• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

Fırat: Ben bugüne kadar bir özür görmedim!

Fırat: Ben bugüne kadar bir özür görmedim!
AKP’nin eski iki numarası Dengir Mir Mehmet Fırat: Uludere için özür dilenmedi ama hâlâ geç değil.

AKP eski Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Uludere Katliamı ile ilgili en can alıcı konunun vicdanları tatmin edecek bir yargılama, etkili ve samimi bir özür dilenmesi olduğunu belirterek, “Ben bugüne kadar bir özür görmedim” dedi.

Konuyla ilgili Taraf ’a değerlendirmelerde bulunan Fırat, olayın tamamen bir provokasyon olduğunu, Kürt meselesinde çatışmalı ortamın sürdürülmesinin amaçlandığını düşündüğünü söyledi. “Benim açımdan gelişmeler, apaçık bunu gösteriyor“ diyen Fırat, şöyle konuştu: “Velev ki hata bile olsa her şeyden önce devletin en azından etkili bir özür dilemesi gerekirdi. Ailelerin acıları hafifletilebilirdi. Bu yapılmadı. Ben bugüne kadar Sayın Başbakan’ın bir özrünü görmedim. Sayın Hüseyin Çelik’in te’vil yollu bir ifadesi dışında bir özür olmadı ama hâlâ bu yapılabilir. Etkili ve samimi bir özür çok şeyi değiştirebilir. Bu olay Kürtlerin aidiyet duygularında ciddi sorunlara yol açtı. Özür bunu giderebilir. Tazminat özrün yerini tutmaz.” Olayda yakınlarını yitiren ailelerin acılarının önemli olduğunu vurgulayan Fırat, “Mühim olan acının dindirilmesidir. Ancak bu olay ailelerin ötesinde, kendini Kürt olarak nitelendirenleri de derinden yaralayan bir hadise olmuştur” dedi.

“Toplum vicdanı rahatlatılmalı”

Olayın bunca süre zarfında aydınlatılamamış olmasının toplumda güven bunalımına yol açabileceği uyarısında bulunan Fırat, şunları söyledi: “Aslında konu kolay çözülebilecek bir hadise. Çünkü ne olduğu belli. Emir komuta zinciri içinde olan bir hadise. Kimin olayın neresinde yer aldığını çözmek güç değil. İdari tahkikat bitti. Nitekim İçişleri Bakanlığı müfettişleri kısa sayılabilecek bir süre içinde raporlarını tamamladı. Bilebildiğim kadarıyla, istenen belgelerin, raporların büyük çoğunluğu ilgili yerlere ulaştı. Ancak buna rağmen Meslis bünyesinde oluşturulan komisyon nedense bir türlü raporunu yazma safhasına gelemedi. Ayrıca soruşturmayı yürüten özel yetkili savcılığın bir iddianame yazamamış olması da beni üzüyor.”

Soruşturmada ya kasıt tesbit edilip dava açılacağını veya “kasıt yok” denilerek ve takipsizlik kararı verilerek dosyanın askerî mahkemeye gönderileceğini belirten Fırat, “Mühim olan toplum vicdanının rahatlatılmasıdır. İster kasıt ister hata. Eğer toplum ‘benim devletim gerekli araştırmayı yaptı, gerçeği ortaya çıkardı’ kanaatine ulaşırsa önemli olan budur. Ama toplumun vicdanı rahatlatılamazsa sorun ortada kalır” diye konuştu.

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89