• BIST 8718.11
  • Altın 2241.171
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.1719
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

FT: Türkiye ve Rusya'da komplo teorileri havada uçuşuyor

FT: Türkiye ve Rusya'da komplo teorileri havada uçuşuyor
FT, Fransa'da 17 kişinin öldüğü saldırılarla ilgili olarak Türkiye ve Rusya'da 'komplo teorilerinin havada uçuştuğunu' yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Fransa'da geçen hafta düzenlenen saldırılar sonrası önceki gün Paris'te düzenlenen "Birlik Yürüyüşü"ne katılanlar arasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da olduğunu hatırlatmış okurlarına.

Financial Times'ın İstanbul'daki muhabiri Daniel Dombey ve Moskova'daki muhabiri Courtney Weaver'ın imzalarını taşıyan haber şöyle devam ediyor:

"Türkiye ve Rusya'da siyasi liderlerin saldırıları defalarca kınamış olmalarına karşın, iki ülkede de paralel bir rivayet ortaya çıktı. Komplo teorisyenleri, cinayetlerden yabancı istihbarat servislerini sorumlu tutuyor."

Financial Times Türkiye ve Rusya'da, bu teorilerden bazılarının hükümet yanlısı kesimlerce doğru bulunduğuna dikkat çekiyor. Gazeteye göre bu durum da stratejik önemi yüksek iki ülkenin de Batı'ya kızgınlık ve şüpheyle baktığını gösteriyor.

'İnsanların ikili oynamaları tehlikeli'

Gazeteye konuşan İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Royal United Services Institute'tan Aaron Stein şunları söylemiş:

"En azından Türkiye'de, insanların ikili oynamaları tehlikeli görünüyor. Kınama açıklamaları uluslararası düzeyde işe yarıyor. Siyasi tabanınıza cazip gelen çılgınca görüşleri ısrarla dile getiren destekçilerinize müsamaha gösterseniz de..."

Financial Times haberinde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in sözlerini de hatırlatmış. Gökçek Fransa'daki saldırılara atfen, "Bu tip olayların arkasında kesinlikle (İsrail istihbarat servisi) Mossad var. Mossad bu olayları çıkartmak suretiyle İslam düşmanlığını körüklüyor" demişti.

Gazete Gökçek'in, saldırılar ile Fransa'nın Filistin'i tanıma yönünde adımlar atması arasında bağlantı kurduğunu da eklemiş.

Financial Times'taki haber şöyle noktalanıyor:

"Rusya'da da Kremlin yanlısı bazı yorumcular, cinayetleri ABD'nin jeopolitik entrikalarına bağlamaya çalıştı. Rusya'nın önde gelen bulvar gazetelerinden Komsomolskaya Pravda, 'Paris'teki terör saldırılarını Amerikalılar mı sahneye koydu?' manşetiyle çıktı. Gazete internet sitesinde de, Washington'un niçin saldırıları organize etmiş olabileceğine dair nedenlerin sıralandığı bazı mülakatlar yayımladı. Bu mülakatların birinde, Kremlin yanlısı bir düşünce kuruluşunun başkanı olan Alexander Zhilin, ABD'nin terör saldırısı ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı cezalandırdığını iddia etti. Zhilin Hollande'ın 6 Ocak'ta verdiği bir mülakatta Avrupa Birliği'ne, Rusya'ya uyguladığı yaptırımları kaldırması çağrısında bulunduğunu hatırlattı." (BBC Türkçe)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89