• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 6 °C

Filistin, başvuruyu yaptı

Filistin, başvuruyu yaptı
Filistin lideri Mahmud Abbas, Filistin'in bağımsız bir devlet olması konusundaki BM'ye tam üyelik başvurusunu yaptı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a devlet olarak tanınmak için gerekli başvuru mektubunu sundu.

Mahmud Abbas, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu yaptıktan sonra konuşma yapmak için geldiği BM Genel Kurulu salonuna alkışlarla girdi.

Abbas, 66. dönem BM Genel Kurulu genel görüşmeleri kapsamında Genel Kurula hitap etmek üzere geldiğinde 193 üyeli BM Genel Kurulunda büyük alkış aldı, bazı ülkelerin delegeleri de ayağa kalkarak kendisini alkışladı.

Abbas konuşmasının başında İsraillere 'barışa gel' çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler'den bir sözcü, Ban ile Abbas'ın New York'taki BM merkezinde yaptıkları görüşmede sunulan resmi başvurunun BM Güvenlik Konseyi tarafından değerlendirileceğini, ancak bunun biraz zaman alacağını söyledi.

Genel Sekreter Ban'ın Abbas'tan aldığı tam üyelik başvurusuna ilişkin mektubu Güvenlik Konseyi'ne sunması bekleniyor.

31856

ABD: VETO EDECEĞİZ

BM'de en başta ABD ve İsrail'in itirazlarına rağmen yapılması beklenen Filistin oylamasına dikkat çeken Erdoğan, Filistinlilerin devlet olarak tanınma yönündeki talebinin onaylanmasını isteyerek, Türkiye'nin Filistin devletinin tanınmasına ''koşulsuz destek'' verdiğini kaydetti.

Filistinliler, devlet olarak tanınma taleplerini sunduktan sonra BM Genel Sekreteri, önce başvurunun gereken ölçütlere uyup uymadığını inceleyecek, ardından da dosyayı güvenlik konseyine gönderecek. ABD ise Güvenlik Konseyi'nde, oylama aşamasında başvuruyu veto edeceğini söylüyor. Oylama aşamasına geçilmesinin ise haftalar alabileceği söyleniyor.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton müzakere seçeneğinin gündemden kalkmadığının altını çizerek, ''BM'de ne olursa olsun, biz ertesi güne odaklanmaya devam edeceğiz. İsrail ve Filistinlilerden duyduklarım cesaret verici. Her iki taraf da, doğrudan görüşmeye bağlılıklarını vurguluyorlar'' dedi.

Öte yandan, Amerikan vetosunun bölgede şiddeti tetikleyeceği kaygıları da var.

SARKOZY'DEN ŞİDDET UYARISI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, vetonun yeni bir şiddet sarmalı yaratacağı uyarısında bulunurken, orta yol çağrısı yaptı.

Filistin'in gözlemci statüsünü bir üst seviyeye çekilmesi ve müzakerelerin takvime bağlanması önerisinde bulunan Sarkozy, şu görüşleri dile getirdi:

''Bir ay içinde müzakerelere başlayalım. Altı ay içinde sınırlar ve güvenlik konularında uzlaşalım. Bir yıl içinde de nihai bir anlaşmaya varalım. Fransa bu sonbaharda bir bağışçı ülkeler konferansı yapmayı da teklif ediyor. Böylece Filistinliler devletlerinin inşa sürecini de tamamlayabilirler.''

ABD, AB, Rusya ve BM'yi temsil eden Orta Doğu Dörtlüsü, geçen yıl kesilen barış görüşmelerini yeniden canlandırmak için çalışıyor.

Filistinliler, Arap Baharı'ndan ilham aldıkları devlet olarak tanınma başvurularının yıllardır devam eden barış görüşmelerinin başarısız kalmasının bir sonucu olduğunu söylüyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89