• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Fırat: Başbakan DTP'ye randevu vermeli

Fırat: Başbakan DTP'ye randevu vermeli
Erdoğan'ın, DTP'nin randevu talebine olumlu yanıt vermesi gerektiğini savunan Fırat, "Ama bu, DTP'nin bütün yapmış olduklarını tasvip etmek anlamına gelmez." diye konuştu.

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, DTP'nin yasal bir parti olduğunu belirterek, "DTP, vatandaşlardan aldığı oy ile Meclis'e girdi." dedi. AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programına konuk olarak katıldı. Fırat, burada yaptığı konuşmada, Kürt sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bunun Türkiye'deki 71.5 milyon insanı ilgilendiren bir problem olduğunu vurgulayan Fırat, "Türkiyede 30 yılı aşkın bir çatışma ortamı var. Burada herkese görev düşüyor." dedi.

Silahın olduğu yerde konuşabilmenin mümkün olmadığını vurgulayan Fırat, "Ben bunu şuna benzetirim; bir atış poligonunda siz müzakere yapmaya çalışıyorsunuz, bir yandan da atışlar var. Takır takır silahlar konuşuyor. O gürültü içinde siz barıştan bahsediyorsunuz. Bu mümkün değil. Dolayısı ile o silahın bir kere susması lazım. Bu olmazsa olmaz." diye konuştu.

Bu süreçte DTP'ye de önemli görevler düştüğünü aktaran Fırat, "MHP, DTP, CHP... Hepimize görevler düşüyor. Bu Türkiye'de, 71.5 milyonu ilgilendiren bir mesele. Akan bu kanın durması lazım. İnsanların artık birbirine ters bakmaması lazım. Bunu yapabilmek için de öncelik, bu silahın susması lazım. Silahı varsa ellerinde, Türkiye hudutlarını terk etmeleri lazım... " şeklinde konuştu.

Üniter yapıyı koruyacak bir konsensusun sağlanabileceğini ifade eden Fırat; Kürt kökenli insanların yüzde 100'üne yakın kesimin Türkiye ile birlikte yürümek istediğini vurguladı. Fırat, Türkiye'de Türk ve Kürtler'in iç içe girdiğini belirterek, "Artık bunları ayırabilmek, bir hudut belirleyebilmek mümkün değil." dedi.

"BAŞBAKAN BENCE RANDEVU VERMELİ"

Fırat, AK Parti ile DTP arasındaki randevu krizi ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. DTP'nin yasal bir parti olduğunu ve vatandaşlardan aldığı oy ile Meclis'e girdiğini kaydeden Fırat, şöyle devam etti:

"Politikalarını beğenip, beğenmeme ayrı bir mesele. Ama görüşmeye de açık olmamız lazım. Varsa bir talep, bence görüşülmeli. Başbakan da bence randevu vermelidir. Ama bu, DTP'nin bütün yapmış olduklarını tasvip etmek anlamına gelmez. Neye karşı olduğunu, hangi davranışlarının doğru olmadığını, ben şahsen doğrudan doğruya onlarla yapılan konuşmalarda anlatılması gerektiği kanısındayım. Sizin şu şu hareketleriniz, şu davranışlarınız, hukuk devletine, demokratik bir devlete yakışmıyor. Problem çözmeye yardımcı olmuyor, problemi daha da derinleştiriyor. Dolayısı ile bu tutumlarınızdan vazgeçin, demek sayın Başbakan'ın hakkı. Bir siyasi parti lideri olarak hakkı, aynı zamanda hükümetin başı olarak da hakkı. Ama önce konuşabilmek lazım. Karşıdaki ne diyor, ben ona ne demem lazım. Bir kere bu diyaloğun sağlanması lazım. Belki bugüne kadar sağlanamadı ama ben ümit ediyorum ki en kısa sürede diyalog başlar, bu konuşma başlar. Bunun Türkiye için de faydalı olacağı kanısındayım."

Fırat, "DTP, meseleye ne katkıda bulundu ?" şeklindeki soru üzerine ise, "O onun problemi, benim problemim değil. Konuştuğum zaman ben bunu söylerim: Bakın bunu yanlış yapıyorsunuz, böyle yaparsanız daha doğrudur... 5 dakikalık bir yemek molasında oturup konuştuğumuzda birbirimizi kandıracak halimiz yok. Siyasetçi olarak konuştuğumuz zaman, ben onların doğru ve yanlışlarını söylediğimde, onlar da benim doğru ve yanlışlarımı söyleyeceklerdir. Buna göre de politikalar gelişecektir. Ancak konuşarak, birbirinizi anlayarak bir şeyi değiştirme imkanına sahipsiniz. Susarak, kulaklarınızı kapatarak, gözünüzü kapatarak bir müzakere yürütemezsiniz, birbirinizi anlayamazsınız, diyalog kuramazsınız. Dolayısı ile hem gözünüz açık olacak, hem kulağınız açık olacak. Ancak bu şekilde insanlar birbiri ile ilişki kurabilir." diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89