• BIST 8718.11
  • Altın 2245.853
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1705
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Financial Times: Kürt seçmen diken üstünde

Financial Times: Kürt seçmen diken üstünde
FT, 24 Haziran öncesinde 19 ilde sandık taşıma kararını değerlendirdi. Hükümetin Kürt oylarını etkilemeye çalışmakla suçlandığını vurgulayan gazete, arabası olmayan çok sayıda köylünün oy vermek için uzun yolculuklar yapmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

İngiliz gazetesi Financial Times, nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu 19 ilde sandık taşıma ve birleştirme kararına ilişkin bir haber yayımladı. Laura Pitel imzalı haberde, hükümetin güvenlik gerekçesiyle bu kararı aldığını söylediği, HDP’nin ise bunu kendilerine yönelik desteği azaltma girişimi olarak yorumladığı belirtildi.

Haberde, Diyarbakır’ın Dadaş Ağılı köyündeki seçmenlere sandık taşıma ve birleştirme kararına ilişkin görüşleri soruluyor. İsmini vermeden gazeteye konuşan bir kadın, “Kürt partisini desteklediğimiz için bu oldu” diyor, “Yaşlıların ve hastaların oy vermeye gidememesini umuyorlar” diye devam ediyor.

ERDOĞAN’IN VİDEOSU DA HABERDE

Haberde, sandıkların taşındığı illerde HDP’nin yüksek oranda oy aldığı da hatırlatılıyor. HDP’nin yüzde 10’luk barajı aşarak TBMM’ye girmesi halinde, AKP’nin Meclis’teki çoğunluğu kaybedebileceği de vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “HDP’nin baraj altında kalması, bizim daha iyi bir noktaya gelmemiz demektir” sözlerini sarf ettiği bir video kaydının ortaya çıktığı da haberde kaydediliyor.

Haber şöyle devam ediyor: “HDP’li yetkililer onları yüzde 10’un üzerine taşıyacak desteğe sahip olduklarına inanıyorlar. Ancak oylarını azaltmak için hükümetin el altından işler çevireceğinden korkuyorlar.” HDP’nin Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Camcı, “Kayıtlı yüzde 10’luk oyumuzun olması için, yüzde 15 oranında oy almamız gerektiğine inanıyoruz” diyor.

20 DAKİKALIK ARABA YOLCULUĞU, ASKERİ KONTROL NOKTALARI

Seçim günü, köydeki 265 seçmen, köy korucuları tarafından gözetilen başka bir köyde oy kullanabilmek için 20 dakikalık bir araba yolculuğu yapmak ve askeri kontrol noktalarından geçmek zorunda. Haberde, Dadaş Ağılıların 1990’lı yıllarda köy korucuları tarafından kaçırıldıklarını anlattıkları, bu nedenle sorunlar çoğunlukla yatışmış olsa da düşmanlığın devam ettiği kaydediliyor.

ÇOĞU SEÇMENİN ARABASI YOK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır milletvekili Mehdi Eker’in 59 milyon seçmen arasında sadece 144 bin seçmenin etkilendiğini söylediği de haberde kaydediliyor. Eker ise HDP’yi seçmenlere baskı yapmakla suçlayarak, “Halkın bu sefer daha özgür bir şekilde oy kullanacağını” söylüyor. Dadaş Ağılı köyündeki seçmenler ise tehdit edildikleri iddiasını kabul etmiyor. Pek çoğu oy kullanmaya kararlı, ancak oy kullanma noktasına ulaşabilme konusunda endişeli. Çoğunun arabası da bulunmuyor.

Haberde, Kürtlerin geleneksel olarak CHP’yi düşmanca algıladıkları ancak seçimlerin 2. tura kalması halinde oylarını Muharrem İnce’ye verebilecekleri kaydediliyor. Faruk Yılmaz “Muharrem İnce’ye güvenmiyorum” diyor. “Ama düşmanımın düşmanı dostumdur.” (BBC Türkçe)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89