• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 5 °C

Filipinler'de 40 yıllık savaş sona erdi!

Filipinler'de 40 yıllık savaş sona erdi!
Moro Müslümanları ile Filipinler hükümeti arasında, yıllardır devam eden çatışmaları sona erdirecek barış anlaşması imzalandı

Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında uzlaşılan taslak barış anlaşması bugün başkent Manila’daki başkanlık sarayı Malacanang’da imzalandı.

Anlaşmanın imzalanmasından önce başkanlık sarayına ilk defa helen MILF lideri Murad İbrahim ile Filipinler Devlet başkanı Benigno Aquinio birbirlerine karşılıklı hediyeler takdim etti. 

Filipinler Devlet Başkanı’nın barış görüşmelerinden sorumlu danışmanı Teresita Quintos-Deles, MILF ile Filipinler hükümet arasında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da yapılan görüşmelerde taslak barış anlaşması üzerinde her iki tarafın da mutabık kaldığını açıklamıştı. 

41098

Taslak anlaşmayı her iki taraftan da barış görüşmeleri sürdüren heyetin başkanları, Filipinler hükümeti adına Marvic Leonen ve MILF adına Mohagher Iqbal imzaladı. Anlaşmanın imzalanmasına Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ve Malezya Başbakanı Mohd Najib Abdul Razak şahitlik etti.. 

Anlaşma için İslam İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile 200 kadar MILF gerillası da Malezya'da...İhsanoğlu'nun katılımının anlaşmaya İslam Dünyası'nın meşruiyet tanıması manasına geleceği kaydediliyor. 

Murat İbrahim, cumhurbaşkanına verdiği geleneksel Müslüman gonga vurarak "İşte bu barışın sesi." dedi. 

Anlaşma kapsamında Mindanao’da kurulacak yeni özerk bölge, orada yaşayan Moro’ların adına uygun olarak Bangsamoro olacak. Moro müslümanları özerk bölgelerinde geniş yetkilere sahip olacak. 2015 yılına kadar yeni bir yapı oluşturacak bir yasa taslağını hazırlamakla görevli olan 15 üyeli Geçiş Komisyonu kurulacak. Bir yıl içinde geniş kapsamlı bir barış anlaşması hazırlanacak. 

41093
Filipinler Devlet Başkanı III. Benigno Aquino ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) lideri El Hac Murad İbrahim'in huzurunda imzalanan anlaşmanın törenine, Malezya Başbakanı Necib Rezak, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve aralarında Türkiye'nin Manila Büyükelçisi Hatice Pınar Işık'ın da olduğu diplomatik misyon temsilcileri katıldı.

Anlaşma Bangsamoro liderlerine daha fazla siyasal ve ekonomik yetkiler verilmesini, asayişin sağlanması görevinin de aşamalı olarak ordudan yerel polise devredilmesini öngörüyor. 

Anlaşma ile çoğunluğu Müslüman 120 binden fazla kişinin ölümüne yol açan 40 yaşındaki çatışmanın sona ermesi umud ediliyor. 

Anlaşmanın bazı Morolu gruplar ve ülkedeki Katolik işadamları tarafından tepki çekebileceği, ancak Filipinler devlet başkanının seçim kampanyasının en önemli başlığını oluşturan barış için kararlı davranacağı belirtiliyor.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89