

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89