• BIST 9524.59
  • Altın 2489.018
  • Dolar 32.5474
  • Euro 34.68
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 8 °C

Foreign Policy dergisi: Erdoğan'ın büyük kumarı

Foreign Policy dergisi: Erdoğan'ın büyük kumarı
Amerikan dış politika dergisinde Türkiye'deki çözüm süreci değerlendirildi. Foreign Policy'de yer alan makalede, 'kördüğümü çözecek cesur girşim' denildi.

ABD'nin etkin dergilerinden Foreign Policy'de yayınlanan "Erdoğan'ın Büyük Kumarı" başlıklı makalede, Türkiye'deki çözüm süreci ele alındı.

Türkiye'de "çok sıradışı, hatta belki tarihi birşeyler olduğu" ifade edilen makalede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı, Abdullah Öcalan'ın içinde yer aldığı yeni barış süreci, "kördüğümü çözmek için cesur ve riskli bir girişim" olarak adlandırıldı.

Makalede, Erdoğan'ın, "sadece modern Türk ulus-devletinin özünün yeniden tanımlanmasıyla değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ulusal güvenlik prensiplerinin radikal revizyonuyla sonuçlanabilecek" bir yol belirlemiş göründüğü, girişimin gidişatının, Türkiye'nin geleceği, aynı zamanda Ortadoğu bölgesi ve hatta ABD için bile önemli olası sonuçlar doğurabileceği ifade edildi.

Makalede, Erdoğan'ın "İkinci Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Türk de Gaulle'u olmayı arzuladığını, 2024 yılında Türk politikasına adını, Atatürk'ten sonra en etkili ve dönüştürücü lider olarak yazdırabileceğini, aynı zamanda 21. yüzyılın dünyadaki en dikkate değer isimlerinden biri olabileceğini" belirtildi.

Ankara yönetiminin, sınır bölgesindeki politikalarına da değinilen makalede, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile ilişkilerdeki büyük değişime, çatışmaların yaşandığı Suriye'deki Kürtlere başta takınılan tavrın hızla evrilmesine dikkat çekildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Türk devletine ölümcül bir tehdit olarak Kürt ulusal hareketini yıkmayı amaçlamaktan ziyade, giderek artan biçimde bu hareketin, Türklerin güvenliğini ve refahını desteklemek hedefiyle zararsız hale getirilebileceği inancına sahip göründüğü" belirtilen makalede, çözüm sürecinin başarılı olması halinde, "şahsen Erdoğan için arzuladığı yetkilendirilmiş devlet başkanlığı bileti, Nobel barış ödüllük bir iş olabileceği, ulusal açıdan da, kan dökülmesine ve servetin harcanmasına mal olan bir yarayı iyileştireceği" dile getirildi.

Öte yandan makalede sürecin başarılı olmaması halinde, şiddetin büyük ölçüde artması, Türkiye'nin, sınırlarında etnik ve mezhepsel çatışmaya artan biçimde savunmasız bırakılması risklerinin bulunduğu, Erdoğan'ın sonunda hem kendisini hem de Türkiye'yi tüketecek güç bir durumla karşı karşıya kalabileceğine işaret edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89