• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Forbes: Rakipleri savaş uçağı filolarını güncellerken, Türkiye ciddi sıkıntı yaşıyor

Forbes: Rakipleri savaş uçağı filolarını güncellerken, Türkiye ciddi sıkıntı yaşıyor
Rusya’dan S-400 savunma sistemi aldığı için Washington tarafından yaptırım uygulanan Türkiye’nin, rakipleri ve komşuları hava filolarını daha üst düzeye çıkartırken, bu alanda ciddi sıkıntılar yaşadığı yorumu yapıldı.

ABD merkezli iş dünyası ve ekonomi dergisi Forbes’de yayımlanan bir makalede, F-16 savaş uçakları filosu eskiyen Türkiye’nin, ABD tarafından F-35 Lightning II savaş uçakları programından çıkartılması yüzünden ciddi sıkıntılar yaşadığı vurgulanırken, komşu ülkelerin bu alanda filolarını geliştirmek için yarışa girdikleri bildirildi.

Makalede, Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarını modernleştirmek ve 5. nesil savaş uçağına sahip olmak için çok fazla seçeneğinin de olmadığı vurgulandı. Rusya’nın 5. nesil “Su-57” savaş uçaklarını üretimine yeni başladığı belirtilen yazıda, Çin’in j-20 uçaklarının ise şimdilik ihracat için hazır olmadığı kaydedildi.

Türkiye’nin geliştirdiği 5. nesil "TAI TF-X" savaş uçaklarının ise 2030 yılında faaliyete geçeceği vurgulanan yazıda, envanterde bulunan F-16 savaş uçaklarının ise eskidiği hatırlatıldı.

Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağına sahip olana kadar ABD yaptırımları yüzünden, F-16 savaş uçaklarının “Block 72 Viper” modeli ile yenilenmesinin de sekteye uğrayabileceği uyarısı yapıldı.

Türkiye’nin rakipleri ve bölge ülkeleri savaş uçakları filolarını yeniliyor

ABD’nin Yunanistan’ın savaş uçağı filosunu F-16’arın son modeli Viper ile yenilediği kaydedilen yazıda, Atina’nın Fransa'dan 4.5 nesil Rafale modeli savaş uçakları sipariş ettiği ve F-35 savaş uçağına sahip olmasının da kısa süre içinde mümkün olabileceği yorumunu yaptı.

Mısır’ın ise yine Fransız Rafale uçakları siparişi yaparken, Rusya’dan 4,5 nesil Su-35s savaş uçaklarını teslim almaya başladığı bildirildi.

Son yıllarda Ankara ile gergin ilişkiler yaşayan Birleşik Arap Emirlikleri ise F-16E/F Block 62 savaş uçakları ile filosunu zenginleştirirken, bu savaş uçaklarının eğitimini yaz aylarında Yunanistan ile birlikte gerçekleştirdi.

"ABD ile ilişkiler düzelse bile F-35 programına hemen dahil olması zor"

Suudi Arabistan, ağır silahlarla donatılma kapasitesine sahip "F-15SA" tipi savaş uçaklarını filosuna dahil ederken, İsrail, gelişmiş F-15 ve F16 modellerinin dışında Orta Doğu’da şu anda F-35 savaş uçağını filosunda bulunduran tek ülke olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye’nin ABD ile ilişkileri düzeltse bile F-35 programına dahil olmasının hemen mümkün olmadığı saptamasında bulunulan makalede, bunun yerine, Türk savaş uçakları filosunun F-16Vs tipi ile modernleştirilmesinin geçici önlem olarak görüldüğü ve belki de Türkiye’nin kendi üretmek istediği TF-X’s tipi savaş uçaklarının motoruna ABD’nin destek verebileceği ifade edildi.

ABD ile ilişkilerin normalleşmemesi halinde ise Türkiye’nin Rusya’dan Su-35s savaş uçağı almasının da geçici önlemler seçeneği arasında yer aldığı ifade edildi. (Euronews)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89