• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Fransız uçağı kayboldu

Fransız uçağı kayboldu
Brezilya'dan Fransa'ya giden uçak Atlas Okyanusu üzerinde kayboldu. 30'u aşkın saattir bulunamayan Air France uçağı 228 kişiyi taşıyordu.

Brezilya'dan Fransa'ya giden ve 216'sı yolcu 12'si kabin görevlisi olmak üzere 228 kişiyi taşıyan A330-200 tipi Air France'a ait Airbus yolcu uçağı 30 saatten fazla bir süre geçmesine rağmen henüz bulunamadı. Umutlar giderek tükeniyor.

Rio de Janeiro'dan hareket ettikten sonra 11 bin metrede saatte 840 kilometre hızla seyreden uçaktan 3 buçuk saat sonra, Türkiye saatiyle 04.30 sularında sinyal alınamamaya başladı. Air France yetkilileri, uçakla son bağlantının Brezilya sahillerinden 565 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini ve uçağın Senegal hava sahasına yakın bir bölgede radardan kaybolduğunu açıkladı.

Kaybolan uçağın ilettiği son bilginin "Elektrik arızası var" şeklinde olduğunu, uçak türbülansa girdikten sonra elektrik arızası bildirildiğini açıkladı.

Aramaların Batı Afrika sahilleri ile Atlas Okyanusu ortalarındaki 2 bin kilometrekarelik alanda yoğunlaştırıldığı belirtiliyor.

Dört yıldır hizmet verdiği belirtilen uçağın pilotunun 11 bin saatlik uçuş tecrübesine sahip deneyimli bir pilot olduğu açıklanmıştı.

Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair çeşitli fikirler ortaya atılıyor. Ancak yetkililer uçağa ulaşmadan ve gerekli incelemeler yapılmadan bunun kesin olarak bilinemeyeceğini belirtiyor.

Fransız basını yıldırım düşme ihtimali üstünde dursa da, Fransız Sivil Havacılık yetkilileri bir uçağın yıldırım sebebiyle düşmesinin pek mümkün olmadığını, zira uçaklarda buna karşı önlem alındığını söylüyorlar. Yıldırım ancak motor bağlantıları üstüne düşerse, uçağı düşürme tehlikesi yaratabiliyor.

OKYANUS ÜZERİNDE TURUNCU NOKTALAR YANGINI MI İŞARET EDİYOR?

Arama kurtarma çalışmaları sürerken merak uyandıran bir açıklama da Brezilya hava yolları TAM'ın bir pilotundan geldi. Pilot, okyanus üzerinde kaybolan Air France uçağının güzargahında, yangın olduğunu düşündüğü turuncu noktalar gördüğünü bildirdi.

185

Brezilya'nın resmi haber ajansı Agencia Brasil'in haberine göre, Hava Kuvvetleri sözcüsü Jorge Amaral, "bir TAM uçağının pilotunun Air France uçağının kaybolduğu bölgede uçarken çeşitli turuncu noktalar gördüğü bilgisini aldık" dedi.

"Pilot Brezilya'ya vardıktan sonra Air France uçağının kaybolduğunu öğrenmiş ve okyanustaki bu turuncu noktaların yangın olduğunu düşünmüş" diyen Amaral, bu bilginin soruşturulduğunu söyledi.

YOLCU VE MÜRETTEBAT YAKINLARININ ENDİŞELİ BEKLEYİŞİ

Paris Charles De Gaulle Havaalanı'nda bir kriz masası kuruldu. Endişeli aileler havaalanına akın etmiş durumda. Brezilya'daki havaalanı da uçaktaki yolcuların yakınlarıyla doldu. Gergin bekleyişe gözyaşları ve dualar eşlik ediyor.

AIR FRANCE: YOLCULAR ARASINDA 1 TÜRK VAR

Air France sözcüsü Jorge Asunçao, kaybolan uçaktaki yolcuların milliyetlerini açıkladı. Uçaktaki seyahat eden 216 yolcunun 80'i Brezilyalı ve 73'ü Fransız.

Türk yolcu Fatma Ceren Necipoğlu, uluslararası alanda tanınmış bir arp sanatçısıydı. Davet üzerine konser vermek için Brezilya'ya gitmişti.

Yolcu listesinde bulunan Türk yolcunun isminin Fatma Ceren Necipoğlu olduğu açıklandı. Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı bölümünde öğretim görevlisi ve arp sanatçısı Fatma Ceren Necipoğlu, konser vermek için gittiği Brezilya'dan dönüyordu.

Anadolu Üniversitesi Piyano Anasanat Dalı Başkanı Serla Balkarlı Can, Ceren Necipoğlu'nun Rio'da dünyadaki en büyük arp festivallerinden birine resital vermek için gittiğini söyledi.

Serla Balkarlı Can, Türk müzisyenin son ana kadar festivale gidebilmek için çok çabaladığını ifade etti. Can'ın verdiğin bilgiye göre, Necipoğlu üniversitedeki sınavına yetişmek için bugün dönmek zorunda kalmıştı.

Kaybolan uçakta uçakta 18 Alman, 9 İtalyan, 6 Amerikalı, 5 Çinli, 4 Macar, 2 İspanyol, 2 İngiliz, 2 Faslı ve 2 İrlandalı yolcu bulunuyordu.

Uçakta ayrıca bir Angolalı, bir Arjantinli, bir Belçikalı, bir İzlandalı, bir Norveçli, bir Polonyalı, bir Rumen, bir İsviçreli, bir Rus, bir Slovak, bir İsveçli ve bir Filipinli yolcu seyahat ediyordu.

Kaybolan uçakta bulunan yolcuların kimlikleri de belli olmaya başladı. Airbus uçağında Alman demir çelik şirketi ThyssenKrupp'un Brezilya biriminin başkanı Erich Heine, Fransız araç lastiği üreticisi Michelin'inin Latin Amerika Bölgesi Başkanı Luiz Roberto Anastacio, Rio Enformasyon Müdürü Antonio Gueiros ve Fransız çalışanı Christine Pieraerts da seyahat ediyordu.

'HAVACILIK ADINA BİR FELAKET'

Air France yetkilileri ise dün yaptıkları açıklamada, uçağa yapılan testlerden olumsuz sonuç alınmamış olduğunu bildirdi. Air France yetkilisi, şu açıklamayı yaptı:

"Havacılık adına bunun tam bir felaket olduğunu söyleyebiliriz. Şunu söylemek istiyorum ki, uçağın kaybolmasından sonra sistem bir takım mesajlar ulaştırıyor. Bu da operatörlerde bir başarısızlık olduğunu ortaya koyuyor. Bu çok zor bir durum. Uçağın güçlü bir fırtınanın yaşandığı bir bölgeden geçtiğini biliyoruz. Elimizde başka da bir bilgi yok."

SARKOZY: HAYATTA KALANLARIN OLMASI İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK

Fransa lideri Nicolas Sarkozy, dün sabah saatlerinde konuyla ilgili bakanlarının Charles De Gaulle Havaalanı'na gitmesini istedi. Sarkozy, akşam saatlerinde Paris'teki Charles de Gaulle havaalanında uçakta bulunanların yakınlarından bazılarıyla görüştü. Sarkozy, burada yaptığı açıklamada "Yolcuların yakınlarına doğruyu söyledim. Hayatta kalan olması ihtimali çok küçük" dedi. Sarkozy, arama yapılan alan çok geniş olduğu için uçağı bulmanın da çok zor olacağını söyledi.

FRANSIZ GEMİ VE UÇAKLARI ARAMALARI SÜRDÜRÜYOR

Fransa Genelkurmay Başkanlığı, Dakar'dan kalkan bir keşif uçağına destek vermek amacıyla, iki uçağın ve bir geminin daha, arama çalışmalarına katılmak üzere bölgeye gönderileceğini açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı, yine ''Breguet Atlantique'' tipi bir keşif uçağı ile birlikte, ''Falcon 50'' tipi bir uçağın Atlantik'te sürdürülen çalışmalara katılmak üzere bölgeye gönderileceğini bildirdi.

Yapılan açıklamada, Afrika'nın batısında seyreden Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir geminin de bölgeye gönderildiği kaydedildi.

Olumsuz hava koşullarının radar ve uydu üzerinde arama çalışmalarını olumsuz etkilediği belirtiliyor.

PENTAGON'DAN YARDIM İSTENDİ

Fransa, kaybolan Airbus uçağının yerinin tespit edilebilmesi için ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yardım istedi.

Fransa Savunma Bakanı Herve Morin'e yakın kaynaklar, Fransa'nın Pentagon'dan uçağın yerinin tespiti için uydudan gözleme ve dinleme araçlarını kullanmasını istediğini duyurdu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89